5 Ιουλ 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η ενδοαστική διαπάλη συνεχίζεται

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η ενδοαστική διαπάλη συνεχίζεται
Ανέλαβε καθήκοντα ο διορισμένος από το στρατό Πρόεδρος
Τα άρματα μάχης κυριαρχούν στις αιγυπτιακές πόλεις
ΚΑΪΡΟ.--
Με τα τανκς στους δρόμους, την ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» υπό κράτηση και αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός δεν προτίθεται να μείνει στην εξουσία, ξημέρωσε η επομένη από την επέμβαση του στρατού που καθαίρεσε τον Μουχάμαντ Μούρσι και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» από την ηγεσία της Αιγύπτου. Χωρίς καθυστέρηση, ο νεοδιορισθείς, από τον Μούρσι, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορκίστηκε πρώτα στα δικαστικά του καθήκοντα και στη συνέχεια ως μεταβατικός επικεφαλής του κράτους, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ τμημάτων της αιγυπτιακής αστικής τάξης εισέρχεται σε νέα φάση επιδιώκοντας να χειραγωγήσει την απολύτως δικαιολογημένη έκφραση οργής του λαού, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Ο Αντλι Μαχμούντ Μανσούρ δεσμεύτηκε, κατά την ορκωμοσία του, να σεβαστεί τη «συνταγματική τάξη, τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού και το πνεύμα της δημοκρατίας», τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να οδηγήσει τάχιστα τη χώρα σε νέες εκλογές. Κάλεσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να συμμετάσχουν, αποκαλώντας τους μέρος του αιγυπτιακού λαού, οπότε έχουν δικαίωμα και καθήκον να συμμετάσχουν «στην οικοδόμηση του έθνους».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους άξονες της «μετάβασης» που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει χρέη προσωρινού Προέδρου, το Συνταγματικό Δικαστήριο εποπτεύει διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και διορίζεται προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε αυτήν φημολογούνταν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι θα μπορούσε να ηγείται ως πρωθυπουργός ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.
Πηγές προσκείμενες στο στρατό δήλωναν ότι έχουν συλληφθεί ο έκπτωτος Πρόεδρος Μούρσι και ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος, Μουχάμαντ Μπάντια, ενώ συνολικά έχουν εκδοθεί 300 εντάλματα σύλληψης σε βάρος ηγετικών στελεχών. Επίσης, σταμάτησε η μετάδοση τριών τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ενώ εμποδίστηκε η εκτύπωση φίλα προσκείμενης εφημερίδας.
Εκπρόσωποί τους, και του κόμματός τους Ελευθερίας και Δικαιοσύνης καλούν σήμερα σε διαδηλώσεις μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ειρηνικά, κατά της «τρομοκρατίας του αστυνομικού κράτους». Χτες, οπαδοί και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες χωρίς να εμποδιστούν αλλά υπό ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό, ενώ γίνονταν αλλεπάλληλοι έλεγχοι για κατοχή όπλων. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν, πάλι, και οι επικριτές του Μούρσι στην πλατεία Ταχρίρ. Κατά τη διάρκεια της προπερασμένης νύχτας, συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Μούρσι. Συνολικά, από την Κυριακή, έχουν σκοτωθεί 50 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 700.
Από την άλλη πλευρά, το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», στο οποίο συμμετέχει μια ευρεία γκάμα αστικών δυνάμεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, με διαφορετικά κίνητρα, αφετηρίες και στόχους, υποστήριζε ότι αυτό που συνέβη δεν είναι «πραξικόπημα» αλλά υποστήριξη του στρατού στην ξεκάθαρη λαϊκή θέληση.
Ποικίλες αντιδράσεις
Την ανάληψη καθηκόντων από τον Μανσούρ χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Τα συγχαρητήριά του στον Μανσούρ εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, όπως και ηλιβανική ηγεσία, τονίζοντας και οι δύο το δημιουργικό ρόλο του αιγυπτιακού λαού και του στρατού και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη της «δημοκρατικής αναμόρφωσης της χώρας». Τη στήριξή της στην «επιλογή του αιγυπτιακού λαού» εξέφρασε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα. Για «πλήρη αποτυχία της έκφρασης του πολιτικού Ισλάμ» έκανε λόγο ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ.
Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας, που μετά από συνάντησή τους δήλωσαν ότι πρόκειται για πραξικόπημα που ως τέτοιο καταδικάζεται και αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, αλλά πρόσθεσαν ότι είναι αντικειμενικά ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ του αιγυπτιακού λαού. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου, που εκτίμησε ότι ούτως ή άλλως είναι αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας η ανατροπή ενός εκλεγμένου Προέδρου και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της διαδικασίας αυτής, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα.
Τον όρο απέφυγε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος και ζητώντας άμεση επιστροφή σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος της Γερουσίας δήλωσε ότι θα επανασυζητηθεί η βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Αίγυπτο, λόγω των «αντισυνταγματικών εξελίξεων». Ανησυχητική χαρακτήρισε κάθε παρέμβαση του στρατού στην πολιτική, ακόμη και αν έχει λαϊκή στήριξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, κάτι που έκανε και η Ρωσία καλώντας να μείνουν οι εξελίξεις σε δημοκρατικό πλαίσιο.
Αντίθετα, για απαράδεκτο στρατιωτικό πραξικόπημα και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, ενώ αρνητική ήταν και η αντίδραση της τυνησιακής κυβέρνησης, όπου επίσης στην εξουσία βρίσκεται το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα». Η Αφρικανική Ενωση, με ανακοίνωσή της, «αναστέλλει» τη συμμετοχή της Αιγύπτου, καθώς το καταστατικό λειτουργίας της τυπικά δεν επιτρέπει τις «αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ