30 Μαΐ 2018

Ξεκάθαρη..

.

Το πρωί της Τετάρτης 23/5/2018, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή πανηγύριζε ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνουν τα μνημόνια», η χώρα απαλλάσσεται από την εποπτεία των «θεσμών». Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο της συμφωνίας «θεσμών» και ελληνικής κυβέρνησης.

Το ψέμα δεν άντεξε ούτε 24 ώρες.
Τα όσα περιέχει η συμφωνία αποτελούν ένα ακόμα μνημόνιο (4ο, 5ο, έχει χαθεί πλέον ο αριθμός), με δεσμεύσεις πέραν του ήδη ψηφισμένου από τα αστικά κόμματα 3ου μνημονίου και των ήδη ψηφισμένων μέτρων για δραστική μείωση συντάξεων το 2019 και για μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος: Δέσμευση για νέα μείωση συντάξεων και μετά το 2020, μέχρι να εξανεμιστεί η κρατική ασφαλιστική δαπάνη, ώστε να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» για επιδότηση επενδύσεων, επιβεβαίωση της δέσμευσης για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060, δέσμευση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα (αντιλαϊκά βεβαίως) μέτρα αν αλλάξουν τα δεδομένα, δέσμευση ότι η οποιαδήποτε νομοθέτηση από τη κυβέρνηση θα τελεί υπό την έγκριση των «θεσμών». Και πολλές άλλες δεσμεύσεις, χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξης.

Το επόμενο πρωί (24/5/2018), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επίτροπο Απασχόλησης M. Thyssen να πανηγυρίζει εξίσου με τον Τσίπρα για την προώθηση της «κοινωνικής Ευρώπης», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, ρώτησε την επίτροπο αν είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και την εποπτεία.

Η απάντηση της επιτρόπου συνδύαζε ολίγον από τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την «αυστηρότητα» των «θεσμών» στην προώθηση των σκληρών αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα, απάντησε:
«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια υποχρεώσεις. Οπως όλα τα κράτη - μέλη, έχει υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορώ να απαντήσω με λεπτομέρειες τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα».
Δηλαδή, τυπικά βγαίνετε από το πρόγραμμα, αλλά οι δεσμεύσεις ισχύουν και πολλαπλασιάζονται. Αν μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα εκτεθεί ο χρήσιμος συνέταιρος Τσίπρας ακόμα περισσότερο. Και «ομερτά» συνεταίρων αλλά και «προειδοποιήσεις».

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ένα ακόμα πρόβλημα «ονοματολογικό», αν θα ονομαστούν μνημόνια ή αλλιώς. Είναι η γενικευμένη, σταθερή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για όλα τα κράτη - μέλη και χωρίς χρονικό τέλος. Αυτά είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα οποία από την πρώτη στιγμή μίλησε το ΚΚΕ, αυτή είναι η λεγόμενη «κανονικότητα» της ΕΕ, τέτοια θα είναι και η «κανονικότητα» της «επόμενης μέρας».

Απομένει στο λαό να κρίνει αν ο καταιγισμός μνημονιακών δεσμεύσεων οδηγεί στην αποδέσμευση από αυτά, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, θυμίζοντας πώς παρέμειναν και επεκτάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις, υπό το αλήστου μνήμης σύνθημα του παλιού ΠΑΣΟΚ «Οι βάσεις φεύγουν».
Αυτοί δεν έχουν κανένα όριο στην κοροϊδία του λαού, ούτε ο λαός πρέπει να έχει άλλα όρια ανοχής στην κοροϊδία αυτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ