6 Οκτ 2017

Αντιστρέφουν την πραγματικότητα και για τους παιδικούς σταθμούς


Τη στιγμή που πάνω από 42.000 παιδιά οικογενειών που είχαν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν παιδικό σταθμό έμειναν εκτός προγράμματος, ενώ χιλιάδες ακόμα, που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, μένουν εκτός επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ή επειδή δεν μπορούν να βρουν μια θέση σε αυτούς, η κυβέρνηση ισχυρίζεται: «Είναι ύψιστη προτεραιότητά μας οι δομές παιδικής φροντίδας. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και το σύνολο των ατόμων με αναπηρία». Και καυχώνται επειδή υπήρξε μια πρόσθετη χρηματοδότηση - σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών. Εδώ βέβαια το θράσος και το ψέμα της κυβέρνησης περισσεύουν. Λέει, για παράδειγμα, ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των φτωχών οικογενειών με το μοίρασμα άλλων 10.000 κουπονιών από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για αναδιανομή όσων περίσσεψαν, αφού εκείνοι που τα πήραν αρχικά (μεταξύ των οποίων και χιλιάδες φτωχές οικογένειες, οικογένειες με ανέργους κ.τ.λ.), δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση σε αντίστοιχη δομή κοντά στην περιοχή τους για να το αξιοποιήσουν. Το γεγονός εξάλλου ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως με το μοίρασμα των κουπονιών κάλυψε τα αιτήματα των πιο φτωχών οικογενειών, δείχνει ότι το ίδιο το σύστημα υπηρετεί την αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και τους λιγότερο φτωχούς και όχι βέβαια την ανάγκη να έχουν όλα τα παιδιά δωρεάν μια θέση στην Προσχολική Αγωγή, η οποία υπονομεύεται επίσης από τη μεγάλη έλλειψη κρατικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αναγκάζονται τελικά να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι.
***
Τα στοιχεία για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μιλούν από μόνα τους: Συνολικά, κατατέθηκαν αιτήσεις για 150.000 παιδιά, για δωρεάν παιδικούς σταθμούς και δομές ΑμεΑ. Εννοείται ότι χιλιάδες ακόμα οικογένειες δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν αίτηση, ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν, επειδή τα εισοδήματά τους ήταν ελάχιστα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη. Από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, σε πρώτη φάση, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια είτε γιατί δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση, κόπηκαν περισσότερα από 55.000 παιδιά. Τα κουπόνια μοιράστηκαν τελικά σε περίπου 95.000 δικαιούχους και ακολούθησε η αναδιανομή των 10.000 αδιάθετων κουπονιών που αναφέραμε παραπάνω, συν μερικές χιλιάδες ακόμα, από μια πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε. Παρά τα πανηγύρια της κυβέρνησης, όμως, συνολικά 42.000 παιδιά, για τα οποία κατατέθηκε αίτηση, μένουν εκτός του προγράμματος... Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια, οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Στον τσελεμεντέ της «κοινωνικής» της τάχα πολιτικής για τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, περιγράφονται και άλλα μέτρα, όπως η θέσπιση «ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων», την ίδια στιγμή που περικόπτουν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα από φτωχές οικογένειες. 'Η δίνουν «επίδομα στήριξης τέκνων», όταν με τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα και παράλληλα αναγκάζουν μια οικογένεια για να ντύσει και να ταΐσει τα παιδιά της να πληρώσει τετραπλάσια απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Δίνουν επίσης επίδομα ενοικίου σε ορισμένες οικογένειες, την ίδια ώρα που υπογράφουν συμφωνίες για επίσπευση των πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να ζουν την αβεβαιότητα και το φόβο τού να πεταχτούν στο δρόμο...
* * *
Πριν από λίγο καιρό το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, στην οποία αναφερόταν ανάμεσα σε άλλα: «Η φοίτηση των παιδιών στις δομές των παιδικών σταθμών δεν είναι απλά μια ανάγκη των γονέων για να βρουν εργασία, ή να συνεχίσουν αυτήν που μπορεί να έχουν. Είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα του παιδιού, προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτυχθεί ολόπλευρα. Ως τέτοιο δικαίωμα και ανάγκη χρειάζεται να προσφέρεται, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, σε σύγχρονες και ασφαλείς δομές, με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα και για όλα τα παιδιά». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των θέσεων του ΚΚΕ, που αναδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια να παλέψουν για: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους). Αιτήματα και στόχοι που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική - λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ