3 Ιουλ 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εγκαλούν τους γονείς γιατί τα παιδιά τους αγωνίζονται!



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαλούν τους γονείς γιατί τα παιδιά τους αγωνίζονται!
Διώξεις σε βάρος μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι προετοιμάζει η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Τρία μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, κλήθηκαν να απολογηθούν με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας, επειδή στήριξαν τον αγώνα των μαθητών παιδιών τους, που με πολύμορφες δράσεις (πορείες, καταλήψεις κλπ.) απαίτησαν και πάλεψαν για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Ολοι θυμούνται ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε και συνεχίστηκε για μήνες με τους μαθητές να μην έχουν πάρει βιβλία και να στοιβάζονται σε υπερμεγέθη τμήματα, με πολλαπλάσιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μη διαθέτουν χρήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις σε βάρος των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και η Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του δίκαιου αγώνα των μαθητών και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των γονέων. Απαιτούν να σταματήσει τώρα η προκαταρκτική εξέταση και να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί πολιτική πρόκληση να εγκαλείται ο σύλλογος γονέων για τα παιδιά που πήραν την απόφαση να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους στη ζωή.
Η απόφαση αυτή βασίζεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο κατάπνιξης κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος έτσι που αν αποφασίζουν αγώνες οι μαθητές να σέρνονται στα δικαστήρια οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σαν συνυπεύθυνοι γιατί δεν φρόντισαν με την άσκηση βίας πάνω στους μαθητές, να υπάρξει κατάπνιξη του αγώνα εν τη γενέσει του.
Είναι απόφαση - πρόκληση που πρέπει να βρει σύσσωμη όλη την γονεϊκή, μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ενάντιά της.
Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή σαν τρομοκρατική και βαθιά αντιδραστική.
Καλούμε τους μαθητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να μην επιτρέψουν να καταργήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από νομοθετικά τερατουργήματα. Οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν στο πλάι μαθητών και γονιών για να δοθεί από κοινού απάντηση.
Οι λαϊκές επιτροπές των συνοικιών να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί το πρόβλημα της εκπαίδευσης στην πραγματική του διάσταση και να δοθεί και από τη συνοικία αντίστοιχο μήνυμα σε όσους θέλουν να πνίξουν τις αντιδράσεις για την εκπαιδευτική πολιτική.
Η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα χειρότερη για την εκπαίδευση και τη λαϊκή οικογένεια. Σε κάθε γειτονιά να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της λειτουργίας του χωρίς να πληρώσει η οικογένεια ούτε ένα ευρώ», τονίζει μεταξύ άλλων.
Κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια
Για τίποτα δε δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας, στη σύνοδο πρυτάνεων
Δε δεσμεύτηκε για τίποτα, όσον αφορά στην εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στη σύνοδο πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά τα πανεπιστήμια βρίσκονται στον «αέρα», με κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν, αφού όπως είναι γνωστό η χρηματοδότησή τους έχει εγκριθεί μέχρι τις 30 Ιούνη. Εκτός αυτού υπάρχει μόνο εγκύκλιος της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας, Φ. Κιάου, η οποία είχε εγκρίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου αναφέρεται ότι δε συντρέχει λόγος αναστολής της χρηματοδότησης στις 30 Ιούνη. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον η θητεία των υπαρχουσών διοικήσεων λήγει στις 30 Αυγούστου, δεν υπάρχει λόγος για διακοπή της χρηματοδότησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως απ' το Σεπτέμβρη επανέρχεται ο εκβιασμός της χρηματοδότησης, για να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Υπενθυμίζουμε ότι για μεγάλο διάστημα τα πανεπιστήμια εκβιάζονταν. Για να λάβουν τη χρηματοδότηση έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο.
Οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμά τους καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο. Διευκρινίζουν ότι από τις 31 Αυγούστου «λήγει η θητεία διευθυντών Τομέων, προέδρων Τμημάτων, κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα πανεπιστήμια να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές». Οι πρυτάνεις επαναφέρουν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει το Μάη στο υπουργείο Παιδείας, για αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο.
Επιπλέον, σε ομόφωνο ψήφισμα για ακαδημαϊκά θέματα κάνουν λόγο για «αντιακαδημαϊκό χαρακτήρα του νόμου» και αδυναμία εφαρμογής του νόμου και θέτουν μια σειρά ζητήματα, όπως τις εκλογές, τις μονιμοποιήσεις και εξελίξεις μελών ΔΕΠ, αλλά ακόμα και τη «διασφάλιση των τίτλων σπουδών των φοιτητών». Η δραματική μείωση του προσωπικού, σημειώνουν, απαιτεί ρυθμίσεις για διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, πιστώσεις για συμβασιούχους καθηγητές (ΠΔ 407/80), θέσεις ΕΔΙΠ κ.ά., διαφορετικά «σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών Τμημάτων θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας».
Δε «χτυπούν» την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων
Οι πρυτάνεις, παρόλο που περιγράφουν την εκρηκτική κατάσταση στα ιδρύματα και ζητούν λύσεις, δε «χτυπούν» την πλευρά του νόμου - πλαισίου που αφορά στη μετατροπή των ιδρυμάτων σε ΑΕ, με ανάλογα προγράμματα και την άμεση σύνδεση με την «αγορά». Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως διαμαρτύρονται για την ένταξη των δομών Διά Βίου Μάθησης (κατάρτισης) στο υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας την πολιτεία ότι καταργεί το νόμο - πλαίσιο ως προς τη Διά Βίου Μάθηση. Θυμίζουμε ότι ο νόμος - πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να φτιάξουν «μαγαζιά» κατάρτισης (με δίδακτρα) και κατ' επέκταση να «προσφέρουν» πτυχία πολλών ταχυτήτων. Επιπλέον, δεν αρνούνται τη διαδικασία της αξιολόγησης (από την «αγορά»), παρά μόνο ζητούν «να βασίζονται οι εξωτερικές αξιολογήσεις στις εσωτερικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τα σχόλια της ακαδημαϊκής μονάδας», όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.
Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, ζητά απαντήσεις απ' το υπουργείο για ζητήματα ...νομιμότητας. Σε επιστολή της στον υπουργό Παιδείας αναφέρει πως στο τέλος Αυγούστου λήγουν οι θητείες των προϊσταμένων τμημάτων και των υπεύθυνων τομέα στα ΤΕΙ, πως μερικά ΤΕΙ «έχουν προγραμματίσει εκλογές των παραπάνω οργάνων με τον προηγούμενο νόμο (3549/2007), επικαλούμενα τις μεταβατικές διατάξεις του Ν.4009/2011, όμως υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών». Ζητά απάντηση στο θέμα, «ώστε να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές για τη νομιμότητα των εκλογών και να αποφύγουν τις περιπέτειες τα Ιδρύματα»...
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
Επιβάλλει υπέρογκα τροφεία στους γονείς
Τον Απρίλη του 2012, σε κινητοποίηση που είχε διοργανώνει η ΣΕΑΑΝ και άλλοι φορείς του αναπηρικού κινήματος, είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της «Θεοτόκου» για την επικείμενη επιβολή τροφείων
Να πληρώσουν από την τσέπη τους την απουσία κρατικής Ειδικής Αγωγής καλούνται οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, οι γονείς περίπου 400 παιδιών με νοητική στέρηση που φοιτούν στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η Θεοτόκος» καλούνται με επιστολή της Διοίκησης του Ιδρύματος (14 Ιούνη 2012) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και την ερχόμενη χρονιά να πληρώνουν 250 ευρώ μηνιαίως.
Το πρόσχημα της Διοίκησης είναι η οικονομική κρίση και το γεγονός της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2006, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα, είχε επιχειρήσει να επιβάλει τροφεία στους γονείς και χάρη στην άμεση παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του ταξικού αναπηρικού κινήματος η απόφαση είχε ακυρωθεί. Σήμερα η Διοίκηση λέει στους γονείς - που πολλοί απ' αυτούς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - ότι αν δεν πληρώσουν «θα εξαναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε "μείωση" της λειτουργίας του φορέα».
«Η Θεοτόκος» όπως και όλα τα ιδρύματα, μονάδες, κέντρα ειδικής αγωγής είναι ΝΠΙΔ, των οποίων οι διοικήσεις - όπως φαίνεται - προσανατολίζονται στην επιβολή τροφείων, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Οι γονείς και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τηνάμεση κάλυψη των αναγκών όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Είναιαίτημα πρώτης γραμμής η δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, κεντρικά σχεδιασμένων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και θα τις καλύπτουν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής επιβάλλεται να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, κάθε πληρωμή από τις οικογένειες και τους εξυπηρετούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ