15 Ιουλ 2016

Κατακραυγή για την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα - ΕΣΗΕΠΗΝ: Καταδικάστηκε επειδή είπε νεοναζί έναν νεοναζί

 Κατακραυγή για την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα - ΕΣΗΕΠΗΝ: Καταδικάστηκε επειδή είπε νεοναζί έναν νεοναζί

Την έκπληξή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών για εξύβριση, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.
_____________
«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ δηλώνει απερίφραστα πως το δικαίωμα του δημοσιογράφου να αποτυπώνει την αλήθεια και να διαφωτίζει τους πολίτες σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην οποία προστίθεται :«Ειδικότερα σε τόσο κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα όπου ακόμα και οι δημοκρατικές ελευθερίες φαίνεται να κινδυνεύουν με περιστολή, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όσων υπηρετούν την ελευθεροτυπία, να προασπίζονται ατρόμητα την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Ο Στρατής Μπαλάσκας υπό την ιδιότητα του δημοσιογράφου στην εφημερίδα της Λέσβου Εμπρός είχε γράψει άρθρο, στο οποίο χαρακτήριζε «δεδηλωμένο νεοναζί» τον γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου, Β. Μακρυπούλια, ο οποίος στο προσωπικό του ιστολόγιο είχε αναρτήσει περιεχόμενο εικόνας και ήχου υπό τον τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Ο κ.Μακρυπούλιας με αφορμή το δημοσίευμα που υπέγραψε ο Στρατής Μπαλάσκας, μήνυσε τον δημοσιογράφο, αλλά στη διάρκεια της δίκης προσκομίστηκαν έγγραφα από την ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού, ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 διατύπωνε την προτροπή : «Έλληνες θυμηθείτε- 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε Ελληνική Αυγή και Ν. Μιχαλολιάκο για την Αθήνα και για την Ελλάδα». Ο γυμνασιάρχης ενώ στη δίκη δήλωσε εθνικοσοσιαλιστής και στην προσωπική του ιστοσελίδα προβάλλει δημοσιεύματα και άρθρα του Ρούντολφ Ες, ισχυρίστηκε ότι είναι προσβλητικός ο χαρακτηρισμός «νεοναζί».

«Το καινοφανές της υπόθεσης είναι ότι όσα ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας στο δημοσίευμα στην εφημερίδα της Λέσβου Εμπρός, αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας και στο πρωτόδικο δικαστήριο και στο Εφετείο», επισημαίνει η ΕΣΗΕΠΗΝ στην ανακοίνωσή της.

ΚΙΣΕ: «Η κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) με αφορμή την καταδίκη του Σ. Μπαλάσκα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «σε κάθε εύτακτη κοινωνία υπάρχουν αρχές που ορίζουν τι είναι ορθό και τι όχι, ενώ η κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, θεωρούμε ανησυχητικό το γεγονός της καταδίκης του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, όπως αναδεικνύεται από σχετικό δημοσίευμα, για εξύβριση διά του Τύπου σχετικά με άρθρο, στο οποίο ο δημοσιογράφος κ. Στρατής Μπαλάσκας αναφέρει ως «εθνικοσοσιαλιστή και νεοναζί» Διευθυντή Γυμνασίου Μυτιλήνης».

Σύμφωνα με το ΚΙΣΕ, «το να διακρίνει κανείς την έννοια του εθνικοσοσιαλισμού από τον ναζισμό είναι πέρα ως πέρα ανιστόρητο, πολλώ δε μάλλον το να θεωρεί πως η πρώτη αποδίδει ηπιότερο χαρακτηρισμό από τη δεύτερη» και επισημαίνεται ότι είναι «ιδιαιτέρως λυπηρό το γεγονός ότι ένας εκπαιδευτικός εκφέρει αυτές τις ακραίες απόψεις χωρίς συνέπειες. Κανείς δάσκαλος δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται κήρυκας μισαλλοδοξίας».
Πηγή: Το Ποντίκι

1 σχόλιο:

  1. Έπρεπε να τον πει σκέτο ΝΑΖΙ, που είναι η μετάφραση του εθνικοσοσιαλισμού. Αυτό το "ΝΕΟ" τον έκαψε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ