15 Ιουλ 2016

Ενισχύεται η φοροληστεία του λαού

Ενισχύεται η φοροληστεία του λαού
Σε νέας κοπής συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα, με κατεύθυνση την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων, με τη διόγκωση της άμεσης φορολογίας σε μισθωτούς - συνταξιούχους καθώς και με την παραπέρα απογείωση του ΦΠΑ και των άλλων ειδικών φόρων που φορτώνονται στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης.
Σαφέστατο «δείγμα γραφής» και καθαρό ταξικό πρόσημο δίνουν οι διατάξεις και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, με αιχμή τον περιορισμό των αγροτών που εντάσσονται στο «ειδικό καθεστώς ΦΠΑ», αλλά και την αποβολή από το καθεστώς των παρεχόμενων «εκπτώσεων» που χορηγείται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν την επαναφορά της ειδικής χαριστικής ρύθμισης με τις μειώσεις προστίμων που έχουν καταλογισθεί σε επιχειρηματίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακόμη και για έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
***
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα. Μέχρι σήμερα, η ανωτέρω κατηγορία αγροτών υπαγόταν στο ειδικό καθεστώς (ακόμα και εάν ασκούσαν και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση να τηρούν βιβλία) και δικαιούνταν επιστροφή φόρου με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή ΦΠΑ 3%. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 1/1/2017.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενους νόμους η συγκυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε άλλα, προχώρησε στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που σημαίνει ότι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα έβαλε πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί κάποιος «επαγγελματίας αγρότης». Επιπλέον, για πρώτη φορά καθιέρωσε συμπληρωματικό φόρο στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ ένα από τα πρώτα μέτρα στο πλαίσιο του σημερινού μνημονίου ήταν και αυτό της συρρίκνωσης των επιστροφών φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 3ο μνημόνιο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας». Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι «η βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων», η μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, η ενίσχυση των εξαγωγών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
***
Χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, που αφορά σε νοικοκυριά με συγκεκριμένα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είχαν νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία μέχρι 80.000 ευρώ. Επιπλέον, για ιδιοκτήτες με εισοδήματα από τόκους ύψους 600 ευρώ καταργούνται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που ίσχυαν σε κατηγορίες πολύτεκνων νοικοκυριών, πάντα με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιτυγχάνεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων με μικρά εισοδήματα (άνεργοι κ.ά.) χάνουν ακόμη αυτήν την παρεχόμενη «έκπτωση», εφόσον τυχαίνει να έχουν κάποιο «κομπόδεμα» στην τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια προθεσμιακή κατάθεση της τάξης των 40.000 ευρώ με επιτόκιο 0,75% αποφέρει τόκους ύψους 300 ευρώ, που σημαίνει την αποβολή του μικροϊδιοκτήτη από την «έκπτωση».
***
Την ίδια ώρα, στα «σκαριά» βρίσκονται και οι επόμενες αντιλαϊκές φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, με χαρακτηριστικό «δείγμα γραφής» την προωθούμενη χαριστική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας που «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ