21 Ιουλ 2012

Ασκήσεις βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ στην Αττική


Ασκήσεις βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ στην Αττική
Μια ακόμα συνεκπαίδευση αμερικανικών και ελληνικών ειδικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε χτες
Φωτογραφία από την άσκηση συνεκπαίδευσης Ελλάδας - ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε χτες
Εντείνεται, με πολεμικές ασκήσεις παντός είδους επί ελληνικού εδάφους, η προετοιμασία της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και το Ιράν. Ταυτόχρονα, βαθαίνει και η ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. Σ' αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε χτες η διμερής άσκηση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη το διάστημα 9-20 Ιούλη 2012 σε περιοχές της Αττικοβοιωτίας.
«Σκοπός της άσκησης - σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που εκδόθηκε με την ολοκλήρωσή της - ήταν η συνεκπαίδευση στη διάσωση σε εχθρική περιοχή, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, στην εκτέλεση καταρρίχησης "fast rope" και στην εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης ημέρα και νύχτα».
Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς στελέχη από το ΕΤΑ, τη ΔΥΚ, τη Ζ' ΜΑΚ και τη 31 ΜΕΕΔ, ενώ από πλευράς ΗΠΑ προσωπικό από το 352d Special Operation Group της Πολεμικής τους Αεροπορίας. Στην πραγματικότητα, οι εκπαιδευόμενοι είναι οι Αμερικανοί, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις παίζουν επικουρικό ρόλο κυρίως για προσομοίωση με εχθρικές δυνάμεις.
Η άσκηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ασκήσεων «συνεκπαίδευσης» μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Η προηγούμενη είχε γίνει στις 5-19 Ιούνη 2012, επίσης σε περιοχές της Αττικοβοιωτίας, με βασικό αντικείμενο τη διάσωση σε εχθρική περιοχή και την εκτέλεση καταρρίχησης, όπου συμμετείχαν από πλευράς των ΗΠΑ κυρίως χερσαίες δυνάμεις. Καθόλου καθησυχαστική δεν είναι η διαβεβαίωση από το ΓΕΕΘΑ ότι πρόκειται για «προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα».
Η περιγραφή των ασκήσεων αυτών, από μόνη της παραπέμπει σε ειδικές επιχειρήσεις και σε αποστολές «ανορθόδοξου πολέμου», όπως αυτός που διεξάγεται την παρούσα περίοδο επί του συριακού εδάφους, αλλά και με διάφορους τρόπους στο έδαφος του Ιράν.
Ασκήσεις τέτοιου είδους παραπέμπουν σε ειδικές επιχειρήσεις «βρώμικου» πολέμου στο εσωτερικό άλλων χωρών. Καθόλου συμπτωματικά, πέρσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., το μνημόνιο για το «συντονιστικό κέντρο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι «δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων»των ΗΠΑ, που είναι γνωστές για τις επιχειρήσεις «βρώμικου» πολέμου στο έδαφος άλλων χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής εισβολής στη Λιβύη, είχαν εγκατασταθεί 300 Αμερικανοί για κάθε είδους αποστολές στην ευρύτερη περιοχή και είναι άγνωστο εάν και πόσοι παραμένουν ακόμα εκεί.
Επρόκειτο για μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις αφρικανικές ακτές. Η δύναμη περιελάμβανε και τρία ελικόπτερα, με αποστολή τον εντοπισμό και τη διάσωση πληρωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών με το αντίστοιχο προσωπικό πτήσης και υποστήριξης.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος,συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, επισκέφθηκε προχθές την κορβέτα «Lahav» του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, που είχε καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ωστόσο η ανακοίνωση εκδόθηκε χτες, μετά την αναχώρηση του πλοίου, σε εφαρμογή της ισραηλινής τακτικής να μην αποκαλύπτουν τις κινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ