25 Απρ 2012

Αρένα...


Αρένα...
Τουλάχιστον προκλητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του, όταν δεν τους αποκλείουν από τις εκπομπές και τα δελτία τους. Αλλοτε με ειρωνείες και διακοπές, άλλοτε με ερώτηση πριν ολοκληρωθεί η απάντηση, άλλοτε με αυθαίρετες ερμηνείες σ' αυτά που λένε οι υποψήφιοι και τα στελέχη του Κόμματος, προσπαθούν είτε να διαστρεβλώσουν, είτε να συγκαλύψουν τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις φέρουν στα μέτρα της προπαγάνδας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διαδικτυακή εκπομπή του «enikos.gr» την περασμένη Τρίτη και η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ (Τσαπανίδου) την ίδια μέρα. Στην πρώτη, το στούντιο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε αρένα, με συγκεκριμένους από το κοινό (οι οποίοι παρεμπιπτόντως «σίγησαν» όταν στην ίδια εκπομπή ακολούθησαν ο Τσίπρας και ο Κουβέλης) να συκοφαντούν ανοιχτά και επιδεικτικά το ΚΚΕ, να επιτίθενται χυδαία στην Αλέκα Παπαρήγα, να αναπαράγουν ψέματα για το Κόμμα και την ίδια, με το άλλοθι ότι το κοινό θέτει όποια ερώτηση θέλει! Ολα τα γνωστά και τετριμμένα παρέλασαν από την εκπομπή: Οτι το ΚΚΕ φταίει για την ανεργία στη Ζώνη, ότι ευθύνεται για την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και τρόικας, επειδή δε συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πολιτική του είναι απαρχαιωμένη, ότι κρύβει τα οικονομικά του και στις επιχειρήσεις του κάνει ό,τι και οι καπιταλιστές, ότι δεν αντιστάθηκε στα χαράτσια της ΔΕΗ (!) και άλλα παρόμοια, με αποκορύφωμα την αθλιότητα ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σπούδασε «τα παιδιά» της στο εξωτερικό. Ακόμα και όταν η Αλέκα Παπαρήγα έκανε προσπάθεια να απαντήσει ολοκληρωμένα στα διάφορα φαιδρά που ακούγονταν, η επιθετικότητα ήταν τέτοια που δεν άφηνε να ακουστεί η απάντηση ή διακοπτόταν από άλλη ερώτηση. Μια από τα ίδια ήταν και η εκπομπή της Τσαπανίδου. Το ΚΚΕ ούτε περιμένει, ούτε επιδιώκει χάδια από τα ΜΜΕ των αστών, η επιθετικότητα των οποίων είναι δείγμα της ανησυχίας τους για τις θέσεις και την επιρροή του Κόμματος στο λαό. Ο τρόπος που προσπαθούν είτε να φιμώσουν, είτε να συκοφαντήσουν το Κόμμα, είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.
****
Η συζήτηση για τα ντιμπέιτ, κυριάρχησε ξανά τις προηγούμενες μέρες στην ειδησιογραφία, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τσακώνονται για το ποιος θέλει και ποιος δε θέλει την τηλεμαχία. Μέχρι και το κόμμα της Κατσέλη θεώρησε σκόπιμο να κάνει παρέμβαση για το θέμα. Το «Μέγκα» έπαιξε χτες «ψηλά» τη δικομματική κόντρα για τα ντιμπέιτ, ενώ και στην προχτεσινή εκπομπή του Πρετεντέρη το θέμα μονοπώλησε σχεδόν τον πρώτο γύρο της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, για το πώς ο καθένας θέλει την τηλεμαχία. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι είναι επιλογή των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ να σπρώξουν την κουβέντα στα ντιμπέιτ μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ανάγοντας το τηλεοπτικό σόου σε πεμπτουσία της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι που πιέζουν να γίνουν οι τηλεμαχίες, είναι οι ίδιοι που μιλάνε με τα χειρότερα λόγια για τη διαδικασία, μετά από κάθε προεκλογική τηλεμαχία. Ενα πρέπει να έχει στο νου του ο λαός. Οτι οι ψευτοκόντρες για τα ντιμπέιτ είναι μέρος του σόου, που θέλουν να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή τους. Ακόμα κι αν τελικά δε γίνουν, το τσίρκο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό, που πρέπει να τους γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.
****
Αν τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης συναγωνίζονταν ως προς τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, το βραβείο θα έπαιρνε χτες η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Στη σελίδα με την ένδειξη «Πολιτική» φιλοξενούσε τουλάχιστον 6 ρεπορτάζ που αφορούσαν στο ΠΑΣΟΚ, 5 που αφορούσαν στη ΝΔ, 5 για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, 2 για το ΛΑ.Ο.Σ., 1 για τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Καμμένου, 1 για την «Κοινωνική Συμφωνία» της Κατσέλη, 1 για τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη και 1 για τη ΔΗΣΥ της Μπακογιάννη, ενώ σε περίοπτη θέση φιλοξενούσε άρθρο στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εως τις 5.30 το απόγευμα περίπου υπήρχε ένα μόνο ρεπορτάζ που αφορούσε στο ΚΚΕ, τελευταίο στο κάτω μέρος της σελίδας. Την ώρα αυτή περίπου αποσύρθηκε και αυτό και αντικαταστάθηκε από μια δυσδιάκριτη παραπομπή στη στήλη των ειδήσεων με τον τίτλο: «Αλέκα Παπαρήγα: Μεγάλες οι διαφορές μας με Κουβέλη και Τσίπρα». Κι αυτό όμως δέκα λεπτά αργότερα πέρασε στην «αφάνεια» και μπορούσε κανείς να το δει μόνο αν επέλεγε την ένδειξη «περισσότερες ειδήσεις». Τέτοια είναι η «αντικειμενικότητα» και ο «πλουραλισμός» του «Βήματος» και γενικά των αστικών ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ