14 Ιουν 2019

Κριτήριο ψήφου η Υγεία


Το «μπλόκο», με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι όλες τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν ανάγκη από διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελεί άλλη μια πλευρά της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες.
Το αδιέξοδο από το «lock out» των ιδιοκτητών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήρθε να ξεσκεπάσει, για άλλη μια φορά, το άθλιο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν «ενίσχυσης του δημόσιου τομέα Υγείας» και να αποκαλύψει τη γύμνια του δημόσιου τομέα, εξαιτίας των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, των επικίνδυνων ελλείψεων σε εξοπλισμό και τεχνολογικά μέσα, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της επίτευξης των «δημοσιονομικών στόχων».
Αυτή η πολιτική είναι που στέλνει «δωράκι» το 70% - 90% των εξετάσεων στις μεγάλες αλυσίδες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παραπέρα «χαράτσωμα» του λαού και την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Στόχος τους είναι να «κοστίζει» όσο γίνεται λιγότερο για το κράτος η δημόσια Υγεία, για να ανοίγουν με την εμπορευματοποίηση νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.
Πάνω στο έδαφος αυτής ακριβώς της πολιτικής, γιγαντώνονται επιχειρήσεις - μεγαθήρια στον ιδιωτικό τομέα, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κομμάτι του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ την ίδια ώρα ενισχύεται η εμπορευματοποιημένη λειτουργία των ίδιων των δημόσιων δομών Υγείας.
Είναι αποκαλυπτικές οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για την «αναγκαιότητα» των συμβάσεων με τις ιδιωτικές δομές Υγείας, «γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες», λες και είναι κάτι το «φυσικό» και όχι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια του αντιλαϊκού έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πίσω, επομένως, από τα προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που «απογειώνονται» μάλιστα προεκλογικά για να τονωθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ασθενείς, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, με νέες περικοπές που ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες, με υποστελέχωση και παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», με νέους «κόφτες» σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών, για... τον «εξορθολογισμό των δαπανών».
Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι «λύσεις» που προώθησε το υπουργείο στα παζάρια με τους επιχειρηματίες που επιζητούν παραπέρα αύξηση των κερδών τους. Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, την «ανακατανομή κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ», διασφαλίζοντας δηλαδή ότι δεν θα θιχτεί η δημοσιονομική σταθερότητα, και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση μεθόδων που θα ενεργοποιούν ακόμα περισσότερους «κόφτες», γεγονός που θα οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των λαϊκών αναγκών.
Πάνω σε αυτήν την πολιτική και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει για ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, ασθενείς και εργαζόμενους στην Υγεία, προετοιμάζονται τα επόμενα χτυπήματα, στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 του Ιούλη. Οι τροχιοδεικτικές βολές έχουν ήδη πέσει: Για την ακόμα πιο γενικευμένη ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και για την... Υγεία δύο ταχυτήτων, των «αναγκών» και των «επιθυμιών», στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Γι' αυτό η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, ο Γολγοθάς με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς, υγειονομικοί και οι οικογένειές τους, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, συνολικά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Απάντηση σε όσα βιώνει σήμερα ο λαός και σε όσα έρχονται, μπορεί να δοθεί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ, που εγγυάται το δυνάμωμα της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν οι αναγκαίες χιλιάδες προσλήψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, για να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ