17 Φεβ 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Και μόνο οι αριθμοί σοκάρουν..



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Και μόνο οι αριθμοί σοκάρουν...
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ: Αφόρητη φτώχεια πλήττει 1,3 δισ. ανθρώπους! Για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των παιδιών σε όλη τη Γη, χρειάζονται 35 δισ. δολάρια. Για να παίζουν οι ...ελάχιστοι γκολφ, ξοδεύονται ετησίως 40 δισ. δολάρια!
Παρά την παγκόσμια οικονομία των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πλήττονται από αφόρητη φτώχεια, ενώ απ' αυτούς τα 650 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Τη φοβερή αυτή αντίθεση επισημαίνει η "Γιούνισεφ", με αφορμή την 17η Οκτώβρη,Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.Κι αυτά τα νούμερα φέρνουν στο νου, για μια ακόμα φορά, τον πίνακα που παρουσίασε η διεθνής οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της το 1995, όπου - μεταξύ άλλων - τονιζόταν το εξής: Το συνολικό κόστος για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά τα 35δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, το ποσό που ξοδεύεται παγκοσμίως για να παίζουν οι ...ελάχιστοι γκολφ ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα, η κατανάλωση κρασιού ετησίως φτάνει τα 85 δισ. δολάρια, μπίρας τα 160 δισ., τσιγάρων τα 400 δισ., ενώ για διαφήμιση ξοδεύονται 250 δισ. και για εξοπλισμούς περισσότερα από 800δισεκατομμύρια δολάρια...
"Αν η πλειοψηφία των βιομηχανικών χωρών δεσμευτεί να επιτύχει το στόχο διάθεσης του0,7% του ΑΕΠ τους για διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια - όπως συμφωνήθηκε πριν 25 χρόνια - τότε μπορεί να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ενάντια στη φτώχεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα", τονίζει η διεθνής οργάνωση. Να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερις χώρες - Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία - έχουν φτάσει ή έχουν ξεπεράσει το στόχο του 0,7% του ΑΕΠ.
Η "Γιούνισεφ" σημειώνει πως σήμερα συγκεντρώνονται 58,8 δισ. δολάρια από τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια της τάξης του 0.27% του ΑΕΠ κι αν επιτευχθεί ο στόχος του 0.7% θα συγκεντρωθούν 153 δισ. δολάρια. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν επιπλέον 94 δισ. ετήσια. "Από αυτά τα 40 δισ. δολάρια θα κάλυπταν το κόστος της βασικής εκπαίδευσης για όλους, τις ανάγκες υγείας και διατροφής, της αναπαραγωγικής υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξήσουν το ετήσιο εισόδημα των φτωχών, ώστε να βοηθηθούν να βγουν από την απόλυτη φτώχεια", υπογραμμίζει.
Θανατηφόρες ελλείψεις στη διατροφή
Παράλληλα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Διατροφής, η "Γιούνισεφ" δίνει και πάλι συγκλονιστικά νούμερα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 1/3 των παιδιών κάτω των πέντε χρόνων - δηλαδή 200.000.000 παιδιά - υποφέρουν από υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός είναι και η αιτία που οδηγεί σε θάνατο 12.000.000 παιδιά ετησίως!
Συγκεκριμένα, περίπου 5.700.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί με κρετινισμό, επειδή οι μητέρες τους έπασχαν από έλλειψη ιωδίου, όταν ήταν έγκυες. Η έλλειψη ιωδίου έχει δημιουργήσει, επίσης, πρόβλημα βρογχοκήλης σε 750.000.000 ανθρώπους, ενώ το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει, εξαιτίας της έλλειψης αυτής από νοητικές και φυσικές δυσλειτουργίες.
Παράλληλα, 250.000.000 παιδιά υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Α, με αποτέλεσμα περίπου 250.000 απ' αυτά να τυφλώνονται κάθε χρόνο. Τέλος, ένα δισ. άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου, η οποία και ευθύνεται για το 20% των θανάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ