28 Νοε 2015

Η "φορομπηχτική" πολιτική του Δήμου Πατρέων

 Η "φορομπηχτική" πολιτική του Δήμου Πατρέων


Το σημερινό σημείωμα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Για να το γράψω, πήρα αφορμή από την τελευταία παράγραφο μιας -απολαυστικής, όπως πάντα- ανάρτησης στο ιστολόγιο "Σφυροδρέπανο". Παρ' ότι φαίνεται πως το περιεχόμενό του αφορά στενά τον δήμο πατρέων, πιστεύω ότι παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον. Αλλά ας αρχίσουμε με το επίμαχο απόσπασμα από την ανάρτηση που ανέφερα:

"Κλείνουμε το δελτίο με ένα κάπως σουρεάλ υστερόγραφο, που δεν ξέρω από πού να το πιάσω. Ο δήμος Πατρέων επέβαλε μια μικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη των κατοίκων μιας περιοχής κοντά στο Ρίο, που πριν ανήκε σε άλλο δήμο. Τα δεδομένα, όπως τα καταλαβαίνω, έχουν ως εξής: στην περιοχή αυτοί κατοικούν κυρίως εύπορες οικογένειες, οι οποίες μέχρι τώρα πλήρωναν ένα πολύ μικρό ποσό. Αυτό στο οποίο έχουν δίκιο από τη δική τους πλευρά είναι ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, χωρίς αποχέτευση και μια σειρά άλλα προβλήματα (τα οποία όμως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να χρεώσει κανείς σε αυτή τη διοίκηση). Σε κάθε περίπτωση, το ωραίο της υπόθεσης είναι ο τρόπος που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν, με επιστολή τους στον Κουτσούμπα (!), για να τον ρωτήσουν αν αυτή είναι αριστερή πολιτική κι αν καλύπτει το ΚΚΕ αυτή τη «φορομπηχτική» λογική…"

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, μιας και η καταγγελία 571 κατοίκων μιλάει για αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη (αυτά που πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού τής ΔΕΗ) κατά 429% στις μικρές επιχειρήσεις και κατά 300% στις κατοικίες, κάτι που ακούγεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό.


Δήμος Πατρέων:  Πίνακας δημοτικών τελών επαγγελματικής στέγης. Η "φορομπηχτική" πολιτική είναι φανερή.
Πέρυσι, η δημοτική αρχή μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σ' όλη την Ελλάδα. Η μείωση έφτασε το 13% στην κατοικία και στο 5,5% στην επαγγελματική στέγη. Σε όλους τους καποδιστριακούς δήμους που ενώθηκαν με την Πάτρα και έφτιαξαν τον νέο καλλικρατικό δήμο πατρέων, οι κατοικίες πλήρωναν 0,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως (κάτι που θα έκανε τους θεσσαλονικείς ή τους βολιώτες να ζηλέψουν), με εξαίρεση τον πλούσιο πρώην δήμο Ρίου (την πιο ακριβή εδώ και δεκαετίες περιοχή), όπου επιβλήθηκαν δημοτικά τέλη ίσα με τα τέλη που πληρώνουν οι πατρινοί. Για την επαγγελματική στέγη ορίστηκαν νέοι συντελεστές, οι οποίοι ξεκινούσαν από 0,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε περιοχής.

Βέβαια, παρά τα παραπάνω ιδιαίτερα χαμηλά (σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα) ποσά, πολλοί στραβομουτσούνιασαν μιας και στα καποδιστριακά χρόνια πλήρωναν ψίχουλα. Στον πρώην δήμο Ρίου υπήρχαν περιοχές όπου επιβάλλονταν τέλη 30 λεπτών το τετραγωνικό (δηλαδή, 1.000 μέτρα ξενυχτάδικο πλήρωνε δημοτικά τέλη 50 ευρώ το δίμηνο). Αυτό συνέβαινε διότι οι καποδιστριακοί δημοτικοί άρχοντες ήξεραν πως οι δήμοι τους θα πάψουν να υπάρχουν με τον Καλλικράτη, οπότε δεν είχαν κανέναν λόγο να υλοποιήσουν οποιοδήποτε έργο υποδομής άρα δεν υπήρχε και λόγος να συγκρουστούν με τους δημότες τους αυξάνοντας τα τέλη. Κι αυτός είναι ο λόγος που όλοι αυτοί οι καποδιστριακοί δήμοι δεν συνεισέφεραν στον καλλικρατικό δήμο Πατρέων παρά μόνο χρέη.

Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε, αλλά γιατί διαμαρτύρονται οι 571 από το Ρίο και την Μεσσάτιδα; Μη βιάζεστε και θα σας τα εξηγήσω όλα.

Μέχρι πέρυσι, υπήρχαν κάποιοι που δεν πλήρωναν δεκαράκι τσακιστό. Ούτε καν τις πενταροδεκάρες που αναφέραμε πιο πάνω. Ανάμεσα σ' αυτούς που δεν πλήρωναν, ήσαν όλες οι επιχειρήσεις που είχαν έδρα σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ.: τα καταστήματα των τραπεζών, τα βενζινάδικα που ανήκουν στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, τα υποκαταστήματα πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ κλπ., μιας και ο δήμος δεν είχε στοιχεία γι' αυτές ώστε να ζητήσει από την ΔΕΗ την είσπραξη τελών. Αλλά και οι ντόπιες επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στους πρώην καποδιστριακούς δήμους γύρω από την Πάτρα, πενταροδεκάρες πλήρωναν. Η "κακή" κομμουνιστική δημοτική αρχή πήρε χαμπάρι όλους αυτούς (φυσικά!) και, όπως είχε δικαίωμα από τον νόμο, τους επέβαλε τέλη ίσα με το πενταπλάσιο της χαμηλότερης κλίμακας: 0,80 Χ 5 = 4 ευρώ το τετραγωνικό.

Κάπως έτσι άρχισαν τα όργανα. Κολοσσοί με εγκαταστάσεις 15.000 τετραγωνικών μέτρων βρέθηκαν να πληρώνουν 60.000 τον χρόνο ενώ μέχρι χτες δεν πλήρωναν τίποτε. Σούπερ μάρκετ δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων υποχρεώθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Βιομηχανίες που δεν έδιναν δεκάρα στο δημοτικό ταμείο (ούτε καν για το νερό που χρησιμοποιούσαν) αναγκάστηκαν να δώσουν ένα ελάχιστο κλάσμα των κερδών τους στον δήμο. Και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι οι δυο πιο ζωηρά διαμαρτυρόμενες επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους η μια στον πρώην δήμο Μεσσάτιδος και η άλλη στον πρώην δήμο Ρίου.

Όπως βλέπετε, το θέμα έχει ιδιαίτερη ομορφιά αλλά, αν κάνετε λίγη υπομονή ακόμη, θα σας το κάνω ακόμη καλύτερο. Ο επιχειρηματίας που εδρεύει στο Ρίο, παράγγειλε στον δήμαρχο ότι, αν δεν τον απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη, θα απολύσει δυόμισυ εργαζόμενους για να ρεφάρει την ζημιά! Και σαν να μην έφτανε αυτό, προσέφυγε (μαζί με άλλους επιχειρηματίες) και στο Συμβούλιο Επικρατείας, ζητώντας δικαστική συνδρομή για να απαλλαγεί από τα ανταποδοτικά τέλη!

Άντε τώρα να το ομορφύνουμε ακόμη περισσότερο. Οι απειλές περί απολύσεων και οι προσφυγές στην δικαιοσύνη, ανησύχησαν την δημοτική αρχή. Την ανησύχησαν τοσο, ώστε στον νέο προϋπολογισμό αύξησε τα ελάχιστα ανταποδοτικά τέλη των επαγγελματικών χώρων από 0,80 σε 0,90 ευρώ (αύξηση 10 ευρώ ετησίως), ώστε να έχει δικαίωμα να επιβάλει στους μεγάλους 5 Χ 0,90 = 4,50 ευρώ αντί για 4 που είχε επιβάλει πέρυσι (!) και ταυτόχρονα, μείωσε κατά 26% τα τέλη που πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις των παραπάνω περιοχών.


Μανιατόπουλος (ποδήλατα Ideal). Αν δεν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη, θα απολύσει δυόμισυ εργαζόμενους
για να ρεφάρει την μείωση των κερδών που βγάζει από την παραγωγή 200.000 ποδηλάτων ετησίως.
Πριν κλείσω αυτό το "τοπικιστικό" σημείωμα, ας προσθέσω μια "μικρή" λεπτομέρεια ακόμη, η οποία θα διευκολύνει περισσότερο τον αναγνώστη να καταλάβει από πού εκπορεύονται οι διαμαρτυρίες των 571 και πόσο "φορομπηχτική" πολιτική ακολουθεί η υπό τον Κώστα Πελετίδη κομμουνιστική δημοτική αρχή. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό τού δήμου πατρέων για το 2016 και παρ' ότι η αριστερή μας κυβέρνηση υποχρεώνει τους δήμους να συντάξουν προϋπολογισμούς μειωμένους κατά 23% σε σχέση με το 2015:
- (α) Απαλλάσσονται πλήρως των δημοτικών τελών: άπορες οικογένειες, οικογένειες με ανάπηρο άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 και πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000.
- (β) Απαλλάσσονται κατά 50% των δημοτικών τελών: μακροχρόνια (άνω του ενός έτους) άνεργοι με κατοικία μέχρι 100 τετραγωνικά, οικογένειες με ανάπηρο άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000, τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 και πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000.

Επίλογος: Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιός είναι αυτός που μπήκε μπροστάρης στην προσπάθεια συλλογής των 571 υπογραφών. Έτσι, από καθαρή περιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ