14 Ιαν 2014

Αποδέσμευση με καπιταλισμό;

 Αποδέσμευση με καπιταλισμό;

ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν κριτική στο ΚΚΕ γιατί συνδέει την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενώ, λένε, η αποδέσμευση ως στόχος μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

 Δεν θα τους ξαναπούμε ότι και αυτή τους η θέση, που φαντάζει πολιτικά ριζοσπαστική, είναι αποπροσανατολιστική και ενσωματώσιμη. 

Γιατί κράτη έξω από την ΕΕ ή την ΟΝΕ με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα χέρια τους υπάρχουν και σήμερα και αυτή η επιλογή γίνεται με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών.

Δεν αναιρείται επίσης το ότι η συμμετοχή τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα καθορίζεται από την οικονομική και πολιτική τους δύναμη, είναι δηλαδή ανισότιμη. Πολύ περισσότερο που σήμερα ενισχύονται φυγόκεντρες τάσεις, διαμορφώνονται αστικές πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν κριτική στην ΕΕ ή το ευρώ από τη σκοπιά του κεφαλαίου.

 Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει αμοιβαίες διεθνείς συμφωνίες με κριτήριο το εργατικό - λαϊκό συμφέρον.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε ακόμη:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ