9 Φεβ 2014

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Πεδίο δράσης για τη ρωσική αστική τάξη

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πεδίο δράσης για τη ρωσική αστική τάξη



Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που πέρασε η ρωσική ηγεσία έχει στόχο και τις λαϊκές κινητοποιήσεις
Μέχρι σήμερα και πολύ πριν την επίσημη αγωνιστική έναρξη οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι βρέθηκαν στο επίκεντρο για μια σειρά από λόγους. Ομως, ο βασικότερος είναι ότι αποτέλεσαν την ευκαιρία στη διοργανώτρια Ρωσία και ειδικότερα στην αστική τάξη της χώρας να κάνει τη δική της επίδειξη δύναμης σε πολλαπλά μέτωπα. Είτε αυτό που αφορά τις εγχώριες ενδοαστικές αντιθέσεις με την έντονη αμφισβήτηση προς το σημερινό ηγετικό στάτους κβο της χώρας είτε στο μέτωπο σε διεθνές επίπεδο, που έχει να κάνει με τις ιμπεριαλιστικές κόντρες με αντίπαλες χώρες για μια σειρά ζητήματα.
Ολα έκαναν τη διοργάνωση αρκετές φορές να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και κριτικής προς τη ρωσική ηγεσία είτε από τα αντίπαλα συμφέροντα στο εσωτερικό, με αφορμή σκάνδαλα διαφθοράς και υπερκοστολογήσεις έργων, είτε από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως η τρομοφοβία, η ασφάλεια, τα οικολογικά θέματα, ακόμα και αυτά της προστασίας των ζώων. Ωστόσο, τίποτε απ' όλα αυτά δεν πτόησε τη ρωσική αστική τάξη, που μη θέλοντας να χάσει την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε τη διοργάνωση προκειμένου να πραγματοποιήσει τα δικά της σχέδια. Από το ξόδεμα τεράστιων ποσών προκειμένου το σκηνικό να δείχνει όσο πιο εντυπωσιακό, την επικοινωνιακή, πολιτική και εμπορική εκμετάλλευση της διοργάνωσης μέχρι την επίδειξη δύναμης του οπλοστασίου με αρωγό τα μέτρα ασφάλειας το σχέδιο έχει ως στόχο την επίδειξη δύναμης των Ρώσων αστών.
«Κληρονομιά»... των αγώνων ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Το ρωσικό οπλοστάσιο με αφορμή τα μέτρα ασφάλειας βρίσκεται σε... πρώτο πλάνο στο Σότσι
Ενα πρώτο και μάλιστα χαρακτηριστικό δείγμα της εκμετάλλευσης των αγώνων για την προάσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης στη Ρωσία αποτελεί η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων και με τη συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας να είναι στα... φόρτε της, να περάσει τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα στο Σότσι και οι δύο πρόσφατες (τον περασμένο Δεκέμβρη) επιθέσεις αυτοκτονίας, που στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους στο Βόλγκογκραντ άνοιξαν το δρόμο για τον νέο πιο αυστηρό νόμο, που όμως περιέχει αρκετά ασαφή σημεία σχετικά με το πότε και πού θα εφαρμόζεται. Τα σημεία που έτυχαν κριτικής από πολλούς στο εσωτερικό της Ρωσίας αυξάνουν την πιθανότητα χρησιμοποίησής του σε πολλούς τομείς, που μπορεί να μη σχετίζονται και με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Οπως, για παράδειγμα, η ασάφεια που κάνει λόγο για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται από τους αρμοδίους τι θα θεωρείται εξτρεμιστικό. Υπενθυμίζεται ότι αντιεξτρεμιστικοί νόμοι τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί κατά λαϊκών κινητοποιήσεων, για δίωξη πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών στη Ρωσία, εναντίον οπαδών ορισμένων θρησκειών. Ο νέος νόμος διπλασιάζει την κατώτατη ποινή φυλάκισης για την κατηγορία υποκίνησης μίσους κάνοντάς την τέσσερα χρόνια, ενώ τριπλασιάζει το ελάχιστο χρηματικό πρόστιμο ανεβάζοντάς το στα 300.000 ρούβλια (8.700 δολάρια). Επίσης, αυξάνει τις ποινές που αφορούν συμμετοχή σε απαγορευμένες εξτρεμιστικές ομάδες. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης για ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης διπλασιάζεται και φτάνει τα έξι χρόνια, ενώ το χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται στα 500.000 ρούβλια (14.100 δολάρια). Σημειώνεται ότι η τροπολογία που είχε υποβληθεί στο Κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι είχε επικριθεί δριμύτατα από τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ασάφεια και αοριστία του συγκεκριμένου νόμου στην ουσία αφήνει ανοιχτά «παράθυρα» που επιτρέπουν να γίνει κατάχρηση των διατάξεων σε βάρος των μελών της αντιπολίτευσης.
Αφορμή για... τεστάρισμα συμμάχων

Στη σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων η αστική τάξη της Ρωσίας κάνει το δικό της παιχνίδι
Ολο τον προηγούμενο καιρό χώρες που στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αντιμάχονται τα ρωσικά συμφέροντα σε μια σειρά τομείς (π.χ. Ενέργεια) έκαναν τη δική τους επίθεση στη ρωσική ηγεσία με διάφορες αφορμές που σχετίζονταν με τους αγώνες (νόμος για τους ομοφυλόφιλους, ανθρώπινα δικαιώματα, οικολογικές παρεμβάσεις). Η έναρξη των αγώνων σήμανε και τη ρωσική αντεπίθεση στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Αλλωστε, εξαιτίας αυτών των αντιθέσεων η παρουσία ή όχι ηγεσιών άλλων κρατών έλαβε τη δική της πολιτική βαρύτητα. Με τις επίσημες ΗΠΑ και αρκετές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) να είναι ουσιαστικά απούσες, η ρωσική ηγεσία στο παρασκήνιο των αγώνων έχει την ευκαιρία να τεστάρει συμμαχίες και συμφωνίες με όσους θα δώσουν το «παρών». Η δεξίωση της ρωσικής ηγεσίας προς τους ηγέτες των κρατών που θα δώσουν το «παρών», οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με κάποιους από αυτούς, όπως αυτή με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που ανακοίνωσε εκτάκτως το Κρεμλίνο), η αντίστοιχη με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και η παρουσία αρκετών ηγετών αραβικών κρατών κάνουν τα σχέδια της Ρωσίας να... τρέχουν παράλληλα με τους αθλητές των αγώνων. Με τη χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η επίδειξη δύναμης του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προς ΗΠΑ και ΕΕ για το καυτό θέμα του αγωγού «South Stream», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τα ρωσικά σχέδια θα προχωρήσουν όπως και να 'χει, στέλνοντας φυσικά τα ανάλογα μηνύματα.
Τα εξοπλιστικά στη... βιτρίνα
Από τα σχέδια της ρωσικής αστικής τάξης δε θα μπορούσε να λείπει και το θέμα του οπλοστασίου της χώρας, σημαντικό χαρτί για την επίδειξη δύναμης τόσο στις κόντρες με τους αντιπάλους όσο και για την εμπορικότητά του ως προϊόντος προς πώληση. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας των αγώνων χρησιμοποιείται από τις ρωσικές αρχές ό,τι καλύτερο και σύγχρονο διαθέτει η χώρα. Οπως επίσης και το γεγονός ότι στις συσκέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν τον προηγούμενο μήνα στο Σότσι για τα ζητήματα της ασφάλειας των αγώνων συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας «ανοίγοντας» κατά πολύ το ζήτημα. Τα νέα όπλα ακριβείας, συστοιχίες πυραύλων, διαστημικά δορυφορικά συστήματα αποτελούν τα βαριά χαρτιά του σχεδίου για την ασφάλεια των αγώνων. Το ζήτημα της ασφάλειας των αγώνων μάλιστα ήταν το όχημα ώστε η ρωσική ηγεσία να εκπονήσει ένα γενικότερο σχέδιο (φυσικά πολυδάπανο) εκσυχρονισμού του οπλοστασίου της χώρας με ορίζοντα το 2020. Ας σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια αλματώδης αύξηση των αμυντικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό αφού είναι χαρακτηριστικό πως το 2003 αυτές άγγιζαν τα 600 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ το 2013 έφτασαν τα 2,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (52,27 δισεκατομμύρια ευρώ). Κάτι που, σύμφωνα με επίσημες μελέτες, ανέβασε τη Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες έρευνες έπεται αύξηση περίπου 44% για την επόμενη διετία. Την ίδια ώρα στιγμή μειώθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία και την κοινωνική φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ