13 Φεβ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Δίκη» για το ... πολιτικό λάδωμα



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Δίκη» για το ... πολιτικό λάδωμα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ερωτηματικά πολλά αναμένονται να απαντηθούν, εάν απαντηθούν βέβαια, όσον αφορά την ανάμειξη πολιτικών και από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), σε σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη Γερμανία τη δεκαετία του '90 καθώς ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη του διαβόητου «λομπίστα» της αγοράς οπλικών συστημάτων, Καρλχάινς Σράιμπερ.
Η δίκη καθυστέρησε μία ολόκληρη δεκαπενταετία από τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αουσμπουργκ ξεκίνησε εκτενή έρευνα με βασικό ύποπτο τον Σράιμπερ και μια σειρά από συνεργάτες του, με αντικείμενο τις καταγγελίες για δωροδοκίες προς πολιτικά πρόσωπα, καθώς και για διαπλοκή διαφόρων μορφών. Ενόσω η έρευνα συνεχιζόταν ο Σράιμπερ - ο οποίος κατέχει διπλή υπηκοότητα, καναδική και γερμανική - το «έσκασε» στον Καναδά, με σκοπό να αποφύγει τόσο την έρευνα, όσο και την επικείμενη παραπομπή του σε δίκη.
Ξεκίνησε τότε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Καναδά και τη Γερμανία για την έκδοσή του, διαμάχη που έληξε μόλις πριν έξι μήνες, τον Αύγουστο του 2009, με μια τελεσίδικη απόφαση έκδοσης για να παραπεμφθεί σε δίκη. Ωστόσο, η εν λόγω δίκη δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον 75χρονο επιχειρηματία καθώς σύμφωνα με την έρευνα εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, του οποίου προστατευόμενη ήταν η σημερινή καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Φυσικά η διαπλοκή των κεφαλαιοκράτων με τα πολιτικά κόμματα είναι κάτι δεδομένο και στη Γερμανία, απλώς η συζήτηση γίνεται για τη διαδικασία των ...χορηγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ