15 Αυγ 2012

Καθ' οδόν: Στην Παραμυθιά και στα Σύβοτα


Καθ' οδόν: Στην Παραμυθιά και στα Σύβοτα
Βρύση, ηπειρώτικου χρώματος, στην Παραμυθιά
Σε γνήσιες ηπειρώτικες περιοχές συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, θα ταξιδέψουμε σήμερα. Η Παραμυθιά, με το γνήσιο ηπειρώτικο αναλλοίωτο χρώμα και την... παραμυθένια ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά και τα Σύβοτα που βουτούν στο Ιόνιο, σίγουρα θ' αφήσουν στο νου και την καρδιά, κάποιες από τις καλύτερες αναμνήσεις...
Αμφιθεατρική ομορφιά
Η πόλη της Παραμυθιάς βρίσκεται στα βόρεια του κάμπου που αρχίζει από το γνωστό από τη μυθολογία ποταμό Αχέροντα στα νότια και φτάνει μέχρι το χωριό Νεοχώρι στα βορειοδυτικά.
Ανατολικά της υψώνεται η οροσειρά Κορύλα (ύψ. 1658 μ.) που αφήνει μόνο ένα στενό πέρασμα προς το Νομό Ιωαννίνων - τη Σκάλα της Παραμυθιάς. Δυτικά περικλείεται από τα αετόμορφα χαμηλά βουνά που τη χωρίζουν από τον κάμπο του Μαργαριτίου.
Η παρουσία ψηλών βουνών έχει σαν συνέπεια τη διαμόρφωση έντονου ανάγλυφου το οποίο στα χαμηλότερα τμήματα δημιουργεί κλειστές κοιλάδες που καλλιεργούνται και στα χαμηλότερα σημεία τους που δεν αποστραγγίζονται οδηγούν στο σχηματισμό λιμνών - ελών (π.χ. Χότκοβα).
Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και τα τελευταία της σπίτια βρίσκονται στην πλαγιά κάτω από το Κάστρο του Αϊ - Δονάτου (Επίσκοπος Ευροίας, του οποίου ναός υπήρχε μέσα στο Κάστρο και που θεωρούνταν προστάτης ολόκληρης της περιοχής). Οποιος βρεθεί στο Κάστρο, μαγεύεται από τη θέα που αντικρίζει προς την πόλη και τον κάμπο της.
Ο ποταμός Καλαμάς
Στα «πόδια» της ρέει ο μικρός ποταμός Κωκυτός, που σχηματίστηκε - κατά τη μυθολογία - από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών που έπαιρνε ο χάροντας και οδηγούσε με τη βάρκα του, μέσω της Αχερουσίας λίμνης, στον κάτω κόσμο.
Τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τη φυσιογνωμία του Δήμου είναι, από τη μια, ο γεωργικός χαρακτήρας της πεδινής ζώνης του κάμπου της, και από την άλλη, η έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι οι ελιές και το λάδι, κτηνοτροφικά, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα.
Ο αρχαίος οικισμός του χώρου της σημερινής πόλης, τοποθετείται στην εποχή του χαλκού. Ο χώρος απλώνεται ανάμεσα στο αρχαίο Κάστρο του «Γαλατά» δυτικά, και καταλήγει στο πολυγωνικό τείχος (δεν υπάρχει σήμερα) στο νότιο άκρο της πόλης, στην προϊστορική θέση «Σαρδάκια».
Ο πολύπαθος πληθυσμός της Παραμυθιάς και της επαρχίας της έδωσε το αγωνιστικό «παρών» σ' όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Ειδικότερα, στην περίοδο των αγώνων των Σουλιωτών βοήθησε με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους για να διατηρήσουν αδούλωτη την πατρίδα τους.
Η πόλη της Παραμυθιάς μπήκε στον κατάλογο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας: Δίστομο - Κομμένο - Καλάβρυτα - Παραμυθιά.
Η Εθνική Αντίσταση συνέχισε να γράφει ατίμητες σελίδες δόξας μέχρι το φθινόπωρο του 1944, οπότε σήμαναν και πάλι οι καμπάνες της Λευτεριάς και οι σημαίες «ξεδιπλώθηκαν στον αγέρα».
Στην Παραμυθιά και τριγύρω
Το κάστρο της Παραμυθιάς
Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, της πόλης αξίζει κανείς να θαυμάσει τα ακόλουθα αξιοθέατα:
-- Τα ερείπια της αρχαίας Φωτικής, στη θέση Λιμπότη.
-- Το μεσαιωνικό κάστρο.
-- Το «Κούλια», Βυζαντινο-τουρκικός πύργος που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο.
-- Το βενετσιάνικο ρολόι, στο κέντρο της πόλης, που λειτουργεί με Βαρίδια.
-- Την Αρχαιολογική Συλλογή Παραμυθιάς, με αρχιτεκτονικά μέλη και ρωμαϊκές επιγραφές.
-- Τη Βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
-- Πάνω από την πόλη, ίχνη της αρχαίας ακρόπολης.
-- Την αρχαία Ελέα, στις πλαγιές του Κορύλα, 6χλμ από την Παραμυθιά, στο χωριό Χρυσαυγή. Η οχύρωση της αρχαίας πόλης δηλώνει το σημαντικό παρελθόν του τόπου.
-- Τη Γλυκή - Παταμιά, 22χλμ από την Παραμυθιά, όπου κυλάει ο Αχέροντας μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Εκεί κοντά είναι και η σκάλα της Τζαβέλαινας, της ηρωίδας Σουλιώτισσας.
Απ' το βουνό στη θάλασσα
Τα Σύβοτα βρίσκονται 24χιλ. νότια της Ηγουμενίτσας και αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας. Από την πρώτη στιγμή το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο μαγεύει το μάτι του επισκέπτη. Είναι χτισμένα γύρω από ένα θαλάσσιο κόλπο στον οποίο σχηματίζονται τα μικρά νησάκια Μαύρο Ορος, Αγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί με βάρκα. Η περιοχή είναι γεμάτη με ελιές και ειδυλλιακές παραλίες.
Στα σοκάκια της Παραμυθιάς
Ως το 1913 το χωριό το κατείχαν οι Τούρκοι, που το είχαν ονομάσει Μούρτο. Το 1959 πήρε το όνομα Σύβοτα, από την ομώνυμη ναυμαχία των Συβότων (433 π.Χ.) που έγινε δίπλα στα νησιά του.
Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις πιο ωραίες παραλίες, μέσα στα Σύβοτα αλλά και πολύ κοντά σ' αυτά:
Η αμμώδης παραλία του Γαλλικού, βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του χωριού, τα νερά της είναι ζεστά και υπάρχει μαγαζί για καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα.
Αμέσως μετά, συναντάμε την παραλία της Ζέρης που έχει κι αυτή άμμο, μαγαζιά για καφέ και φαγητό και για τους μικρούς μας φίλους υπάρχουν και νεροτσουλήθρες.
Μια «απίστευτη» παραλία, είναι η Μπέλα Βράκα, που ουσιαστικά βρίσκεται στο νησάκι Μουρτεμένο. Περνάμε στο νησί διασχίζοντας τη θάλασσα με τα πόδια όπου το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο. Εκεί δεν υπάρχει κάτι για φαγητό αλλά ούτε και κάποιο αναψυκτήριο γι' αυτό πριν πάμε, θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα.
Εξω από τα Σύβοτα με κατεύθυνση προς την Πέρδικα, είναι η οργανωμένη παραλία, Μέγα Αμμος. Εχει βότσαλα και δροσερά νερά, καθώς και πολλά εστιατόρια και καφετερίες.
Αμέσως μετά τη Μέγα Αμμο είναι η Μικρή Αμμος και η επόμενη παραλία που συναντάμε αφήνοντας το αυτοκίνητο ψηλά στο δρόμο, είναι η Μέγα Τράφο. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα χωρίς κάποιες προσφερόμενες υπηρεσίες. Σε απόσταση 8χλμ νότια, είναι το γραφικό ψαροχώρι Πέρδικα με τις ωραίες παραλίες Αρίλλας και Καραβοστάσι, στα οποία θα ταξιδέψουμε την επόμενη Κυριακή.

Η Παραμυθιά, χτισμένη στην πλαγιά του Κορύλα

Τα πανέμορφα Σύβοτα

Η παραλία Μπέλα Βράκο

Η Μικρή Αμμος

Επιμέλεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ