20 Νοε 2012

Μακελειό αμάχων από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακελειό αμάχων από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Δεκάδες είναι τα δολοφονημένα μικρά παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-
Σε λουτρό αίματος αμάχων έχουν εξελιχθεί οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε, χτες το βράδυ, τους 100, μεταξύ των οποίων άμαχοι και δεκάδες μικρά παιδιά, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 700 - τα μικρά παιδιά αγγίζουν τα 200. Χαρακτηριστικό είναι ότι ισοπεδώθηκαν δύο σπίτια και εξολοθρεύτηκε εννεαμελής οικογένεια επειδή, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, «υπήρχε η λανθασμένη εντύπωση» ότι στο σπίτι κρυβόταν ο διοικητής της «Χαμάς», Γιεγίχια Ραμπιγιάχ.
Στόχος ισραηλινών πληγμάτων δύο φορές έγιναν κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις όλων των ειδών της «Χαμάς» αλλά και το κτίριο όπου στεγάζονται όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα, παλαιστινιακά και ξένα, συμπεριλαμβανομένου του τηλεοπτικού σταθμού «αλ Ακσα» της «Χαμάς». Την Κυριακή τραυματίστηκαν οκτώ δημοσιογράφοι και άλλοι δύο χθες.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έχουν εκτοξευτεί από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες βράδυ 877 ρουκέτες, από τις οποίες τις 307 εξουδετέρωσε το σύστημα αεράμυνας και ότι χθες κύριος στόχος έγινε η πόλη Ασκελόν. Η «Χαμάς», από την πλευρά της, υποστήριξε ότι έχει εκτοξεύσει 1.100 ρουκέτες.
Τριάντα οκτώ ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα απεύθηναν χθες δραματική έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι ισραηλινές επιθέσεις προειδοποιώντας ότι η Γάζα βρίσκεται στο χείλος ευρύτατης ανθρωπιστικής καταστροφής.
Το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών, σε διάφορες πόλεις του Ισράηλ με πρωτοβουλία του ΚΚ Ισραήλ και άλλων λαϊκών αντιπολεμικών οργανώσεων.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Σε αλλεπάλληλες διπλωματικές επαφές έχει επιδοθεί η αιγυπτιακή ηγεσία, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσισυναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, -που ανακοίνωσε βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο για την περίθαλψη Παλαιστινίων τραυματιών- τον Τούρκο πρωθυπουργό -που χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη»- και τον ηγέτη της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάαλ, ο οποίος με τη σειρά του συναντήθηκε με τους δύο άλλους άνδρες.
Ο Μασχάαλ σε συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι η «Χαμάς» συναινεί σε κατάπαυση πυρός εφόσον το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις και άρει τον αποκλεισμό της Γάζας. Αξιωματούχοι από το Τελ Αβίβ υποστήριζαν ότι θα επιθυμούσαν μια διπλωματική λύση, αν και τόνιζαν ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος «να διευρύνει τις επιχειρήσεις με χερσαία επέμβαση».
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, κάλεσαν το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα την επίθεση και να άρει τον αποκλεισμό. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, όπου θα συμμετέχουν σίγουρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ και ο Τούρκος ομόλογός του Νταβούτογλου, μεταβαίνει σήμερα στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Στο Ισραήλ έφτασε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών για συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία και τον Αμπάς, ενώ στο Κάιρο έφτασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, που σήμερα θα συναντηθεί με την αιγυπτιακή ηγεσία και μετά θα μεταβεί σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη. Στόχος, κατά τις δηλώσεις του, η κατάπαυση πυρός. Από τη Ραμάλα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των «Χαμάς» και «Φατάχ» ανακοίνωναν, σε κοινή συγκέντρωση, «το τέλος του παλαιστινιακού διχασμού».
Αργά χτες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένου του Δ. Αβραμόπουλου- τηρώντας τη γνωστή στάση των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ θύτη και θύματος, καταδίκασε τις «επιθέσεις με ρουκέτες», ζήτησε «να μην είναι δυσανάλογη η απάντηση του Ισραήλ» και να υπάρξει άμεση εκεχειρία. Χτες το βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου κεκλεισμένων των θυρών, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρέσβης Τσούρκιν εξέφρασε οργή «για τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας», άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη μη ύπαρξη «απόφασης» και προανήγγειλε ότι η Μόσχα θα παρουσιάσει «σχέδιο απόφασης σύντομα».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για να τονίσει ότι «πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις της Χαμάς» και να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση και εκεχειρία» και να εκφράσει τη στήριξή του στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του πρώτου.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, κάτι που έκανε και η Κίνααπευθυνόμενη «στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές» και λέγοντας ότι «στηρίζει τη δίκαιη θέση του Αραβικού Συνδέσμου». Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει με ανακοίνωση η Κοινή Αγορά του Νότου-Mercosur «τη δυσανάλογη χρήση βίας» εκ μέρους του Ισραήλ και «ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ