15 Αυγ 2012

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Σε μεγάλη έξαρση...


ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε μεγάλη έξαρση...
Στο ποδόσφαιρο τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται στις χώρες της Ευρώπης
Θύμα ρατσισμού και ο Σαμουέλ Ετό
Eurokinissi
Οπως είναι γνωστό - από τη γεμάτη σοφία λαϊκή ρήση - ακόμα και στις ...καλύτερες οικογένειες, τα στραβά δε λείπουν. Εν προκειμένω, η ...καλή οικογένεια είναι η Primera Division και το στραβό τα ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα γήπεδα της Ισπανίας, με αποδέκτη αυτή τη φορά τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό. Μια πρόσφατη αναδρομή αποδεικνύει πως η εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων μόνον ασυνήθιστη δεν είναι στο χώρο του βασιλιά των σπορ. Και όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ξένος στην ίδια του τη χώρα
Γεννημένος από Αφρικανό πατέρα και μάνα Σουηδέζα, ο Χένρικ Λάρσον, ο πρώην παίκτης της Σέλτικ έγινε αποδέκτης ρατσιστικών επιθέσεων, πριν ακόμα γίνει γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Σε μια χώρα που η διαφορετικότητα του χρώματος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ο 35χρονος σήμερα Λάρσον, παίκτης της Μπαρτσελόνα (όπως αποκάλυψε κάποτε ο ίδιος), χρειάστηκε πολλές φορές να παλέψει και να υπερασπιστεί την καταγωγή του εν μέσω αστείων (ακόμα και αποδοκιμασιών), για την οποία ήταν υπερήφανος, τόσο όσο πρόδιδαν και τα μακριά του ράστα, τα οποία αποτελούσαν το σημάδι της προέλευσής του.
Ταπείνωση...
Σε μια από τις χειρότερες ενέργειες προέβησαν οπαδοί της Εσπανιόλ, οι οποίοι δε δίστασαν να πετάξουν ...μπανάνες για να πικάρουν τον Καμερουνέζο τερματοφύλακα Κάρλος Καμενί, ο οποίος υπερασπιζόταν την εστία της ίδιας τους της ομάδας! Οι ρατσιστές οπαδοί στη συνέχεια τιμωρήθηκαν από τη διοίκηση της ισπανικής ομάδας, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους ρατσιστές «φιλάθλους»...
Και ο Βιεϊρά...
Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Λάτσιο είναι ρατσιστές και νεοφασίστες
Eurokinissi
Σε παιχνίδι πρωταθλήματος μεταξύ της Τσέλσι και της Αρσεναλ, το Δεκέμβρη του 2004, οι οπαδοί των «μπλε» δε δίστασαν να βγάλουν ...στιχάκι για να πικάρουν τον Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος μάλιστα - λόγω τιμωρίας - δεν είχε πάρει μέρος στην αναμέτρηση: «He comes from Senegal, his mum 's a cannibal» τραγουδούσαν ρυθμικά οι οπαδοί της Τσέλσι. Μετάφραση; « Ερχεται από τη Σενεγάλη, η μάνα του είναι κανίβαλος».
Πολλά τα κρούσματα
Ισως το καλύτερο της αξέχαστης ιστορίας, με πρωταγωνιστή τον εκλέκτορα της εθνικής Ισπανίας και τον Τιερί Ανρί, να ήταν η απονενοημένη προσπάθεια του Ισπανού να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε περί του χρώματος του παίκτη, δεν τα είπε, ή τουλάχιστον δεν τα είπε έτσι ακριβώς... Πάντως, η τσέπη του Αραγονιές δεν πρέπει να «πόνεσε» και πολύ, αφού το πρόστιμο που του επιβλήθηκε από την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήταν της τάξης των 3.000 ευρώ.
Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με την εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων, η Γερμανία. Οι νεοναζί δε λείπουν από πολλές περιοχές της χώρας και αυτό γρήγορα έγινε αντιληπτό από τον Γκανέζο αμυντικό της Μπάγερν, Σαμουέλ Κουφούρ, ο οποίος σε ένα ματς πρωταθλήματος, αγγίζοντας την μπάλα, άκουγε τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας να κάνουν τον ήχο της ...μαϊμούς! Από τις επιθέσεις αυτές, φυσικά και δε γλίτωσε ο Νιγηριανός μέσος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σάντεϊ Ολίσε, ο οποίος πληρούσε - λόγω ...εθνικότητας - τις προϋποθέσεις για να γίνει δέκτης εμετικών συνθημάτων. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε νόμο, που προέβλεπε ποινική δίωξη σε όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Στην Ιταλία, αν απαριθμούσαμε τις φορές που φίλοι της Λάτσιο έχουν εμπλακεί σε ρατσιστικά επεισόδια, ίσως να χρειαζόμασταν ακόμα και ...μέρες. Εξάλλου η φασιστική ιδεολογία προστάζει ακόμα και παίκτες της ομάδας (Πάολο Ντι Κάνιο) να χαιρετούν φασιστικά! Ο αγανακτισμένος Μαρκ Ζόρο ήταν το τελευταίο θύμα των Ρωμαίων, οι οποίοι αποκάλεσαν ...πίθηκο τον παίκτη της Μεσίνα. Αρκετά έχει ακούσει στο παρελθόν και ο Φάμπιο Λιβεράνι, τον οποίο οι «Λατσιάλι» ποτέ δεν αποδέχτηκαν λόγω του χρώματός του... Και το χειρότερο της όλης ιστορίας; Πως αυτά τα φαινόμενα τείνουν να γίνουν ...συνήθεια. Απόδειξη οι δηλώσεις του τεχνικού της Σαραγόσα, Βίκτορ Μουνιόθ: «Τα συγκεκριμένα συνθήματα ειπώθηκαν από τη μειονότητα. Εξάλλου, ακούγονται πλέον παντού...».
Αυτοί που κρατούν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους θα πρέπει να βρουν μια άμεση λύση για την πάταξη αυτών των φαινομένων που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο, πάνω απ' όλα, είναι διασκέδαση και όχι πόλεμος.
Εμφάνιση και στο Μουντιάλ;
Οι οπαδοί της Λάτσιο είναι γνωστοί για τα φασιστικά τους συναισθήματα στην Ευρώπη
Eurokinissi
Η έξαρση του ρατσισμού στον αθλητισμό είναι πλέον γεγονός. Μάλιστα, ο φόβος για τέτοιου είδους ενέργειες μεγαλώνει ενόψει και σημαντικών διοργανώσεων όπως για παράδειγμα το ερχόμενο Μουντιάλ της Γερμανίας. Μια διοργάνωση όπου ομάδες νεοναζί κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα δε θα την αφήσουν ανεκμετάλλευτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της αγγλικής «Sunday Times», ομάδα νεοναζί από την Ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει να επιτεθεί στους μαύρους παίκτες της εθνικής Αγγλίας. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι νεοναζί από την Τσεχία και τη Σερβία έχουν ετοιμάσει ήδη τα σχέδιά τους, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Τσέχου επικεφαλής της «Ενωμένης φασιστικής ταξιαρχίας». «Θα πάμε να πολεμήσουμε μαζί στη Γερμανία, το δικό μας πνευματικό σπίτι. Θα αναζητήσουμε τους μαύρους παίκτες, γιατί κλέβουν τη δουλιά των λευκών», είναι τα λόγια του!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο Ντράγκαν Μπάνοβιτς, Σέρβος νεοναζί, που τονίζει:
«Η Γερμανία θα είναι το καλοκαίρι ένα μεγάλο πεδίο μάχης. Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις ομάδες μας να στείλουν το μήνυμά τους».
Οι διαφορές ξεχνιούνται μπροστά στη ...δουλιά
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι νεοναζί θεωρούν τόσο ...σπουδαίο αυτό που θέλουν να κάνουν, που ξεχνάνε και τις διαφορές μεταξύ τους, όπως παραδέχεται ο Μπαρκάν, παραστρατιωτικός που πολέμησε στη Βοσνία κόντρα στον Αρκάν:
Ρατσισμός και νεοναζί συνθέτουν σκηνικό βίας ενόψει Μουντιάλ
Sportidea
«Οσο διαρκεί το Μουντιάλ θα ξεχάσουμε τις διαφορές μας. Θα είμαστε ενωμένοι με όσους έρθουν από το Ζάγκρεμπ, το Σπλιτ, την Πράγα, τη Ρώμη και το Μιλάνο, για να φωνάξουμε με μια φωνή, γιατί όλοι έχουμε τις ίδιες ιδέες. Στόχος μας θα είναι οι μαύροι παίκτες της εθνικής Αγγλίας. Θα τους πετάξουμε κάτι περισσότερο από μερικές μπανάνες». Μάλιστα, πριν από δύο μήνες στο Βελιγράδι, ομάδες «σκίνχεντ» από την Τσεχία και οι «Ντέλιε», ιδιαίτερα βίαιοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, συναντήθηκαν για να καταστρώσουν τα σχέδιά τους, ενώ ακολούθησε συνάντηση και με ομολόγους τους στην Κροατία.
Σε εγρήγορση και οι εγχώριοι ...οικοδεσπότες
Σε δηλώσεις των επικεφαλής των νεοναζιστικών ομάδων της Ανατολικής Ευρώπης ειπώθηκε αρκετές φορές η φράση ότι στη Γερμανία έχουν έναν παραπάνω λόγο να αφήσουν το στίγμα τους, καθώς εκεί, όπως δηλώνουν, είναι και το πνευματικό τους σπίτι.
Ετσι και οι εγχώριες νεοναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας, όπως δείχνουν τα πράγματα, βρίσκονται σε εγρήγορση αφού άλλωστε είναι και ...οι οικοδεσπότες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία των Γερμανών νεοναζί έγινε συγκέντρωση οργανώσεων απ' όλη την Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία και Ισπανία) και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αφήσουν το στίγμα τους, με αφετηρία το Μουντιάλ της Γερμανίας.
Ετσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα με επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους, να υμνήσουν τον Χίτλερ, και να κάνουν επιθέσεις που θα έχουν στόχο τους Μουσουλμάνους, και ιδιαίτερα τους Τούρκους που είναι η μεγαλύτερη ξένη κοινότητα της Γερμανίας.
Το σύνθημά τους είναι να εξοντωθούν οι εχθροί, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τη γερμανική αστυνομία.
ΓΑΛΛΙΑ
Βαράνε στο ψαχνό...
Η αστυνομία ξυλοκόπησε την παγκόσμια πρωταθλήτρια του έπταθλου Εουνίς Μπαρμπέρ, λόγω του χρώματος του δέρματός της!
Tα φαινόμενα του ρατσισμού, πάντως, δεν αφορούν μόνο ποδοσφαιριστές. Εγχρωμοι αθλητές απ' όλα τα σπορ κατά καιρούς έχουν δεχτεί επιθέσεις εξαιτίας της διαφοράς στο χρώμα. Μάλιστα, το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στη Γαλλία έχει υψηλή σοβαρότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό εμπλέκονται αστυνομικοί. Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση της γαλλικής τάξης ήταν η αθλήτρια του στίβου Εουνίς Μπαρμπέρ. Η αργυρή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο έπταθλο οδηγούσε το αυτοκίνητό της σε δρόμο κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, όταν τη σταμάτησαν διερχόμενοι αστυνομικοί για έλεγχο, ο οποίος κατέληξε στον ξυλοδαρμό της αθλήτριας. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης. «Με έβαλαν στο περιπολικό. Εκεί, δύο γυναίκες με πάτησαν στα χέρια και στο κεφάλι. Μου είπαν: "Νομίζεις ότι μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι στην Αφρική;". Μου είπαν ότι είμαι τυχερή που οι άνθρωποι με κοιτούν, αλλιώς θα έκαναν χειρότερα πράγματα. "Οταν φύγεις από εδώ, θα χρειάζεσαι πατερίτσες"». Η Μπαρμπέρ που φορούσε κολάρο και ισχυρίστηκε ότι ακόμη βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, ωστόσο κατάφερε να αναλύσει τη δική της εκδοχή. «Εστριψα αριστερά, την ώρα που ο αστυνομικός μου είπε να κάνω δεξιά. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελε από εμένα. Μου χτύπησε το τζάμι και με χαστούκισε. Βγήκα έξω από το αυτοκίνητο και περισσότεροι αστυνομικοί εμφανίστηκαν». Η έγχρωμη πρωταθλήτρια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των αστυνομικών ότι ήταν προκλητική και πρόσθεσε ότι της στραμπούλιξαν το χέρι και της τράβηξαν τα μαλλιά. Οι αστυνομικοί τα είπαν διαφορετικά και, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ