1 Ιουλ 2014

ΗΠΑ Σχέδιο δολοφονίας αξιωματούχου από την «Blackwater»

ΗΠΑ
Σχέδιο δολοφονίας αξιωματούχου από την «Blackwater»


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο διευθυντής της μισθοφορικής εταιρείας «Blackwater», που χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής του Ιράκ σε βρώμικες τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος του ιρακινού λαού, είχε απειλήσει να σκοτώσει και τον τότε επικεφαλής των ερευνητών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διεξήγαγε έρευνες έναντι της εταιρείας, Τζον Ρίχτερ, όπως αποκάλυψε χτες ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη εσωτερικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το σχέδιο δολοφονίας του Ρίχτερ καταστρωνόταν, επειδή ο τελευταίος είχε συγκεντρώσει στοιχεία για την «υπεράνω του νόμου» δράση της «Blackwater» στο Ιράκ, ένα 15ήμερο πριν το διαβόητο μακελειό 17 αμάχων στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης το Σεπτέμβρη του 2007 από μισθοφόρους της εταιρείας, που προστάτευαν αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο «χρυσού» συμβολαίου, ύψους ενός δισ. ευρώ.
Η αποκάλυψη γίνεται περίπου δύο βδομάδες μετά την έναρξη δίκης στις ΗΠΑ σε βάρος τεσσάρων πρώην υπαλλήλων της «Blackwater». Μετά το άγριο φονικό 17 Ιρακινών αμάχων το Σεπτέμβρη του 2007, η Βαγδάτη ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της «Blackwater», που μετονομάστηκε το 2009 σε «Xe Services» και σε «Academi» το 2011. Το δε συμβόλαιο της εταιρείας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λύθηκε το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ