Το Αιγαίο στο επίκεντρο άκρως επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
Χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν από ΝΑΤΟικό αξιωματούχο σε «άτυπη ενημέρωση»
Η παραπέρα εμπλοκή του Αιγαίου και του ελληνικού λαού στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αναδείχτηκε ανάγλυφα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Βαρσοβία, με βάση τα όσα αποφασίστηκαν εκεί σε πολιτικό επίπεδο και μένει να καταληχτούν στις λεπτομέρειές τους του επόμενους μήνες από τα στρατιωτικά στελέχη της λυκοσυμμαχίας.
Πρόκειται για αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν τις στηρίζει απλά, αλλά πρωτοστατεί στη λήψη και την υλοποίησή τους, υπηρετώντας το στόχο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος εστίασε μεταξύ άλλων στις ναυτικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα και σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση» που έκανε σε δημοσιογράφους ανώτερος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος για τη «θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ», «τα τελευταία 5 χρόνια δουλέψαμε πολύ στο θέμα των θαλασσίων επιχειρήσεων και τα σηκώσαμε ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η θάλασσα είναι το μέλλον, το εμπόριο γίνεται από εκεί. Επιπλέον, είναι πιο φτηνό κι εύκολο να αναπτύξουμε εκεί δυνάμεις απ' ό,τι σε γη και αέρα».
Τα έξι σημεία της «θαλάσσιας στρατηγικής»
Αναφερόμενος αναλυτικά στα 6 σημεία της θαλάσσιας στρατηγικής που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ το 2011 και στο τι έγινε από τότε, σημείωσε:«1. Οι μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (σ.σ. 4 τον αριθμό, η μία επιχειρεί στο Αιγαίο) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ναυτικής στρατηγικής μας. Βέβαια, λόγω οικονομικών προβλημάτων, τα διαθέσιμα πλοία έχουν μειωθεί: Από 6 που θα έπρεπε να είναι ενταγμένα σε κάθε δύναμη, πολλές φορές κάποια τους δεν έχει κανένα».
«2. Χρειαζόμαστε τις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε γενικότερα στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, όπως την "Αιχμή του Δόρατος" που πρέπει να αναπτύσσεται εντός μόλις λίγων ημερών. Γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε μέσα διαθέσιμα. Κάποια αποσπασμένα στις ναυτικές δυνάμεις σε μόνιμη, πιο μακρόχρονη βάση, κι άλλα που θα προστίθενται από τις χώρες που γειτνιάζουν με τη ζώνη επιχειρήσεων».
Αυτό έγινε πρόσφατα στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, SNMG2, που επιχειρεί στο Αιγαίο και πλοίο της αποσπάστηκε, αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου με μέσα των βουλγαρικών, ρουμανικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε εκεί αεροναυτικά γυμνάσια.
Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος συνέχισε: «Χρειάζεται στις δοσμένες συνθήκες να έχουμε έναν πιο ευέλικτο τρόπο συγκέντρωσης δυνάμεων. Τα στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ πρότειναν στη διάρκεια της Συνόδου, π.χ. τα φιλοξενώντα μια επιχείρηση κράτη να αντικαθιστούν με δικά τους μέσα τα μέσα του ΝΑΤΟ που αποχωρούν από μία ζώνη επιχειρήσεων». Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι αν αποχωρήσει πλοίο της SNMG2 από το Αιγαίο, το ανθρωποκυνηγητό προσφύγων θα το αναλάβει ως αποστολή πρόσθετο πλοίο του ελληνικού ΠΝ.
Γενίκευση των ΝΑΤΟικών ασκήσεων
«3. Ασκήσεις. Πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε.
Ακόμα και μικρότερες δυνάμεις να κάνουν σύντομες μικρής έκτασης
ασκήσεις, όπου βρίσκονται πλοία διαθέσιμα να πλέουν στην ίδια ζώνη».Στην πράξη, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσαρμοζόμενες ήδη στα τέτοια ΝΑΤΟικά πλαίσια λειτουργίας, κάνουν τέτοια μικρά γυμνάσια, π.χ. μια ελληνική φρεγάτα με αντίστοιχη αμερικανική που πλέει στο Αιγαίο.
«Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεών μας, αναβάθμιση της ποιότητας του ΝΑΤΟ, έχοντας πάντα κατά νου να αποφεύγουμε τις αλληλοεπικαλύψεις π.χ. με ΕΕ και να καλούμε τα έθνη να συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, αντί να οργανώνουν εθνικές ή να μετέχουν σε διμερείς ασκήσεις», είπε ο αξιωματούχος.
Πρόκειται για άλλο ένα θέμα - «φωτιά» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εφόσον στο σχεδιασμό μιας ΝΑΤΟικής άσκησης στο Αιγαίο μπαίνουν πάντα στο τραπέζι και οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.
«SEA GUARDIAN» και Κεντρική Μεσόγειος
«4. Οι επιχειρήσεις μας: Η "OCEAN SHIELD"
αναπτύχθηκε στα ανοικτά της Σομαλίας ενάντια στην πειρατεία και ήταν
επιτυχής, καθώς φέτος δεν καταγράφηκε καμία επίθεση, και όπως
αποφασίστηκε στη Σύνοδο, θα λήξει φέτος. Η αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ
στην ίδια περιοχή, "ATALANTA", συνεχίζει μέχρι και το 2018. Αν ξαναέχουμε τότε κρούσματα πειρατείας, θα ξαναπάμε.Την "ACTIVE ENDEAVOUR" στην Ανατολική Μεσόγειο, που αναπτύχθηκε μετά την 11η Σεπτέμβρη ενάντια στην τρομοκρατία, αποφασίσαμε στη Σύνοδο να την αναβαθμίσουμε σε γενικότερη επιχείρηση επιτήρησης και περιπολιών στη θαλάσσια επικράτεια, μετονομάζοντάς την σε "SEA GUARDIAN".
Θα έχει ως αντικείμενο τα πάντα: Από την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έως την προστασία κρίσιμων υποδομών (βλ. Πλατφόρμες άντλησης και αγωγούς μεταφοράς καυσίμου). Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα μπορεί να πάει και σε άλλες ζώνες της Μεσογείου» πρόσθεσε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, παραπέμποντας στα σχέδια του ΝΑΤΟ να διευρύνει και μονιμοποιήσει την παρουσία του και στην Κεντρική Μεσόγειο, καλύπτοντας τελικά όλο αυτό το σημαντικό για τα συμφέροντά τους δίαυλο.
Συνέχισε: «Πρόκειται για μια υπέροχη απόφαση, νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική απόφαση που πάρθηκε για τις επιχειρήσεις μας στη θάλασσα!».
Παραπέμποντας και στις αποφάσεις που πήραν για αλληλοσυμπλήρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο, στην ανοικτή θάλασσα βόρεια της Λιβύης - όπου σημειωτέον έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου - είπε ότι σε πρώτη φάση ρόλος του ΝΑΤΟ θα είναι να υποστηρίξει την ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση "SOFIA" με πληροφορίες και λοτζίστικς, ακολούθως να βοηθήσει τις λιβυκές αρχές να αναπτύξουν ικανότητές τους («η ΕΕ μπορεί να εκπαιδεύσει τη λιβυκή ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ το λιβυκό ΠΝ - θα πάμε στην Τρίπολη και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τι μπορούμε να τους παράσχουμε ως εκπαίδευση» είπε), και τρίτον, το ΝΑΤΟ να κάνει εμπάργκο όπλων στα ανοικτά της Λιβύης προς αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που δρουν στη χώρα και αμφισβητούν την κυβέρνησή της.
Με την πείρα του Αιγαίου
Ερωτηθείς
για το πώς θα αποφευχθεί ντουμπλάρισμα (αλληλοεπικαλύψεις) δυνάμεων
ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, απάντησε: «Είναι ακόμα μια απόφαση στα
σπάργανα. Καταλήχτηκε σε πολιτικό επίπεδο και τώρα θα την πάρουν τα στρατιωτικά στελέχη για να επεξεργαστούν τα επιμέρους στοιχεία της. Αλλά έχουμε την πείρα του Αιγαίου»
πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το Αιγαίο αξιοποιήθηκε με ευθύνη και της
κυβέρνησης για την κυοφορία επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.Ο ίδιος εξήγησε: «Στο Αιγαίο είχαμε πολλά πλοία να επιχειρούν σε μικρή περιοχή και δεν ντουμπλαριστήκαμε πουθενά. Είχαμε αξιωματικούς - συνδέσμους στα πλοία. Θα το πάρουμε σαν παράδειγμα και θα δουλέψουμε ανάλογα. Μπορεί και να μοιράσουμε τις ζώνες επιχειρήσεων. Τα εξετάζουμε όλα. Ξεκινάμε από τις πληροφορίες και τα λοτζίστικς και βλέπουμε».
Και ακόμα: «Το εμπάργκο ίσως είναι το σημαντικότερο σημείο της επιχειρούμενης συνεργασίας μας, ακριβώς όπου θα μοιράσουμε τις ζώνες επιχειρήσεων αλλά και μέσα. Ισως τους δανείσουμε ένα αεροπλάνο επιτήρησης, ίσως μας δανείζουν αυτοί πλοίο όποτε το χρειαζόμαστε».
Γενικά, είπε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επιχειρεί εκεί με πλοία και αεροσκάφη, drones, awacs, ό,τι έχει διαθέσιμο. «Αυτά θα τα καταλήξουν οι στρατιωτικοί μας τις επόμενες βδομάδες. Αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα μάτια (βλ. επιτήρηση) στη θάλασσα και τον αέρα», πρόσθεσε.
Ο παράγοντας Τουρκία
Ως 5ο σημείο της θαλάσσιας στρατηγικής του ΝΑΤΟ έθεσε ακριβώς τη συνεργασία με την ΕΕ: «Είναι
δύσκολες, καθώς υπάρχουν και πολλές διαφορετικές απόψεις (βλ.
ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές). Η συνεργασία μας στο Αιγαίο για την
αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έχει μεγάλη επιτυχία και πρέπει να
συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση. Είναι, βέβαια, λίγο μπερδεμένη υπόθεση,
καθότι εμπλέκεται και χώρα μη μέλος της ΕΕ (σ.σ. η Τουρκία), που βάζει
τις απόψεις του».Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» αν η Αγκυρα έβαλε θέμα να σταματήσει η αποστολή και γιατί. «Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό» είπε επί λέξη, επιβεβαιώνοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις κι επαναλαμβάνοντας ότι κάθε πλευρά βάζει τις «θέσεις» της σε μια σειρά «ζητήματα» που υπάρχουν στην περιοχή. Πρόσθεσε γενικά ότι μια σειρά χώρες θα ήθελαν ίσως τερματισμό της αποστολής, καθώς κρίνουν ότι δεν έχει φέρει τόσο σημαντικά αποτελέσματα. Σημειωτέον, από το ελληνικό πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι στη Σύνοδο ο Ερντογάν δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - η οποία δένει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο - εμφανίστηκε περιχαρής, γιατί μέσα σε λίγους μήνες, χώρια τη SNMG2, ήρθαν διαδοχικά στην περιοχή κι άλλα οκτώ μεγάλα πολεμικά πλοία, προς υποστήριξή της, τα περισσότερα από Ελλάδα και Τουρκία.
Ηρθαν για να μείνουν...
Σε
άλλο σημείο της ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας ότι γίνονται ευρύτεροι
σχεδιασμοί για το Αιγαίο και την ανάπτυξη εδώ δυνάμεων, είπε: «Πρέπει να
βρούμε ένα σχέδιο. Θα το δουλέψουμε τους επόμενους 4 μήνες. Μπορεί να
παρθούν αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Σεπτέμβρη με Οκτώβρη θα
έχει καταληχτεί. Μπορεί να συνεχιστεί ως κομμάτι της "SEA GUARDIAN"».Σε παρατήρηση του «Ριζοσπάστη» ότι αυτό αλλάζει (και) επισήμως το χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αιγαίο, εφόσον μέχρι στιγμής αφορά, επισήμως πάντα, τις μεταναστευτικές ροές, ενώ η «SEA GUARDIAN» θα καλύπτει όλο το φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων (μέχρι ελέγχους πλοίων σε εμπάργκο όπλων και προστασία κρίσιμων υποδομών), ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «όχι, τα πλοία στο Αιγαίο θα παραμείνουν μόνο για να παράσχουν πληροφορίες σε ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και τη Frontex για πλοιάρια με μετανάστες, και σε κάθε περίπτωση μπορεί σε 4 μήνες να καταληχτεί ότι η αποστολή εδώ πρέπει να τερματιστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις».
Βέβαια, πρωτύτερα, σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, έλεγε για τη «SEA GUARDIAN»: «Συμφωνήσαμε το επιχειρησιακό της πλάνο και τους κανόνες εμπλοκής. Τώρα, αν η αποστολή στο Αιγαίο λειτουργήσει για τη "SEA GUARDIAN" ή αν η "SEA GUARDIAN" πάει και στην Κεντρική Μεσόγειο, θα το δούμε στους επόμενους μήνες».
Δράση παντού και με «συνεργασίες»
Τέλος,
ο ίδιος αξιωματούχος, ως 6ο σημείο της θαλάσσιας στρατηγικής του ΝΑΤΟ,
έθεσε τη συνεργασία με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ σε μια σειρά άλλες ζώνες
του πλανήτη, σηματοδοτώντας και το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί
όπου Γης.«Π.χ. στο Αφγανιστάν είχαμε συνεργασία με Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία, που ζήτησαν να τη συνεχίσουμε, τέτοιο αίτημα έχουμε κι από την Κολομβία ακόμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και να την πάμε και πέρα από τις ασκήσεις, να δουλέψουμε μαζί στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων» κατέληξε, ζητώντας ουσιαστικά πρόσθετες δυνάμεις για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου