13 Φεβ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Βαθιά η κρίση με αφορμή τα σκάνδαλα


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βαθιά η κρίση με αφορμή τα σκάνδαλα
Ο Β.Σόιμπλε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου
Associated Press
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Πανικός και αγωνία. Φήμες και σενάρια για παραιτήσεις, ακόμη και του ίδιου του Προέδρου και διαδόχου του Χέλμουτ Κολ, Βόλφανγκ Σόιμπλε, παραίτηση εν ενεργεία βουλευτή, συνεδρίαση της ηγεσίας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, της CDU, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα πρόσφατα σκάνδαλα. Αυτό είναι το σκηνικό που επικράτησε χτες στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Τελικά η φημολογία έλαβε προσωρινά τέλος και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως δήλωσε χθες ο Χέλμουτ Λίνσεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, κατά την οποία συζητήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Ο Σόιμπλε παραμένει», δήλωσε λακωνικά ο Λίνσεν.
Περισσότερες λεπτομέρειες όμως έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ίδιος ο Σόιμπλε, σχετικά με τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης που διήρκεσε δύο ώρες περισσότερο της προγραμματισμένης διάρκειας.
Ο Κολ στο στόχαστρο
Συγκεκριμένα, το προεδρείο της CDU κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, που διήρκεσε περίπου επτά ώρες, συμφώνησε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ πρέπει να αναγκαστεί να αποκαλύψει τα ονόματα αυτών που του έδωσαν εκατομμύρια μάρκα υπό μορφή μυστικών δωρεών, διαφορετικά πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου. Ο Κολ είχε παραδεχτεί από τον περασμένο μήνα, λίγο αργότερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου στα τέλη του Νοέμβρη, ότι έλαβε περίπου δύο εκατομμύρια μάρκα υπό μορφή μυστικών δωρεών, ποσό το οποίο ουδέποτε ανέφερε, όπως προβλέπεται από τη γερμανική νομοθεσία.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και εισαγγελείς άρχισαν τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σε βάρος του, αλλά ο πρώην ηγέτης του CDU αρνείται να αποκαλύψει από πού προέρχονται τα χρήματα. Ο Κόλ, που εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και μέλος του Κοινοβουλίου, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, η ολοκλήρωση της οποίας καθυστέρησε κατά δύο ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Σόιμπλε. Ο Φόλκερ Ρίε, αντιπρόεδρος του CDU, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όσο δεν ξεκαθαρίζει η υπόθεση αυτή, αναμένουμε ο Κολ να παραιτηθεί από επίτιμος πρόεδρος».
Ευρύτερες πολιτικές συνέπειες
Να παραιτηθεί μεν ο Κολ, αλλά όχι ο Σόιμπλε, καθώς όπως ανέφεραν παρασκηνιακά πηγές του κόμματος η ηγεσία απέρριψε την προσφορά του 57χρονου να παραιτηθεί, επειδή δεν υπάρχει κάποιος καταφανής διάδοχος.
Αυτό το γεγονός καταμαρτυρά και τη δυναμική της κρίσης ηγεσίας στην οποία περιέπεσε η CDU από το σκάνδαλο του συστήματος των «μαύρων» τραπεζικών λογαριασμών του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και επιταχύνθηκε ύστερα και από τη «βόμβα» που έσκασε την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της κομματικής οργάνωσης του CDU στο κρατίδιο της Εσσης προερχόταν από ένα αρχικό κεφάλαιο 7-8 εκατομμυρίων μάρκων, ανεξακρίβωτης ακόμη προέλευσης, που είχε προωθηθεί σε μυστικούς λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας και «επαναπατριζόταν» παράνομα υπό τη μορφή πλασματικών κληροδοτημάτων από ανύπαρκτα πρόσωπα.
Πέρα από τη δικαστική δίωξη που ξεκίνησε χθες η εισαγγελία της Φραγκφούρτης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο πράσινος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Ρούπερτ φον Πλότνιτς, διαγράφονται πλέον για πρώτη φορά πολιτικές συνέπειες ευρύτερου χαρακτήρα, με αντικείμενο την ακύρωση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών του περασμένου Φλεβάρη και την επανάληψή τους.
Πάντως, εκτός του Κολ, «θύμα» έπεσε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, που την περασμένη Παρασκευή ομολόγησε ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της κομματικής οργάνωσης του CDU στο κρατίδιο της Εσσης προερχόταν από ένα αρχικό κεφάλαιο 7-8 εκατομμυρίων μάρκων, ανεξακρίβωτης ακόμη προέλευσης, που το 1983 είχε προωθηθεί σε μυστικούς λογαριασμούς τραπεζών της, και ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί - μόλις λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο του Προεδρείου του CDU - από το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για την πρώτη συνέπεια του σκανδάλου Κολ και ειδικότερα της «παραφυάδάς» του στο κρατίδιο της Εσσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ