Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Η καταστροφή ξεκίνησε με τις δηλώσεις της νέας υπουργού Γεωργίας Tereza Cristina τον Νοέμβριο του 2018 πριν καν αναλάβει.
« Η περιοχή Matobipa του Αμαζονίου (έκτασης 731.734 τετραγωνικά χιλιόμετρα όσο η Γαλλία) θα υλοτομηθεί» δήλωνε στην εφημερίδα O Globo.
Η επιλογή της Tereza Cristina που αποκαλείται και η «Κυρία Δηλητήριο» για τον αγώνα που έκανε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση ώστε να επιτραπούν επικίνδυνα φυτοφάρμακα που προκαλούν καρκίνους δεν ήταν τυχαία.
Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να προωθήσει τα συμφέροντα των δασικών εταιριών, ντόπιων και πολυεθνικών.
Στόχος η ξυλεία του Αμαζονίου αλλά και η επέκταση άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές με συνέπεια την καταστροφή του περιβάλλοντος όλου του πλανήτη.
Είναι γνωστό πως το δάσος του Αμαζονίου και οι υγρότοποι δεν είναι μόνο το καταφύγιο χιλιάδων ειδών χλωρίδας και πανίδας αλλά είναι και ο πνεύμονας της γης, που φιλτράρει μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται σε όλη την υφήλιο.
Από τις δηλώσεις φτάσαμε στα πρώτα στοιχεία. Μόνο μέσα στον Μάιο ερημώθηκε από βλάστηση περιοχή δάσους 739 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
-Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό! Γράφει η Σουηδική εφημερίδα Αφτονμπλάντετ.
-Είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια που έχει υλοτομηθεί τον μήνα Μάιο, πρώτο μήνα της ξηρής περιόδου, από τότε που με δορυφορική κάλυψη παρακολουθείται η κοπή των δέντρων, γράφει η The Guardian.
Ο πρόεδρος Μπολσονάρο δεν είναι ευχαριστημένος με το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και το ονομάζει «βιομηχανία προστίμων».
20190613 180752
Έχει προσωπική πείρα όταν πιάστηκε από τον δορυφόρο να ψαρεύει παράνομα σε προστατευόμενη περιοχή το 2012 και πλήρωσε πρόστιμο 2.400 ευρώ.
Έτσι έχει υποβαθμίσει την λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και έχει δώσει αρμοδιότητες στο υπουργείο Γεωργίας.
Έχει σχέδια να δώσει άδειες λειτουργίας ορυχείων αλλά και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει προστατευμένες από τον νόμο περιοχές του δάσους.
Ιδιαίτερα ο αυτοκινητόδρομος που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί από άλλους δικτάτορες το 1973 και σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες  και την αντίθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο εξυπηρέτησης των μονοπωλίων, του Μπολσονάρο.
Προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι κατά την διάρκεια της θητείας του «δεν θα παραμείνει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό προστατευμένου δάσους στον Αμαζόνιο».
Η καταστροφή του δάσους άρχισε πολύ νωρίτερα. Μεγάλα τμήματα του δάσους έχουν αποδοθεί σε καλλιέργειες σόγιας και στην κτηνοτροφία και από τις προηγούμενες «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις.
20190613 180818
Αυτό μαρτυρούν δορυφορικές εικόνες που πάρθηκαν ακόμη και 12 μήνες πριν. Τα τελευταία 10 χρόνια 1.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχει μετατραπεί σε σαβάνα μετά την κοπή των δέντρων του δάσους.
Ο φόβος όλου του πλανήτη είναι πως η ολοκλήρωση της καταστροφής με πιο γοργούς ρυθμούς θα συντελεστεί από την κυβέρνηση Μπολσονάρο!
Είναι τόση μεγάλη η περιφρόνηση της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της χώρας από την φασιστική κυβέρνηση Μπολσονάρο που ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ernesto Araújo δηλώνει «πως οι διαμαρτυρίες για την καταστροφή του Αμαζονίου είναι μαρξιστικές σκευωρίες για την παγκόσμια κυριαρχία».
Όλες οι παγκόσμιες συμφωνίες για τις κλιματικές αλλαγές και οι συνδιασκέψεις σκοντάφτουν, παρόλο που χρησιμοποιούνται για να δίνουν ψεύτικες ελπίδες, πάνω στο κυνηγητό του κέρδους.
Έτσι αποσύρθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού, έτσι έχει σχέδια να καταστρέψει τα δάση του Αμαζονίου ο Μπολσονάρο.
Οι πολυεθνικές εταιρείες άλλωστε που δρουν στα δάση του Αμαζονίου από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προέρχονται.
Αυτές είναι που στήριξαν τον Μπολσονάρο και απαιτούν την αμοιβή τους.
Έτσι και οι κυβερνήσεις τους εξυπηρετούν τα σχέδια του κεφαλαίου όσο και αν ρ