21 Ιουλ 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Χρήμα στις τράπεζες φτώχεια στο λαό



ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Χρήμα στις τράπεζες φτώχεια στο λαό
Το Γιούρογκρουπ ενέκρινε χτες το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζικών ομίλων
Οι ισπανικές τράπεζες, όπως και οι ελληνικές, καταβροχθίζουν δισ. ευρώ, την ώρα που ο λαός βυθίζεται βαθύτερα στη φτώχεια
Το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας ενέκριναν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε τηλεδιάσκεψη που κατέληξε στην έγκριση του λεγόμενου «μνημονίου κατανόησης». Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup(Γιούρογκρουπ), η εκταμίευση των κεφαλαίων δε θα γίνει αμέσως, «καθώς η ανάλυση για τα επιμέρους τραπεζικά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει, κατ' αρχήν, να διαθέσει ποσό «μέχρι και 100 δισ. ευρώ» για τη στήριξη. Το τελικό ύψος, όμως, θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποιούνται στις ισπανικές τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ και οι πρώτοι έλεγχοι, τοποθετούν τις ανάγκες περί τα 60 δισ. ευρώ. Τα άμεσα προβλήματα εντοπίζονται σε τέσσερις ισπανικές τράπεζες: Στην Bankia, στην Cataluyna Caixa, στη Nova Galicia και στην Banco de Valencia. Οι τελευταίες τρεις έχουν κρατικοποιηθεί και εξετάζεται το τι θα γίνει με άλλες επτά, όπως και με αρκετά μικρότερα ταμιευτήρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, τα χρήματα του δανείου θα κατατεθούν στο ισπανικό Ταμείο για την Οργανωμένη Αναδιάρθρωση των Τραπεζών (FROB) και από εκεί η κυβέρνηση θα τα διοχετεύσει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας, την αποπληρωμή της οποίας εννοείται ότι θα μετακυλήσει στο λαό, τον οποίο ήδη βομβαρδίζει με νέα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ.
Κρίση και χρέος
Στους όρους της δανειοδότησης περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για τις τράπεζες, μαζί με εκτεταμένα σχέδια αναδιάρθρωσης, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο που θα περιλαμβάνουν το διαχωρισμό των προβληματικών τραπεζικών παγίων, καθώς και τη διακυβέρνηση, ρύθμιση και εποπτεία του ισπανικού τομέα. Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έχουν διάρκεια 12,5 ετών, ενώ κάθε εκταμίευση θα έχει διάρκεια μέχρι και 15 έτη. Το EFSF θα εξοικονομήσει στην αρχή της βοήθειας 30 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εκτάκτων χρηματοδοτικών αναγκών.
Η ανακοίνωση για το δάνειο δε στάθηκε ικανή να κατεβάσει το κόστος δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης από τις καπιταλιστικές αγορές, κάτι που μαρτυρά την ανησυχία ότι η Μαδρίτη τελικά θα καταφύγει σε αίτημα για πλήρη «διάσωση» από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Τα διαχειριστικά ζόρια που ούτως ή άλλως προκαλεί η βαθιά κρίση, επιδεινώνονται από τα μεγάλα χρέη. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η περιφέρεια της Βαλένθια θα ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα που ενέκρινε μόλις την προηγούμενη ημέρα η κυβέρνηση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων περιφερειών, ζητώντας βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της.
Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού οδηγούν την κεντρική κυβέρνηση σε πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον 9,1 δισ. ευρώ το 2013 για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,9% το 2015, μεταδίδει το «Reuters». H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012 και στο 24,3% το 2013.
Ανταγωνισμοί σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ενδεικτικό των ανταγωνισμών που μαίνονται στις δυο άκρες του Ατλαντικού με επίκεντρο και την Ελλάδα, είναι και το δημοσίευμα της αμερικάνικης «Wall Street Journal» για τα βιομηχανικά πάρκα της Βόρειας Ελλάδας. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη του ευρώ που σήμερα χρειάζονται οικονομική βοήθεια, «αγωνίστηκε να παραμείνει ανταγωνιστική στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο πλέον λείπει ένα εθνικό νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί για να κάνει τα προϊόντα της φθηνότερα στις αγορές του εξωτερικού».
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι έχει καλυφθεί μέρος της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά το πρόγραμμα ΔΝΤ και η ΕΕ επιζητεί επιπλέον μείωση του εργατικού κόστους κατά 15% στην επόμενη τριετία. «Εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη» γράφει η εφημερίδα, «η βαθύτερη αιτία δε θα είναι η δημοσιονομική απειθαρχία ή η πολιτική αναποφασιστικότητα, αλλά επειδή η συμμετοχή των χωρών στο κοινό νόμισμα, σε συνδυασμό με την προσέγγιση της Γερμανίας για τη δική της οικονομία, τους αφήνει ένα δρόμο ανάκαμψης που για κάποιους οικονομολόγους είναι ελάχιστα εφικτός, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χτες ότι μετά τις 25 Ιούλη θα σταματήσει να δέχεται ομόλογα του Δημοσίου ως εγγυήσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δε θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ και θα αντλούν ρευστότητα μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ζήτημα εμφανίζεται σαν τυπικό, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η εγγύηση που προσφέρουν οι δανειστές στη χώρα και έχει ξαναγίνει δύο φορές (Μάης και Φλεβάρης). Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ