1 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματοχυσία στο «βωμό» ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοχυσία στο «βωμό» ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ ανανεώθηκαν ομόφωνα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποκαλύφθηκαν και τα επικοινωνιακά τρικ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αμαχος νεκρός μετά το προχτεσινό μακελειό στο Ντονέτσκ
Η αντιπαράθεση ΕΕ, ΗΠΑ και καπιταλιστικής Ρωσίας οξύνεται όλο και περισσότερο, και η αιματοχυσία του ουκρανικού λαού δε λέει να σταματήσει. Την Παρασκευή το μεσημέρι νέες επιθέσεις με ρουκέτες στο Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία στοίχισαν την ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5 βρίσκονταν έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο όπου γινόταν διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ και όλη τη βδομάδα συνεχίστηκαν οι μάχες με δεκάδες νεκρούς (αμάχους, στρατιώτες και πολιτοφύλακες). Το νέο μακελειό που η αντιδραστική κυβέρνηση αποδίδει στους πολιτοφύλακες, ενώ αυτοί αντιστρέφουν την κατηγορία λέγοντας ότι οι ρίψεις έγιναν από θέσεις που ελέγχει ο στρατός, συνέβη λίγο πριν ξεκινήσει μια συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής και θα συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κιέβου και της Ρωσίας, των ηγεσιών των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ομως μετά το νέο μακελειό οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου δεν πήγαν στο Μινσκ και οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντένεγκο, που ήταν εκεί, μετέφεραν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέα διαπραγμάτευση. Ωστόσο αργά το βράδυ της Παρασκευής αφηνόταν ένα «ανοιχτό παράθυρο» για ενδεχόμενη νέα συνάντηση το Σαββατοκύριακο, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, όπως αυτή που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβρη του 2014. Βεβαίως στην πράξη η συμφωνία αυτή, που προέβλεπε απομάκρυνση βαρέων όπλων, δημιουργία ουδέτερης ζώνης, ανταλλαγή αιχμαλώτων και συνέχιση διαλόγου, ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Χωρίς να αποκλείεται ένας νέος συμβιβασμός, η όλη κατάσταση με τη συσσώρευση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή - η κυβέρνηση του Κιέβου προχώρησε σε επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων - κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την ερχόμενη Πέμπτη, εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε επίσκεψη στο Κίεβο. «Η επίσκεψη του υπουργού υπογραμμίζει τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και τον λαό της», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ομόφωνη ανανέωση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Το θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η επιβολή ενδεχόμενων νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας κυριάρχησε καθ' όλη τη βδομάδα, ενώ κορυφώθηκε με το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερο στοιχείο της διαβούλευσης που έγινε, και απηχεί τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ, ήταν και το διαδικαστικό ζήτημα που σήκωσε η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό αφορούσε για το πώς βγήκε την Τρίτη η κοινή δήλωση των κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών της ΕΕ, που καταδίκαζε την Ρωσία για ενίσχυση των πολιτοφυλάκων και καλούσε σε νέες κυρώσεις εναντίον της, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση.
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, όπου πήρε μέρος ο νέος υπουργός Νίκος Κοτζιάς, οι αρχικοί λεονταρισμοί της συγκυβέρνησης περί «ισότιμων και κυρίαρχων κρατών» διαφοροποιήθηκαν. Οπως σημείωνε προχτές εύστοχα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Τελικά, τρεις ημέρες κράτησαν οι λεονταρισμοί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του νέου υπουργού Εξωτερικών απέναντι στην ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς την τέταρτη μέρα η κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία μ' αυτές που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες.
Οσο κι αν προσπαθούν να κάνουν το μαύρο - άσπρο περί δήθεν "επιτυχίας" της ελληνικής διπλωματίας, η ουσία είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό».
Και πράγματι την επομένη του Συμβουλίου η συγκυβέρνηση σήκωσε έναν τεράστιο επικοινωνιακό κουρνιαχτό, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας τεράστιας «επιτυχίας» και ενός «καλού συμβιβασμού που ευνοεί και την ενότητα της ΕΕ και την Ελλάδα». Τι είναι αυτό που πραγματικά συνέβη; Η συγκυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με την ανανέωση, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη, των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και στις 9 Φλεβάρη αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο και επιβολής νέων κυρώσεων. Επιπλέον ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος τον προσκάλεσε και στο Κίεβο.
Το κείμενο συμπερασμάτων των «28»
Το ίδιο το κείμενο συμπερασμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη της κυβερνητικής δημαγωγίας, που «θολώνει τα νερά» περί «μη αποδοτικών κυρώσεων» ή «υπεράσπισης της ελληνικής μειονότητας στη Μαριούπολη», αλλά στην πραγματικότητα για αναγνώριση της αντιδραστικής κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου.
Σημειώνεται στα βασικά σημεία του κειμένου: «Το Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των κατοικημένων περιοχών, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη και την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Καταγράφει αποδείξεις της συνεχούς και αυξανόμενης υποστήριξης που παρέχεται στους αυτονομιστές από τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Το Συμβούλιο αναμένει από τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της και να παρακινήσει τους αυτονομιστές, χωρίς καθυστέρηση, να σταματήσουν τους εχθρικές ενέργειες και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, ιδίως της παύσης των εχθροπραξιών και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος της γραμμής επαφής που προβλέπονται την συμφωνία» ...
Και παρακάτω: «Ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης, το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015 τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια. Επιπλέον, καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια βδομάδα μια πρόταση σχετικά με τις πρόσθετες καταχωρήσεις (σ.σ. κατάλογο για νέες κυρώσεις) για απόφαση στο Συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2015. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες, και ζητεί περαιτέρω προπαρασκευαστικές εργασίες από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την ανάληψη κατάλληλης δράσης, με στόχο την εξασφάλιση μιας ταχείας και συνολικής εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ».
Επίσης αναφέρεται: «Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιταχύνει την εφαρμογή των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Προτρέπει την Ουκρανία να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων για να απαντήσει στις προσδοκίες του πληθυσμού μιας δημοκρατικής και εκσυγχρονισμένης Ουκρανίας, με το σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να σταθεροποιήσουν την οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική κατάσταση, και να συμβάλουν στην εδραίωση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός κλίματος κατάλληλου για επενδύσεις, ιδίως ενόψει μιας ενδεχόμενης διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Χαιρετίζει ορισμένες πρόσφατες μεταρρυθμιστικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των δημοσιονομικών νόμων διοικητικής αποκέντρωσης. Υπενθυμίζει ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς προετοιμασίας για τη μελλοντική εφαρμογή του τίτλου IV της συμφωνίας σύνδεσης, θα είναι ζωτικής σημασίας, λόγω της πολιτικής ένωσης της Ουκρανίας και της οικονομικής ολοκλήρωσης με την ΕΕ. Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία και προσβλέπει στην ταχεία έγκρισή της».
Αρα όλο αυτό που παρουσιάζεται από τα αστικά ΜΜΕ, ως διπλωματική επιτυχία της νέας κυβέρνησης, ως «πρώτη μετωπική με την ΕΕ», είναι η με άλλη τακτική ένταξη της Ελλάδας στις επιδιώξεις της λυκοσυμμαχίας, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, αλλά για το λαό είναι το ίδιο επικίνδυνη με αυτή που εφαρμοζόταν με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πιο καθαρά και χωρίς αστερίσκους.
Η όποια διαφοροποίηση της σημερινής κυβέρνησης, ή και άλλων κυβερνήσεων, όπως έγινε γνωστό (των Αυστρίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας και με επιφυλάξεις των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας), έχει σχέση με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις και συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων, που θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές που υφίστανται, αφού οι κυρώσεις αντικειμενικά, λόγω των διασυνδέσεων σε πολλούς τομείς με ρωσικά μονοπώλια, τους γυρίζουν μπούμερανγκ.
Αυτή η διαφοροποίηση των αστικών κυβερνήσεων στη στάση τους απέναντι στην Ρωσία εκφράζει και αντιθέσεις εν μέσω δυσκολιών διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των λαών και του ελληνικού. Αντίθετα το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης, η ένταση των ανταγωνισμών, μεγαλώνουν τους κινδύνους για εμπλοκή σε νέες περιπέτειες και πολεμικές συγκρούσεις. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα επικοινωνιακά τρικ της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που απ' ό,τι φαίνεται θα είναι το κύριο όπλο για να συγκαλύπτει το γεγονός πως είναι κυβέρνηση που έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Αντιδρώντας στην απόφαση των «28» να παραταθεί η ισχύς των κυρώσεων σε βάρος της, η Ρωσία καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση «να αναλογιστεί την πολιτική της σύγκρουσης που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή» και προανήγγειλε πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις του σε «στρατηγικής σημασίας περιοχές».
Δηλαδή η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση θα οξυνθεί, με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για τους λαούς.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ