5 Απρ 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΣΕΒ Λυσσάνε για τα κρατικά δισ.


ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΣΕΒ
Λυσσάνε για τα κρατικά δισ.
«Ανακεφαλαιοποίηση» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανόν αρχές της επόμενης βδομάδας, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, έρχεται να διευθετήσει την υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ενίσχυσή τους με τον προβλεπόμενο πακτωλό από τα νέα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.
Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των τραπεζών στην ομπρέλα προστασίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Στην αντιλαϊκή πρόκληση δόθηκε συνέχεια χτες από τους μεγαλοβιομηχάνους του ΣΕΒ που έσπευσαν να συνταχτούν με τα αδέλφια τους τους τραπεζίτες, να στηρίξουν τις προβαλλόμενες νέες αξιώσεις, να επιχειρηματολογήσουν συνολικά για τα συμφέροντα της τάξης τους. Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η «ανάγκη εκτεταμένης επανακεφαλαιοποίησης δεν προέκυψε από δικά τους λάθη» αλλά από τα κρατικά ομόλογα, αυτά δηλαδή που όλοι μαζί κούρεψαν. Οι μεγαλοβιομήχανοι συντάχτηκαν απόλυτα με τις βλέψεις των τραπεζών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Αξιώνουν να «δοθεί η ευχέρεια στα ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν τώρα στην επανακεφαλαιοποίηση». Η τέτοια «ευχέρεια» στο πλαίσιο της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων είναι απόλυτα δεδομένη. Εν προκειμένω, ενδιαφέρονται για πρόσβαση σε κάθε είδους και προέλευσης υπερσυσωρευμένα κεφάλαια, που θα ενδιαφέρονταν να «επενδύσουν» στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.
Στα υπό διευθέτηση ζητήματα της «ανακεφαλαιοποίησης» είναι τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, προκειμένου, όταν μπορέσουν να ανακτήσουν τις μετοχές τους σε προνομιακές τιμές. Για το θεαθήναι και μόνο είναι η συζήτηση για το ύψος των επιτοκίων που θα καταβάλλουν για την παρεχόμενη κρατική στήριξη. Στο πρώτο «πακέτο» με τα 28 δισ. ευρώ της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπονταν επιτόκια 10%, τα οποία ουδέποτε πληρώθηκαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ