7 Απρ 2012


ΠΑΡΙΣΙ.-- Εφθασαν μετά από εννιά ημέρες πεζοπορίας στο Παρίσι οι μεταλλεργάτες των υψικαμίνων της «Arcelor Mittal» της Φλοράνζ, που κλιμακώνουν με τον τρόπο αυτό τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων και την έξοδό τους από το καθεστώς μερικής ανεργίας στο οποίο έχουν υποχρεωθεί. Στην πλατεία του Τροκαντερό τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και διοργανώθηκε συναυλία συμπαράστασης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται κι άλλες κινητοποιήσεις.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αρχισε, από χτες, η προμήθεια της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα από ισραηλινή εταιρεία μετά από συμφωνία με την Π. Αρχή στη Δ. Οχθη και αιγυπτιακή παρέμβαση, που διασφάλισε ότι η «Χαμάς», που κυβερνά τη Γάζα, δε θα έχει άμεση επαφή με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πληρωμής. Η «Χαμάς», όταν κατέλαβε την εξουσία, είχε διακόψει τις προμήθειες καυσίμων από το Ισραήλ, καλύπτοντας τις ανάγκες με καύσιμα από την Αίγυπτο διά μέσου των σηράγγων στα σύνορα. Οι πρόσφατες ελλείψεις, όμως, στην ίδια την Αίγυπτο προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα και στη Γάζα. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε παραδώσει 150.000 λίτρα βενζίνης προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία των νοσοκομείων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενα καταδιωκτικό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τύπου «F-18» συνετρίβη χτες σε κατοικημένη στην περιοχή της Βιρτζίνια, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα δύο μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν εγκαίρως και διασώθηκαν, ενώ το καταδιωκτικό κατέπεσε σε συγκρότημα κτιρίων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν γίνει αναφορές για θύματα ή τραυματισμούς.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε χτες ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας καταρρίψει τον πύραυλο που σχεδιάζει να εκτοξεύσει αυτό το μήνα, λέγοντας ότι θα θεωρήσει κάτι τέτοιο «πολεμική ενέργεια». Η Πιονγιάνγκ σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος θα εκτοξευθεί με πύραυλο στο διάστημα από τις 12 ως τις 16 τρέχοντος μηνός για να τιμηθεί η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απρίλη.
ΑΛΑΣΚΑ.-- Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ άνοιξε πυρ κατά ιαπωνικού αλιευτικού πλοίου που βρέθηκε να περιπλανιέται ακυβέρνητο ανοιχτά της Αλάσκα. Το πλοίο - φάντασμα, το οποίο είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας τον Μάρτη του 2011. Το πλοίο έπλεε σε θαλάσσια οδό μεταφορών που χωρίζει τα αμερικανικά και καναδικά χωρικά ύδατα, θεωρήθηκε ότι αποτελούσε κίνδυνο για διερχόμενα καράβια και βυθίστηκε.
ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Θεράποντες ιατροί του προέδρου του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι Μπίνγκου Ούα Μουταρίκα, που επικαλούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανακοίνωσαν χτες βράδυ πως ο 78χρονος ηγέτης εξέπνευσε μετά από καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε μετά σε νοσοκομείο της Ν. Αφρικής.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ. Ο Μπουτ είχε εκδοθεί το 2010 από την Ταϊλάνδη όπου συνελήφθη το 2008, και βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της λαθρεμπορίας όπλων το Νοέμβρη του 2011 για λογαριασμό των ανταρτών της Κολομβίας. «Αβάσιμη» και «μεροληπτική» η απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ