1 Ιουλ 2014

Παραλίες, βουνά και δάση στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Παραλίες, βουνά και δάση στους επιχειρηματίες του Τουρισμού
Ούτε μελέτη καταλληλότητας δεν θα χρειάζεται πλέον η κατασκευή και επέκταση τουριστικών καταλυμάτων

Ενα ακόμα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», δίνονται και μάλιστα με διαδικασίες «fast track» βουνά, δάση, παραλίες και αιγιαλός στο τουριστικό κεφάλαιο για να κατασκευάσει και να επεκτείνει τουριστικά καταλύματα, να κατασκευάσει μαρίνες, συνολικά εγκαταστάσεις και τουριστικές υποδομές, απλησίαστες για το λαό.
Ενδεικτικά στα άρθρα 3 και 4 προβλέπεται ότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) θα χορηγείται πλέον σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα χωρίς προϋποθέσεις και με έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο της καταλληλότητας της υποδομής, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση ότι «η ουσιαστική αλλαγή είναι η κατάργηση του σταδίου προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας (...) για να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας».
Στο άρθρο 6 προβλέπεται επί της ουσίας η διάλυση του ΕΟΤ, αφού η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, που μέχρι τώρα γίνεται από Οργανισμό, εκχωρείται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ).
Βάσει του άρθρου 8, τα αλιευτικά καταφύγια μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αλιείς, ενώ με το άρθρο 9 αυξάνεται το μέγεθος της χερσαίας έκτασης για εμπορική χρήση από 20.000 που είναι σήμερα σε 50.000, στερώντας και άλλους από τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από το λαό.
Στο άρθρο 12 παράκτιες «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ή, όπως σημειώνει, «γνωστοί ως παρθένοι προορισμοί» μετατρέπονται σε μία επιπλέον κατηγορία τουριστικών λιμένων και εμπορευματοποιούνται.
Κομμάτι ενός πλέγματος νόμων που λύνει τα χέρια του κεφαλαίου
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι ο Τουρισμός είναι «ένα από τα παραδείγματα που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι, ο λαός, για το ποια ανάπτυξη μιλάει η κυβέρνηση και ποια θα είναι η θέση των εργαζομένων σε αυτή». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ πράγματι αυξάνονται οι αφίξεις σε τουρίστες, η θέση των εργαζομένων στον κλάδο γίνεται όλο και χειρότερη, καθώς μετατρέπονται σταδιακά και με τη βούλα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων στην Ομοσπονδία σε σύγχρονους δούλους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, αυξάνονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να κάνουν ούτε ολιγοήμερες διακοπές.
Το νομοσχέδιο, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι «μέρος του πλέγματος σειράς νόμων που νομοθετεί η κυβέρνηση», παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους «περαιτέρω πολεοδομική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση στην καταπάτηση και εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας, δασών και φυσικών πόρων» και σημείωσε ότι «ο τουρισμός, οι διακοπές πρέπει να είναι δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού. Ομως σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι πανάκριβο εμπόρευμα που θα το στερείται η πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό θα είναι όπως ήδη είπαμε σύγχρονοι σκλάβοι, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πιάσουν τους στόχους της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας».
Επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι με αυτό «ολοκληρώνεται ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων που θέτει τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μακροχρόνια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», ένα «λειτουργικό σύγχρονο πλαίσιο για τις επενδύσεις (...) μια νέα πραγματικότητα για την επιχειρηματικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, προσπάθησε να πλασαριστεί ως καλύτερος εκπρόσωπος των ίδιων συμφερόντων και ταυτόχρονα να τσουβαλιάσει τους αυτοαπασχολούμενους με τα μονοπώλια του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Μ. Κριτσωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη «εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό», με αποτέλεσμα τη «μείωση κέρδους σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ