4 Ιουλ 2012

Αδιαπραγμάτευτος στόχος η εσωτερική υποτίμηση


ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αδιαπραγμάτευτος στόχος η εσωτερική υποτίμηση
Στον απόηχο της Συνόδου, εντείνονται οι πιέσεις στο λαό να δεχτεί τα βάρβαρα μέτρα, στο όνομα της «αναδιαπραγμάτευσης» τάχα του μνημονίου
Οι διευθετήσεις για το φθηνότερο δανεισμό τραπεζών και μονοπωλίων σε τίποτα δεν αλλάζουν τις συνέπειες που έχει για το λαό η αστική διαχείριση της κρίσης
Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου κάθε άλλο παρά καταλάγιασαν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τον επιμερισμό της ζημιάς στο πλαίσιο της ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης. Αυτό επιβεβαίωσε και η συζήτηση που έγινε χτες στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο,όπου στο στόχαστρο βρέθηκαν οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, που δείχνουν να αμφισβητούν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
«Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προφανώς δεν άκουγαν. Λένε κάτι διαφορετικό στις χώρες τους απ' ό,τι στις Βρυξέλλες»,ήταν μια από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν, δείχνοντας πως οι αντιθέσεις καλά κρατούν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η Φινλανδία και η Ολλανδία θα εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η Φινλανδία και η Ολλανδία προβλέπεται να εισφέρουν το 7,5% του κεφαλαίου του ESM.
Πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Ελσίνκι ήδη είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του στη Σύνοδο. «Δεν ήμασταν οι μόνοι. Αυτά τα ομόλογα δεν αναφέρονται στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου. Επομένως, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι αλλάξαμε τη θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από μέρους της Ολλανδίας δεν υπήρξε χτες απάντηση.
Ενδεικτικό των εύθραυστων συμβιβασμών είναι και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Ενας από τους εκπροσώπους της σημείωσε ότι ο ESM προβλέπεται από το καταστατικό του να μπορεί, εάν το εγκρίνουν κράτη-μέλη που διαθέτουν το 85% του κεφαλαίου του, να εγκρίνει μέτρα «όταν απαιτούνται επείγουσες αποφάσεις για να προασπιστεί το ευρώ».
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το νέο ρήγμα στην Ευρωζώνη, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος συμπλήρωσε χτες ότι «καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM)».
Ενθαρρύνουν την κυβερνητική προπαγάνδα
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ίδιας Συνόδου, o Γ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό («Σκάι») ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο πακέτο της συμφωνίας για την απευθείας τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από το μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης (ESM) δείχνει αδύνατη, τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό επειδή, όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι «παρόμοια» (σ.σ. με Ισπανία και Ιταλία) περίπτωση και συνεπώς δεν θα αντιμετωπισθεί με «παρόμοιο» τρόπο.
«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είδους πρόγραμμα έχει η κάθε χώρα. Η Ισπανία έχει μόνο πρόγραμμα τραπεζικής στήριξης», είπε ο Ασμουσεν και πρόσθεσε ότι «ίδιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει κανείς να αποδείξει ότι ανήκει στις ίδιες περιπτώσεις». Στην πραγματικότητα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ενθάρρυνε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η συνεπής εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για διαφορετικό υπολογισμό του δημόσιου χρέους, με το λαό γονατισμένο στην κυριολεξία.
Δείχνοντας την πρεμούρα της ντόπιας και ξένης αστικής τάξης να προχωρήσουν τα μέτρα για την παραπέρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα, ο Ασμουσεν είπε ακόμα ότι «η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» και διαμήνυσε ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Αν θέλει κανείς να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπάρχει μόνο μία στρατηγική, αυτή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών», είπε και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος».
Υποστήριξε, τέλος, ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν ήδη ψηφιστεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Φυγόκεντρες τάσεις
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε χτες διατεθειμένη «να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες» σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την εισαγωγή νέας αντιλαϊκής τεχνογνωσίας από τους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «το είδος της εμπειρογνωμοσύνης που έχουμε θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλού εισοδήματος».
«Το προσωπικό μας αισθάνεται ότι έχει τη σχετική εμπειρία που θα μπορούσε να προσθέσει αξία (...) εάν μας ζητηθεί, θα ήμουν ανοικτός στη δυνατότητα βοήθειας στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Πρόθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να παρέμβει στην παροχή τεχνογνωσίας για τη συλλογή των φόρων, την περικοπή στα κοινωνικά προγράμματα, την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και την προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα, μία ιδέα, που έχουν συζητήσει στελέχη της, είναι να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή τεχνικών συμβουλών από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, τo 55% περίπου των επενδυτών προβλέπει ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Sentix» που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Η έρευνα, που διεξήχθη σε 1.000 επενδυτές, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, έδειξε πως «δεν είναι όλα εύκολα για το ευρώ»,επιβεβαιώνοντας τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης.
Περίπου το 94,5% των ιδιωτών επενδυτών που προβλέπει τη διάσπαση της Ευρωζώνης, θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα. Το 25% περίπου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αποχωρήσει η Κύπρος, ενώ το 13,35% βλέπει έξοδο της Πορτογαλίας.
Φθηνότερο χρήμα για τα μονοπώλια
Μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 0,75%, από 1% που είναι το ισχύον, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρός της Μ. Ντράγκι, με την προσδοκία να αποκτήσει το κεφάλαιο ένα ακόμα εργαλείο στη διαχείριση της κρίσης. Θα είναι η πρώτη φορά που τα κόστη δανεισμού στην Ευρωζώνη θα πέσουν κάτω από το 1%, από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης, δείχνοντας το μέγεθος των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η αστική τάξη στην ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης.
Τα επιτόκια παρέμεναν στο 1% από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η τράπεζα έχει παράλληλα ξεκινήσει κινήσεις για την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, δείχνοντας καθαρά ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί στην πραγματικότητα η απόφαση για φτηνότερο δανεισμό από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες, και κατ' επέκταση τα μονοπώλια, θα βγουν διπλά κερδισμένες. Με τη μείωση του επιτοκίου θα πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητά τους από την ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα η ευρωτράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει και το ύψος των εγγυήσεων που ζητά ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οπως διαρρέεται, στο εξής θα δέχεται πιο εύκολα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, διευκολύνοντας κατ' αυτό τον τρόπο κυρίως τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ