3 Φεβ 2012

1935: Το ΚΚΕ καλεί σε μέτωπο κατά του φασισμού


1935: Το ΚΚΕ καλεί σε μέτωπο κατά του φασισμού
Ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στο βήμα του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς παρουσιάζει την ιστορική του εισήγηση
Στις 12 Σεπτέμβρη 1935 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της εγκρίνει ομόφωνα τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και φέρνει σε αντιστοιχία όλες τις πλευρές της πολιτικής του Κόμματος με τον αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης και με τις απαιτήσεις της πάλης κατά του μοναρχοφασισμού.
Το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς διεξήχθη στη Μόσχα από τις 26 Ιούλη ως τις 20 Αυγούστου του 1935. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Γκ. Ντιμιτρόφ με θέμα: «Η επίθεση του φασισμού και τα καθήκοντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς στον αγώνα για την ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στο φασισμό».
Η Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΔ) με το 7ο Συνέδριο της καθόρισε σαν κύριο κίνδυνο, τον κίνδυνο του φασισμού και του πολέμου και χάραξε σαν πρωταρχικό καθήκον για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα την πάλη ενάντια στον κίνδυνο αυτό με τη συσπείρωση όλων των αντιφασιστικών δυνάμεων.
Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ υπό το φως των αποφάσεων της ΚΔ προσδιόρισε σωστά τα κόμματα που ανήκαν στο μοναρχοφασιστικό συνασπισμό και γενικότερα τη διάταξη των ταξικών δυνάμεων και καθόρισε άμεσα τα καθήκοντα του Κόμματος. Για να νικηθεί ο φασισμός και η μοναρχία- αναφέρεται στην απόφαση- χρειάζεται:
1) Να αποκατασταθεί Ενιαίο Μέτωπο ανάμεσα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια σ' όλα και τα πιο ελάχιστα μέτρα πείνας και φασισμού.
2) Να αποκατασταθεί με όλα τα μέσα η ταξική συνδικαλιστική ενότητα.
3) Να δημιουργηθεί το παλλαϊκό μέτωπο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο συνασπισμός δηλαδή όλων των δημοκρατικών και αντιφασιστικών δυνάμεων του λαού και του στρατού.
Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ διακήρυξε ότι το Κόμμα «μπροστά στον άμεσο κίνδυνο φασιστικής ιταλικής επιδρομής, είτε άλλης μεγαλοϊμπεριαλιστικής (λ.χ. από την πλευρά της χιτλερικής Γερμανίας) απειλής κατά της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, θέτει σαν υπέρτατο καθήκον του την υπεράσπιση της εθνικής ελευθερίας και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ