13 Φεβ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η CDU τρίζει συθέμελα από τα σκάδαλα



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η CDU τρίζει συθέμελα από τα σκάδαλα
Από συνέντευξη τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Associated Press
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Πανικός επικρατεί στις τάξεις της «Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης», της CDU, από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της κατά τη διάρκεια των δεκαέξι συναπτών ετών που βρισκόταν στην εξουσία. Η χιονοστιβάδα των σκανδάλων απειλεί πια, εκτός από την υστεροφημία και την ποινική δίωξη του πρώην καγκελάριου και προέδρου της CDU επί ένα τέταρτο του αιώνα, Χέλμουτ Κολ, και τον νυν πρόεδροΒόλφανγκ Σόιμπλε.
Η αποκάλυψη ότι ο τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU και διάδοχος του Κολ το 1998, Σόιμπλε, είχε και αυτός λάβει μυστικά μία επιταγή μετρητών ύψους 100.000 μάρκων από τον Καρλ-Χάινς Σράιμπερ, έναν έμπορο όπλων με διπλή υπηκοότητα -γερμανική και καναδική- ήρθε να ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο τα ταραγμένα νερά των Χριστιανοκοινωνιστών.
Το όνομα του Σράιμπερ πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του Νοέμβρη όταν άρχισαν οι πρώτες αποκαλύψεις και ξέσπασε το σκάνδαλο για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της CDU και εμπλεκόταν για πρώτη φορά το όνομα του Χέλμουτ Κολ. Εκτοτε αποτελεί έναν από τους πυρήνες του σκανδάλου που συνεχώς τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με σωρεία νέων ονομάτων. Σύμφωνα με άρθρο της χθεσινής γερμανικής εφημερίδας «Στουτγκάρντερ Τσάιτουνγκ» ο Κολ αντιλαμβανόμενος ότι έχει ριχτεί κυριολεκτικά στην πυρά, πιέζει πλέον τον Σόιμπλε να παραδεχτεί το «έμμεσο λάδωμα». Μέχρι στιγμής πάντως ο Κολ και παρά την ανοιχτή εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται όπου έχει ζητηθεί και άρση της βουλευτικής του ασυλίας, κρατά επισήμως σιωπή ιχθύος και δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα από την ατέλειωτη λίστα των «ανώνυμων δωρητών» της CDU, προσπαθώντας κατά ένα τρόπο -σύμφωνα με τους αναλυτές- τη συνοχή αλλά και το ίδιο το κόμμα.
Ομως υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί αλλιώς. Πολλές είναι οι φωνές που μιλούν ακόμη και για το τέλος της CDU, ενώ πολλά στελέχη κάνουν λόγο για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα και την απομάκρυνση τόσο του Κολ όσο και του Σόιμπλε. Παράλληλα, χθες, η εφημερίδα «Ντι Βελτ» έγραφε ότι η περίπτωση Κολ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και όταν η έρευνα προχωρήσει, τότε η πλειονότητα των στελεχών θα φανεί αναμειγμένη.
Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της CDU, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στην έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παραδέχεται μεν ότι έχει λάβει αυτή τη χορηγία, αλλά διατείνεται ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράβαση του γερμανικού νόμου, που επιβάλλει την απόλυτη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» θα δηλώσει χθες και θα επαναλάβει την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα της CDU, όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες στο γερμανικό περιοδικό «Στερν»:«Δεν υφίσταται κανένας λόγος για να παραιτηθώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ