14 Ιουν 2019

Ο οδοστρωτήρας...




«...Ακούστε τι ζητάνε οι κύριοι! Θέλουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αν ισχύσει αυτό που διεκδικούν θα μας καταστρέψουν...».
Αυτά έλεγε με στόμφο ο δικηγόρος των εργολάβων στο Φυσικό Αέριο στη δίκη που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες εταιρείες ενάντια στους εργαζόμενους που απεργούσαν 12 μέρες για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία. Ορισμένοι από αυτούς δουλεύουν 20 χρόνια «εργολαβικοί». Η αλήθεια προφανώς είναι πως δε ζήτησαν και τίποτα τόσο «ρηξικέλευθο» και «ριζοσπαστικό», να δουλεύουν με μια σχετική σταθερότητα απαίτησαν και συνάντησαν απέναντί τους όλη την ταξική κυνικότητα της εργοδοσίας και της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση - που τόσο κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων... - και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει κάνει τους εργάτες κανονικό «μπαλάκι» εδώ και μήνες, τάζει και μετά αναιρεί ό,τι λέει, προσπαθεί επιλεκτικά να ενσωματώσει κάποιους, σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο, το αληθινό δουλεμπόριο των «εργολαβικών» εργαζομένων.
* * *
«...Τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι ευθύνη των εργατών να τα εφαρμόζουν...».
Εδώ η πρόκληση ξεπερνάει κάθε όριο. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα δεν προλαβαίνουμε σχεδόν κάθε μέρα να μετράμε εργοδοτικά εγκλήματα. Νεκρούς εργάτες, τραυματίες, σακατεμένους στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πλοία που καίγονται μέρα μεσημέρι μέσα στο λιμάνι με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των εργατών. Πιθανότητες πιο μεγάλου ατυχήματος που μπορεί να κοστίσει συνολικά στο λαό της περιοχής. Η εργοδοσία φυσικά «το χαβά της», όπως λέμε: Κάνει ό,τι μπορεί για να μεγαλώνει τα κέρδη της, η ζωή και η υγεία των εργατών αποτελούν περιττό έξοδο. Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «υγιή επιχειρηματικότητα», πρόσφατα στη Ζώνη στελέχη της έλεγαν πως από την καπιταλιστική ανάπτυξη θα βγούμε όλοι ωφελημένοι, αρκεί να κάτσουμε ήσυχα και να υπάρχει «εργασιακή ειρήνη» και «συνεννόηση».
* * *
«...Είμαι γιος εργατών και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό του Ναυπηγείου. Είμαστε μια οικογένεια. Θα σας εξασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα...».
Αυτά - μεταξύ άλλων - δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΟNEX, αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία που όλα δείχνουν πως μετά το Ναυπηγείο Σύρου απέκτησε και το Ναυπηγείο Ελευσίνας. Ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών και συμφερόντων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορά την ενίσχυση του αμερικανικού παράγοντα απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές, όπως της Κίνας, συνδέεται με όλο το εγκληματικό πλαίσιο με το οποίο δουλεύει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι «φίλοι» μας, όπως υποστηρίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Μάλιστα, αναμένονται διάφορα πανηγύρια το προσεχές διάστημα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με καλεσμένους στα Ναυπηγεία τα πιο επίσημα πρόσωπα...
* * *
Ορισμένα μόνο από τα στιγμιότυπα της αληθινής ζωής μέσα στα εργοστάσια της Αττικής δείχνουν ότι στον λεκτικό καβγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αυτές τις μέρες, ταιριάζει γάντι το ότι «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Οπου φυσικά «ξένος αχυρώνας» είναι τα εργατικά δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες των εργατών. Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η ΝΔ πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σκοπός τους είναι να υπηρετήσουν το κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Από τη μεριά τους σωστά διάφοροι παράγοντες του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού λένε: «...Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ποιος από τους δύο θα βγει, οι δεσμεύσεις που έχουν είναι τέτοιες που μας εξασφαλίζουν ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...». Πιο καθαρά δεν μπορούν να μιλήσουν οι άνθρωποι...
* * *
Τα παραπάνω όμως προσφέρονται για πολύτιμα συμπεράσματα, από την άλλη όχθη, αυτή των εργατών: Οι εργάτες χρειάζεται καταρχάς να ανατρέξουν σε όλη τους την πείρα από τη δική τους ζωή. Να βάλουν μπροστά τα ταξικά τους συμφέροντα. Να αναλογιστούν ποιοι είναι δίπλα τους, σταθερά μαζί τους στον αγώνα, στην κάθε διεκδίκηση, στην πάλη για να μπει φρένο στην εργοδοσία, στα ασταμάτητα αντιλαϊκά μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Να σκεφτούν ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ δεν υπολογίζουν κόπο και θυσίες, κάθε μέρα και ώρα. Καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.
Αξίζει τον κόπο να σκεφτούν και πιο βαθιά: Ο ηρωισμός, η παλικαριά, η αγωνιστικότητα των κομμουνιστών πηγάζουν από το γεγονός ότι το ΚΚΕ τονίζει και αποδεικνύει πως οι εργάτες μπορούν να ζήσουν καλύτερα. Μπορούν, αν εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να αποτινάξουν από πάνω τους τις βδέλλες της κοινωνίας, τους καπιταλιστές. Μπορούν να γίνουν ο αληθινός οδοστρωτήρας που θα παρασύρει στο διάβα του όλα όσα κρατούν την κοινωνία δέσμια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν να παράγουν και να καρπώνονται οι ίδιοι το προϊόν του κόπου τους. Μπορούν να δουλεύουν λιγότερο και να παράγουν περισσότερο, με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής, με καλούς μισθούς και συντάξεις, με υψηλές υπηρεσίες στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει θεαματικά. Το εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό πρέπει να μπει στο στόχαστρο.
* * *
Οταν ακούν φυσικά τα παραπάνω, όλοι οι «λιμοκοντόροι» της αστικής εξουσίας, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, οι «δεξιοί» και «αριστεροί», ενώνονται σαν μια φωνή: «Πού τα είδατε αυτά; Πού εφαρμόζονται; Γι' αυτό ανατράπηκε η Σοβιετική Ενωση. Πηγαίνετε στη Βόρεια Κορέα» ...και άλλα τόσο «πολιτισμένα». Με λίγα λόγια: Τρέμουν μπροστά στην αληθινή ανατροπή. Πίσω από τους δήθεν καβγάδες τους, ξέρουν ποιος είναι ο αληθινός τους αντίπαλος, ο νεκροθάφτης της παρηκμασμένης τάξης τους.
Αρα, ας τους κάνουμε το φόβο τους μεγαλύτερο. Αυτό ταυτίζεται με την υπερψήφιση του ΚΚΕ στις εκλογές την 7η Ιούλη. Αυτό θα δώσει στους εργάτες τη δύναμη που χρειάζονται για να πάρουν κουράγιο, να συνεχίσουν. Για να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεσή τους την επόμενη μέρα. Αυτό θα πονέσει το σύστημα και τους λογής υποστηρικτές του. Αυτό θα ισχυροποιήσει τη δύναμη εκείνη που έχει πρόγραμμα και σχέδιο έξω από τον στενό κορσέ των μονοπωλίων. Με καθαρή ταξική ματιά, ισχυρό ΚΚΕ.

Πέτρος ΑΛΕΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ