12 Ιουλ 2016

ΗΠΑ «Καζάνι που βράζει» από τις κοινωνικές ανισότητες

ΗΠΑ
«Καζάνι που βράζει» από τις κοινωνικές ανισότητες



«Περιποίηση» αστυνομικών σε διαδηλωτές στη Λουιζιάνα
«Περιποίηση» αστυνομικών σε διαδηλωτές στη Λουιζιάνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Αναβρασμός και οργή για τα αυξανόμενα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ αλλά και προβληματισμός για την έξαρση των ταξικών, κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων επικρατεί στη χώρα, ιδιαίτερα μετά το σοβαρό ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε στο κέντρο του Ντάλας, την περασμένη Πέμπτη, ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον 25χρονο Αφροαμερικανό, πρώην έφεδρο του στρατού, Μίκα Τζόνσον, που έριξε πυρ εναντίον των πρώτων, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, τραυματίζοντας εννιά άλλους και δύο πολίτες, προτού πέσει και αυτός αργότερα νεκρός από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε από τηλεχειριζόμενο αστυνομικό ρομπότ...
Σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, υποστηρικτές του άτυπου κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» («Black Lives Matter»), που αφορά τους Αφροαμερικανούς (αλλά και άλλες μειονότητες) που πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας, ξεσηκώθηκαν συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και κλείσιμο δρόμων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, το Σαββατοκύριακο, πολλές δεκάδες άτομα για «παρακώλυση της κυκλοφορίας». Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν προχτές βράδυ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και στη Βιρτζίνια, ενώ ανάλογες λαϊκές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν λευκοί και μαύροι Αμερικανοί, ακόμη και αστυνομικοί με πολιτική αμφίεση, στη Φιλαδέλφεια και το Λος Αντζελες...
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη εν ψυχρώ εκτέλεση του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ από τη Μινεσότα και του 37χρονου Αλτον Στέρλινγκ από τη Λουιζιάνα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, από λευκούς αστυνομικούς για ασήμαντη αφορμή. Τα γεγονότα αυτά θεωρείται πως έδωσαν αφορμή στον 25χρονο Αφροαμερικανό πρώην έφεδρο του στρατού, Μ. Τζόνσον, να επιτεθεί σε αστυνομικούς στη διάρκεια ειρηνικής, αντιρατσιστικής διαδήλωσης στο Ντάλας.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, δίνοντας χτες βράδυ συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως δεν είχε το παραμικρό ηθικό δίλημμα για τη χρήση του τηλεχειριζόμενου ρομπότ στην αστυνομική επιχείρηση, που προκάλεσε τελικά το θάνατο του 25χρονου Αφροαμερικανού πρώην εφέδρου, Μ. Τζόνσον, επικαλούμενος το μεγάλο αριθμό θυμάτων που είχε προκαλέσει ο δράστης. Πρόσθεσε ότι το ρομπότ (που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ για τον τερματισμό ένοπλου περιστατικού...) είχε αγοραστεί από την αστυνομία του Ντάλας το 2008, έναντι 151.000 δολαρίων «και λειτουργεί ακόμη». Σημείωσε ότι η αστυνομία του Ντάλας «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και ερευνά όλες τις απειλές» που διατυπώνονται σε βάρος των αρχών και ότι αναλύονται εξονυχιστικά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε βίντεο συνολικής διάρκειας 170 ωρών, τα οποία καταγράφηκαν από τις βιντεοκάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί στη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον του Μ. Τζόνσον.
Ο Μπράουν δήλωσε ότι μετά από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 25χρονου δράστη, βρέθηκαν «μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών υλών», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Υπαινίχθηκε ότι ο Τζόνσον, που είχε υπηρετήσει για ένα εξάμηνο το Νοέμβρη του 2013 στο Αφγανιστάν, είχε «μεγαλύτερα σχέδια», δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες. Σημείωσε, εντούτοις, ότι «έδρασε μόνος».
Η μητέρα του δράστη, που συγκατοικούσε με το γιο της σε ένα ήσυχο προάστιο του Ντάλας, δήλωσε σε αμερικανικά δίκτυα πως ο γιος της γύρισε ριζικά αλλαγμένος μετά τη θητεία του στο Αφγανιστάν. «Ηταν σαν ερημίτης» είπε, μετά από την εξαετή θητεία του στις Ενοπλες Δυνάμεις...
Η στάση του Ομπάμα
Αντιδράσεις και συζητήσεις προκαλεί, ανάμεσα σε όλα, ακόμη και η σημερινή συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμαρχος του Ντάλας στη μνήμη των πέντε λευκών αστυνομικών που σκοτώθηκαν στην πόλη από τα πυρά του 25χρονου πρώην έφεδρου του στρατού, που είχε υπηρετήσει και στην ιμπεριαλιστική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο από το Νοέμβρη του 2013.
Κάποιοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ομπάμα πως μεροληπτεί υπέρ των αστυνομικών και πως θα ήταν προτιμότερο να παραστεί πρώτα σε εκδήλωση μνήμης για τους Αφροαμερικανούς Καστίλε και Στέρλινγκ, που σκοτώθηκαν πριν μία βδομάδα άδικα από τα πυρά λευκών αστυνομικών.
Σε νεώτερες δηλώσεις του που έκανε το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε σε κατευνασμό, κρατώντας ίσες αποστάσεις από θύτες - αστυνομικούς και θύματα. Ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές «να ακούσουν σοβαρά» τα παράπονα πολιτών για «κρούσματα μη ανοχής» ιδιαίτερα σε βάρος μειονοτήτων, λέγοντας: «Οποτεδήποτε κάποιοι από μας, που ανησυχούν για τις αποτυχίες του δικαστικού και του ποινικού συστήματος, επιτίθενται στην αστυνομία, προσφέρουν κακές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ