1 Οκτ 2017

Η υπεροχη του κεντρικου σχεδιασμου της εργατικης εξουσιας


Οσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το σύνολο των αναγκών μας, η ζωή μας, το δικαίωμα στην υγεία μας, το περιβάλλον, θα θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Μέσα στη ζούγκλα του ανταγωνισμού για τα μερίδια και τον έλεγχο των αγορών, για τη μέγιστη κερδοφορία, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόληψη, λειτουργία, έλεγχος των επιχειρήσεων που να διασφαλίζει την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών. Αντίστοιχα ναρκοθετημένες θα είναι και η αντιμετώπιση ενός μεγάλου ατυχήματος και η προσπάθεια απορρύπανσης, όπως δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα.
Ο στόχος της αστικής πολιτικής για την «διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων» δεν μεταφράζεται μόνο σε επιβολή της φτηνής εργατικής δύναμης, αλλά οδηγεί σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που προαναφέραμε.
Για να υπάρξουν σχεδιασμός, πρόληψη, έλεγχος, έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των ατυχημάτων και της ρύπανσης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να ξεριζωθεί το καπιταλιστικό κέρδος ως κριτήριο λειτουργίας της οικονομίας. Πρέπει το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας να περάσουν στα χέρια της εργατικής τάξης.
Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση. Απαιτεί αγωνιστικά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που αφορούν στην πρόληψη, την ουσιαστική διερεύνηση και καταγραφή των ατυχημάτων, τον προσανατολισμό του κρατικού ελέγχου στην εργοδοτική ευθύνη για το σύνολο των κινδύνων που απειλούν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, το περιβάλλον, τον αποκλειστικά κρατικό έλεγχο με ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, τη διασφάλιση της δυνατότητας γρήγορης και ουσιαστικής επέμβασης σε ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Η κοινή πάλη των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, μπορεί να δυναμώσει σε αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ