15 Ιουλ 2016

ΗΠΑ Σοκ από το βίντεο νέας εκτέλεσης 19χρονου από αστυνομικούς

ΗΠΑ
Σοκ από το βίντεο νέας εκτέλεσης 19χρονου από αστυνομικούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Νέο σάλο για τα θύματα που προκαλεί η χρήση ένοπλης βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ προκαλεί το βίντεο που έδωσε χτες η αστυνομία της Καλιφόρνια από την εν ψυχρώ δολοφονία, με καταιγιστικά πυρά, του 19χρονου άοπλου λευκού Αμερικανού Ντίλαν Νομπλ στις 25 Ιούνη, έξω από ένα βενζινάδικο στο Φρέσνο.
Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πιέσεις της οικογένειας του αδικοσκοτωμένου εφήβου εναντίον του δήμου, θεωρώντας ότι ο γιος τους έπεσε θύμα «ασυγχώρητης χρήσης υπέρμετρης βίας».
Σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Φρέσνο, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νομπλ για έλεγχο, μετά από σήμα πως στην περιοχή περιφερόταν ένας ένοπλος άνδρας. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι «πίστεψαν» πως ο 19χρονος Νομπλ έφερε όπλο, αν και αργότερα έμαθαν ότι δεν είχε όπλα ούτε πάνω του, ούτε στο φορτηγό του.
Το βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού δείχνει τον ίδιο και το συνάδελφό του να πλησιάζουν τον Νομπλ και να του φωνάζουν, σημαδεύοντάς τον με το δάκτυλο στη σκανδάλη: «Δείξε τα χέρια σου» και «και τα δύο χέρια». Ο νεαρός βγαίνει από το φορτηγό και απομακρύνεται από το όχημα έχοντας το αριστερό του χέρι τεντωμένο και το δεξί πίσω από την πλάτη. Ακολούθως, κινείται προς τους αστυνομικούς που του φωνάζουν να πέσει κατάχαμα. Ενας από τους δύο αστυνομικούς πυροβολεί τον Ντίλαν Νομπλ δύο φορές και ο νεαρός πέφτει στο έδαφος αιμόφυρτος. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος αστυνομικός τον ξαναπυροβολεί και τρίτη φορά... Περίπου 15 δευτερόλεπτα από τον τρίτο πυροβολισμό, ο δεύτερος αστυνομικός πυροβολεί τον έφηβο για τέταρτη φορά, φωνάζοντας: «Μην προσπαθήσεις ξανά, σε παρακαλώ». Περιγράφοντας τη σκηνή, ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζέρι Ντάιερ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκτέλεση του νεαρού, ισχυριζόμενος πως ο Νομπλ «φάνηκε να έχει κάτι στο χέρι του». Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιδιώξει να προσδιορίσει κατά πόσον κάθε σφαίρα ήταν δικαιολογημένη και αν υπήρχαν εναλλακτικές ενέργειες για τους αστυνομικούς... Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του 19χρονου απηύθυνε έκκληση ενάντια σε βίαιες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του γιου του, σημειώνοντας ότι μολονότι τίποτε δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί του, θέλει και απαιτεί οι δολοφόνοι του εφήβου να κατηγορηθούν για δολοφονία και να καταστούν υπεύθυνοι, όπως όλοι οι άλλοι που σκότωσαν ένα αθώο παιδί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ