1 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αμείωτη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμείωτη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα»
Συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη της εκεχειρίας που έληγε χτες βράδυ



Οι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ (φωτ.) συνέχισαν να δέχονται επιθέσεις παρά την «εκεχειρία»
ΚΙΕΒΟ - ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--
Με την «κινητικότητα» σε στρατιωτικό επίπεδο να μη σταματά, συνεχίστηκαν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και νέας εκεχειρίας.
Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεταξύ των ηγετών Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, χτες έγινε και δεύτερη τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στους τέσσερις ηγέτες. Σ' αυτήν, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, Ολάντ, Μέρκελ και Πούτιν κάλεσαν σε νέα παράταση της εκεχειρίας (μετά τη δεύτερη κατά σειρά που αναμενόταν να λήξει χτες, 10 μ.μ. ώρα Κιέβου), ενώ ο Ποροσένσκο φερόταν να δηλώνει ότι «"δεν τηρήθηκαν" τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Κυριακή».
Στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Προεδρίας αναφερόταν ότι μετά από μια «μακρά συζήτηση», Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν «να εργαστούν» μεταξύ άλλων για «την υιοθέτηση μιας συμφωνίας διμερούς εκεχειρίας», «την άμεση δημιουργία, μαζί με τον ΟΑΣΕ, ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου των συνόρων», «συνέχιση της απελευθέρωσης των ομήρων των δύο μερών» αλλά και «οργάνωση ουσιαστικών τριμερών διαπραγματεύσεων».
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αντρέι Πούργκιν δήλωνε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και ρωσόφωνων πιθανώς να διεξαχθεί σήμερα.
Πάντως, όλο το Σαββατοκύριακο - στη διάρκεια του οποίου απελευθερώθηκε ακόμα μια ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ - οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο μερών συνεχίστηκαν, όπως και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος πρωτοπαραβίασε την «εκεχειρία». Τουλάχιστον τρεις ήταν οι νεκροί από τις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων μόνο στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, ενώ η πλευρά των ρωσόφωνων απέδωσε στο Κίεβο και τις εκρήξεις που έγιναν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λουγκάνσκ.
Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Πάβελ Γκούμπαρεφ δήλωσε στο «Ρία Νοβοστι» πως στα νοσοκομεία της περιοχής μεταφέρθηκαν άτομα με συμπτώματα που δείχνουν χρήση χημικών όπλων.
Στο μεταξύ, την Κυριακή φασιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν στο Κίεβο, ζητώντας την άμεση λήξη της εκεχειρίας, την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ανατολική Ουκρανία, την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων από ΕΕ - ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ» και δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο φρόντισε μαζί με τον αδελφό του να διαθέσουν πάνω από 200.000 δολάρια προκειμένου να εφοδιάσουν το λεγόμενο «τάγμα Κίεβο», που συμμετέχει στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολική χώρα, με «απαραίτητα πολεμοφόδια».
Επιπλέον, την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε ο θάνατος του 68χρονου εικονολήπτη Ανατόλι Κλιάν την ώρα που την Κυριακή συνεργεία ρωσικών ΜΜΕ μετακινούνταν στο Ντονέτσκ για ρεπορτάζ και χτυπήθηκαν από πυρά που αποδόθηκαν σε ουκρανικές δυνάμεις. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ενδελεχή έρευνα για το θάνατο του Κλιάν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αυτός δείχνει ότι «οι Ουκρανοί εφαρμοστές του νόμου δεν θέλουν αποκλιμάκωση της ένοπλης διαμάχης». Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου ζήτησε και το Παρίσι.
Συνέντευξη της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Ρωσία
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Ρωσία Δανάη - Μαγδαληνή Κουμανάκου παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό «Ιντερφάξ» για να τονίσει ότι τα «σοβαρά κοινά (σ.σ. επενδυτικά) σχέδια» μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας «συνεχίζονται κανονικά».
Καθόλου τυχαία ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ επιθυμεί «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία, αφού πρώτα είχε τονίσει ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα έχουν προβλήματα στην έκδοση «βίζας» λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ