17 Φεβ 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Αύξηση ανεργίας επισήμως στο 14%



ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αύξηση ανεργίας επισήμως στο 14%
Από πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση των Πορτογάλων εργαζομένων
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Επικίνδυνα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, η ανεργία στη χώρα έφθασε το 14% (771.000 άνθρωποι) στο τελευταίο τετράμηνο του 2011, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό από το 1950, όταν άρχισε η καταγραφή της ανεργίας. Ο δείκτης της ανεργίας το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα ήταν στο 12,4%, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ). Ωστόσο, πρόκειται για επίσημα στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνουν όσους δουλεύουν σε συνθήκες υποαπασχόλησης. Με συγκεκριμένους υπολογισμούς εκτιμάται πως η πραγματική ανεργία φτάνει στο 20,3% που μεταφράζεται σε πάνω από 1.160.700 ανέργους. Θύματα της ανεργίας είναι και στην Πορτογαλία οι νέοι ηλικίας 14-24 ετών με ποσοστό που φτάνει το 35,4% στα τέλη του 2011.
Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται από τα στοιχεία της ανεργίας επιβεβαιώνει τις συνέπειες της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων και του λαού και υπογραμμίζει την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Η ανακοίνωση για τα ποσοστά της ανεργίας έγινε καθώς αντιπροσωπεία της τρόικας βρίσκεται στην Πορτογαλία και θα παραμείνει για δύο βδομάδες για την τριμηνιαία «αξιολόγηση» της εφαρμογής των μέτρων ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ. Με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα λιτότητας με μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές στις ημέρες αδείας, μείωση των αποζημιώσεων και αποδοχών στις υπερωρίες κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ