7 Απρ 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ Πώς κρύβεται η ανεργία



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Πώς κρύβεται η ανεργία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Με συγκρατημένη «αισιοδοξία» αντιμετώπισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση το μήνα Μάρτη, που αναφέρουν τη δημιουργία 120.000 επιπλέον θέσεων εργασίας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 8,2%.
Τα «επίσημα στοιχεία της ανεργίας» συμβάλλουν τα μάλα στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα, τα χρηματιστήρια γνωρίζουν άνοδο, το κεφάλαιο κέρδη. Ικανοποίηση επικρατεί παντού και φυσικά κανείς δε θέλει να αγγίξει την πραγματικότητα που αποκαλύπτεται από μία προσεκτικότερη ματιά των ίδιων των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας.
Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε μεν στο 8,2% από 8,3%, πτώση όμως που αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των ανέργων που αναζητούν εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 203.000 θέσεις εργασίας. Κάτι «μαγικό» έγινε και ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε! «Πρόκειται για χειρισμό των στοιχείων από την κυβέρνηση», όπως τονίζει ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ανεργίας Ντανιέλ Ρ. Αμερμαν, καθώς διατείνεται ότι το σύνολο του εργατικού δυναμικού μειώθηκε αφού «μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήθηκε». Κατά τον Αμερμαν, με αυτόν τον τρόπο, περίπου 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι «εξαφανίστηκαν» από τις επίσημες στατιστικές παρά το γεγονός ότι το 74% αυτών είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 54 ετών. Παράλληλα, όπως τονίζει, η μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 2009, που είχε φτάσει στο 10%, αποδίδεται αποκλειστικά στη «μείωση του ενεργού εργασιακά πληθυσμού» και ότι στην πραγματικότητα το πραγματικό ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί στο 19,9% από 18,9% το 2011. Ενα ποσοστό που προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και συνυπολογίζοντας και τους έξι δείκτες μέτρησης της ανεργίας μαζί με τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, των ακούσια υποαπασχολούμενων και των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ