Φιλοξενούμενη η Βαγγελιώ Καρακατσάνη //
ΑμΕΑ, Λογοτέχνης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αρχανών -ΟΓΕ, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων
Το κίνημα είναι σε υποχώρηση. Κι αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς είδηση. Εκείνο που συνιστά είδηση είναι οι ποικιλόμορφες επιπτώσεις αυτού ακριβώς του γεγονότος στην κοινωνία. Και εγώ θα σταθώ σε μία μόνο: Την εξάπλωση του ατομισμού, του βολέματος στον καναπέ, της κριτικής εκ’ του ασφαλούς, ακόμα και μιας απολιτίκ και ακομάτισης στάσης, που οδηγεί σε πολιτική επιλογή υπερψήφισης, όσων μας έφεραν ως εδώ.
Ο λαός δείχνει να είναι περισσότερο μπερδεμένος από ποτέ! Σαν να έχει χάσει την μπάλα! Και δεν το λέω κρίνοντας αφ’ υψηλού, αλλά ως σπλάχνο από τα σπλάχνα του. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
«Τρώγω ψωμί από το αφεντικό μου» λέει αντιπρόσωπος συγκεκριμένου μεγαλοξενοδόχου από την παράταξη των ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Τι ακριβώς εννοείς; «Ότι μου έδωσε όσα δικαιούμουν όταν έμεινα έγκυος, ενώ άλλοι απολύουν!!!» Μα η πολιτική τους είναι που μας αφαιρεί τα δικαιώματα…. Και δεν της περνάει καν από το μυαλό ότι κι αυτό το δικαίωμα, κατακτήθηκε με σκληρούς ταξικούς αγώνες!!! Δεν το γνωρίζει….
«Ε, να μην βγάλει ο επιχειρηματίας κέρδος;» λέει ο εργαζόμενος που εργάζεται με όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. «Αφού παίρνει ρίσκο»… Το λέει γιατί «βλέπει» μπροστά του τον μικρομεσαίο και καθόλου την αλυσίδα ή τον μεγάλο… Και δεν περνάει καν από το μυαλό του ότι, όσο χάνει αυτός και η τάξη του, από τις αντιλαϊκές πολιτικές, τόσο κερδίζει ο κάθε επιχειρηματίας και ιδιαίτερα ο μεγάλος!
«Όσοι οι οδηγοί delivery από εδώ και στο εξής κάθε φορά που θα βλέπω κάποιον να παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη ή stop μπροστά μου ,θα παίρνω την πινακίδα του και αμέσως θα καλώ στην επιχείρηση που εργάζεται και θα ενημερώνω τον εργοδότη του» ανέφερε άλλη υποψήφια ….«αριστερής» παράταξης! Μα αυτός ο εργοδότης είναι που ελέγχει με gps και τους χρονομετρεί τους ντιλιβεράδες, έτσι που να τους αναγκάζει να ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους… για να μην χάσουν τη δουλειά τους!!! Δεν το γνωρίζει…
«Να κλείσουν τα ειδικά σχολεία» φωνάζει άλλη ΣΥΡΙΖΑία γιατί τα παιδιά μας σε αυτά απομονώνονται… Το χάλι της ειδικής αγωγής δεν την οδηγεί να πει «ας πάει στο γενικό»; Να πάει λοιπόν ανάμεσα σε 25-30 παιδιά όπου δεν θα μάθει ούτε να γράφει το όνομά του! Δεν το γνωρίζει…
«Θέλουμε να εργαζόμαστε, όχι να παίρνουμε σύνταξη ή επίδομα» φωνάζουν ψυχικά πάσχοντες υπό τη σκέπη των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αγνοώντας ότι η πολιτική τους είναι που τους έχει κλείσει τα σπίτια τους, αυτή ευθύνεται για το 95% των αναπήρων που μπορούν να εργαστούν δεν εργάζονται! Και τι προτείνουν; Να εργάζονται 2-3 από τους χιλιάδες ανά νομό στα ΚΟΙΣΠΕ-επιχειρήσεις, με συμβάσεις ενός μήνα, 4ώρα και να παίρνουν 250-300 ευρώ το μήνα ως μισθό-χαρτζιλίκι.
«Γαϊδούρια» φωνάζουν όσους παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή σε θέσεις αναπήρων! Μα δεν είναι η αντίληψη ότι «εγώ είμαι κι άλλως δεν είναι;» Η επέκταση της λογικής του φάε τον διπλανό σου για να επιβιώσεις;
Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες άλλα τέτοια «μαργαριτάρια», απόρροια της κυρίαρχης λογικής που μετατρέπει το κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή, την κοινωνική πρόοδο σε οπισθοδρόμηση…
Όλοι αυτοί που έκλειναν την καπιταλιστική «ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις» σε όλους τους τόνους, είναι που μοιράζουν το καρβέλι στους ομίλους και λένε στο λαό να γλύψει τα ψίχουλα!!! Και ο … «σώζων εαυτόν σωθήτω»! Μόνο που έτσι θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε όλοι μαζί!!!
Ο ανταγωνισμός των ομίλων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οι μεταξύ τους αντιθέσεις, αφορούν το λαό, μόνο στο βαθμό που μεταφράζονται σε όπλο για την ετοιμότητα του κινήματος. Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει ενέργεια, ο ιμπεριαλισμός πατάει με τη σιδερένια φτέρνα τους λαούς! Και τα πράγματα στην περιοχή μας, μόνο σε εφησυχασμό δεν πρέπει να οδηγούν.
Η αλλαγή των σημερινών αρνητικών συσχετισμών δύναμης, δεν συντελείται μόνο από τις κάλπες , καθώς δεν συνιστά έργο μιας πράξης! Απαιτεί σκληρή, επίμονη δουλειά, για να αλλάξει. Ιδίως σήμερα που ζούμε την ψευδαίσθηση της ελευθερίας του «ξερόλα» και της «καμουφλαρισμένης» εικόνας, περισσότερο από ποτέ.
Κυρίως απαιτούν επίθεση στο επίπεδο των ιδεών, απ’ όπου θα εμπνευστεί ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, για να χειραφετηθεί κοινωνικοπολιτικά. Κι αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα ΣΗΜΕΡΑ: Να κατανοήσει ο λαός μας πως δεν μπορεί να «σωθεί» από τους κολαούζους του συστήματος, πως δεν πρόκειται να «σωθεί» κανείς μόνος του!!!
Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης που σάλπισε το ΚΚΕ, συσπειρώθηκε σε μια πορεία η μεγάλη πλειοψηφία του λαού: Ο ένας στους τέσσερις ήταν οργανωμένος σε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ! Οργάνωση παντού να ‘ρθούν τα πάνω-κάτω!!! Αυτός είναι ο δρόμος των λαών, αυτός ήταν πάντα, αυτόν θα ακολουθήσουμε και τώρα, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών.
Κι αυτό έχει σημασία να εξηγήσουμε στο λαό, «ήσυχα κι απλά»! Για να σταματήσει να «μετρά» τη ζωή του με την λογική των εκμεταλλευτών του! Έτσι θα ηττηθεί σε μια πορεία ο ατομικός δρόμος, όποιος κι αν είναι αυτός, από το συλλογικό, από την οργανωμένη πάλη για την ανατροπή!!!