Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Ο λαός κάτω από ξένες σημαίες
Η όλη εξέλιξη είναι μέρος της σφοδρής ενδοαστικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας. Η διαδικασία στηρίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της περιοχής, που αξιοποιεί τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του ισπανικού κράτους (με τις ιδιομορφίες στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα) και καταφέρνει να συσπειρώνει μικροαστικά στρώματα αλλά και εργαζόμενους στη βάση του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση» και της «δημοκρατίας», βάζοντάς τους «κάτω από ξένες σημαίες» και ταυτόχρονα κρύβοντας την ουσιαστική αντίθεση, ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους εργάτες.
Η αντιπαράθεση με το «κεντρικό αυταρχικό κράτος» ωθείται από καπιταλιστές που βλέπουν να προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους στην Καταλονία με κάποια μορφή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας. Αυτό δεν αφορά όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είτε στο πλαίσιο του ενιαίου καπιταλιστικού ισπανικού κράτους, είτε της ανεξάρτητης καπιταλιστικής Καταλονίας, θα υφίστανται την ίδια εκμετάλλευση και δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Αυτή την ουσιαστική πλευρά αναδεικνύει το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που με τον Γραμματέα της ΚΕ Αστορ Γκαρσία, τα μέλη και τα στελέχη του καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να δυναμώσουν την οργάνωσή τους ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, την ίδια την αστική εξουσία, σημειώνοντας ότι μόνο με ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με σοσιαλιστική εξουσία, μπορούν οι λαοί της Ισπανίας να ασκήσουν ουσιαστικά και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Η όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην αστική τάξη του ισπανικού κράτους διαπερνά τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και όλα τα «στρατόπεδα».Δεν είναι τυχαίο ότι το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κυβερνών στην Ισπανία Λαϊκό Κόμμα και το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» («Ciudadanos») έχουν τοποθετηθεί κατά της ανεξαρτησίας. Κριτικά εμφανίζονται και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Podemos» ή η ρεφορμιστική «Ενωμένη Αριστερά», που ασκούν κριτική ωστόσο στη σκληρή κατασταλτική τακτική του Ραχόι και ζητούν «δημοκρατικό διάλογο» ή και γενικόλογα «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».
Χαρακτηριστικά, ο γγ των Καταλανών «Podemos», Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν, κάλεσε τα μέλη τους να προσέλθουν στην ψηφοφορία παρότι δεν θεωρεί πως η διαδικασία πληροί όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις που θα ήθελε. Η δε «αριστερή» δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, είπε πως δεν ταυτίζεται ούτε με το «ναι», ούτε με το «όχι» στο δημοψήφισμα και προσανατολίζεται να ψηφίσει άκυρο ή λευκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου