18 Σεπ 2016

Σε «τροχιά» προς διαστημικό σταθμό, Σελήνη και Αρη

Σε «τροχιά» προς διαστημικό σταθμό, Σελήνη και Αρη




Chinese State Administration o
Το δεύτερο τροχιακό της εργαστήριο με την ονομασία Τιανγκόνγκ-2 (Ουράνιο Οχημα-2) εκτόξευσε την περασμένη Πέμπτη η Κίνα από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουκουάν, πάνω σε έναν πύραυλο Long March-2F (Μακριά Πορεία). Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα σε ένα καλομελετημένο πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η κατασκευή και τοποθέτηση σε τροχιά ενός μόνιμα επανδρωμένου διαστημικού σταθμού, που όπως υποστηρίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι θα είναι πιο αποδοτικός οικονομικά, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η Κίνα είναι η τρίτη χώρα μετά τη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ που μπορεί να εκτοξεύσει αστροναύτες στο Διάστημα.
Ο Τιανγκόνγκ-2 ζυγίζει 8,6 τόνους και τέθηκε αρχικά σε τροχιά σε ύψος 380 χιλιομέτρων από τη Γη, για να φτάσει κατόπιν στα 393 χιλιόμετρα. Στην τροχιά αυτή το διαστημόπλοιο Shenzhou-11 θα μπορεί να μεταφέρει δύο αστροναύτες στο ερευνητικό σκάφος. Οι αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στο σταθμό για 30 ημέρες το πολύ, προκειμένου να κάνουν πειράματα φυσικής, βιολογίας, ιατρικής ή να μελετήσουν τις ηλιακές καταιγίδες. Το επόμενο βήμα είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλη του 2017, όταν θα σταλεί στον Τιανγκόνγκ-2 ένα μεταφορικό διαστημόπλοιο για να τον εφοδιάσει με καύσιμα και άλλα υλικά.
Ο Τιανγκόνγκ-1, το πρώτο τροχιακό ερευνητικό σκάφος της Κίνας, πρόκειται να πέσει στη Γη μέσα στο 2017, αφού θα έχει κλείσει 6 χρόνια επιτυχούς παραμονής στο Διάστημα. Η πρώτη πτήση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας ήταν το 1999, με το Shenzhou-1 και η πρώτη επανδρωμένη το 2003 με το Shenzhou-5 και τον αστροναύτη Γιανγκ Λιγουέι. Στη δεύτερη φάση μελετήθηκαν τεχνολογίες διαστημικής πτήσης, προσέγγισης και σύνδεσης με άλλα σκάφη, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με τους διαστημικούς περιπάτους. Αυτή η φάση περιλαμβάνει και τα τροχιακά εργαστήρια Τιανγκόνγκ, με δυνατότητα προσωρινής επάνδρωσης. Ο μόνιμος τροχιακός σταθμός της τρίτης φάσης του προγράμματος, με πιθανότητα έναρξης κατασκευής το 2018, θα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για κάθε ενδιαφερόμενο, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόσυρση του ΔΔΣ, το 2024...


Chinatopix
Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός θα είναι πολύ μικρότερος από τον ΔΔΣ, θα αποτελείται από τρία τμήματα, που θα ζυγίζουν συνολικά 60 τόνους, με δυνατότητα υποστήριξης της παραμονής 6 αστροναυτών και θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων και ενός μεταφορικού σκάφους.
Παρά την αυτόνομη πορεία της στην εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος, η Κίνα επιζητεί και συνεργασίες. Η αποστολή Τιανγκόνγκ-2 φέρει πολλά επιστημονικά πειράματα, ανάμεσα στα οποία και ένας ανιχνευτής στον τομέα της αστροφυσικής που έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Στα ενδιαφέροντα της Εθνικής Διοίκησης Διαστήματος της Κίνας (CNSA) εντάσσονται και οι αποστολές στη Σελήνη και όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της υπηρεσίας, η Κίνα ήδη έχει στη διάθεσή της τη βασική τεχνολογία που απαιτείται για την πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων στο φεγγάρι. Οι πτήσεις αυτές μάλλον θα πραγματοποιηθούν από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ, που ολοκληρώθηκε το 2014 και βρίσκεται πιο κοντά στον ισημερινό, πλεονεκτώντας τεχνικά καθώς χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για την εκτόξευση απ' αυτό.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.xinhuanet.com/english, www.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ