4 Ιουλ 2012

ΗΠΑ «Ξεπλένοντας» τους κολοσσούς του φαρμάκου


ΗΠΑ
«Ξεπλένοντας» τους κολοσσούς του φαρμάκου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Πρόστιμο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει ο βρετανικός γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας «GlaxoSmithKline» προκειμένου να θέσει τέλος στη δίωξή του από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη. Πρόκειται για ένα ακόμη «εξωδικαστικό» διακανονισμό, που παρά το πρόστιμο ρεκόρ, ουσιαστικά «ξεπλένει» την εταιρεία και ενδεχομένως την προστατεύει από μελλοντικές διώξεις για μία πάγια τακτική πολλών φαρμακοβιομηχανιών να εξαγοράζουν αρχές, γιατρούς και να εξαπατούν προωθώντας φάρμακα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή. Είναι το αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησης της υγείας στον καπιταλισμό, που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους»... «παραδέχθηκε» την ενοχή της» αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας των ΗΠΑ.
Η απάτη αφορά φάρμακα όπως το Paxil, το οποίο η «GlaxoSmithKline» προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες. Το αντιδιαβητικό Avandia, το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν «για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις», σύμφωνα με την Κάρμεν Ορτίς, εισαγγελέα της Μασαχουσέτης. Επίσης, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η «GlaxoSmithKline» παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους «με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες», σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ