26 Σεπ 2012

Στην επέτειο της νόμιμης επανέκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»


Στην επέτειο της νόμιμης επανέκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Σαν χτες, πριν από 38 χρόνια, το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ κρεμόταν ξανά στα περίπτερα, μετά από 27 χρόνια παρανομίας
Το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ρ» στις 25/9/1974
Ηταν σαν χτες, πριν από 38 χρόνια, στις 25 Σεπτέμβρη 1974, που ο «Ριζοσπάστης»,μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας (το τελευταίο νόμιμο φύλλο του «Ρ» ήταν στις 18 Οκτώβρη του 1947, ημέρα Σάββατο), σάλπισε νόμιμα πια τη φωνή του Κόμματος της εργατικής τάξης.
Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η νόμιμη επανέκδοση του οργάνου της ΚΕ, του «Ριζοσπάστη», ήταν μια μεγάλη κατάκτηση των εργατών, όλου του λαού, μετά από πολύχρονους σκληρούς, κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Το προηγούμενο βράδυ, εκατοντάδες αγωνιστές κατέκλυζαν την πλατεία Κάνιγγος, έξω από τα τότε γραφεία του Κόμματος, όπου είχε ανάψει ήδη η φωτισμένη επιγραφή με τα τρία γράμματα: ΚΚΕ.
Την επομένη το πρωί, σε όλα τα περίπτερα της χώρας, ο «Ρ» έδινε το δικό του «παρών». Στην πρώτη του σελίδα, πάνω πάνω, το χαιρετιστήριο της ΚΕ του Κόμματος, προς την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους εργαζόμενους, όλο το λαό.
Δεν ήταν η μοναδική περίοδος που ο «Ρ» αντιμετώπισε την παρανομία, επειδή υπερασπιζόταν με συνέπεια την ταξική αλήθεια, τα ιδανικά του ΚΚΕ, τις κατακτήσεις και τα οράματα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Ηταν όμως η πιο μακροχρόνια. Στη διάρκειά της, γράφτηκαν ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη», με την παράνομη έκδοση και διακίνησή του, με χίλιους δυο κινδύνους, από χέρι σε χέρι.
Σήμερα 38 χρόνια μετά, ο «Ρ» συνεχίζει από το ίδιο μετερίζι του αγώνα. Δεν ήταν εύκολη η πορεία του «Ρ» όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί ο «Ρ», ως αδιάλλακτος και αμετανόητος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων, μαζί με το ΚΚΕ, παραμένει «καρφί στο μάτι» της άρχουσας τάξης. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να τον λυγίσει, όπως τίποτα δεν μπόρεσε να λυγίσει το ΚΚΕ.
Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπου η «ενημέρωση» του λαού, μέσω των ελεγχόμενων από την πλουτοκρατία ΜΜΕ (έντυπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών), αποτελεί όπλο μαζικής χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού, όπλο καθυπόταξης του λαού στον αδυσώπητο ταξικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ρόλος του «Ρ» γίνεται περισσότερο από ποτέ αναντικατάστατος. Η μελέτη και η διάδοσή του «Ρ» είναι όπλο της λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι σε αυτό τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύγχρονος μηχανισμός καταστολής και χαφιεδισμού με στόχο το λαϊκό κίνημα

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα, ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, στη συζήτηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στην αρμόδια Ε...

TOP READ