Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 
Το επιστημονικό περιοδικό των ΗΠΑ Scientist στις 13 Μαρτίου απαντά στην έκκληση του πρόεδρου Τραμπ να επιταχύνουν οι Αμερικάνοι επιστήμονες την ανακάλυψη εμβόλιου για την καταπολέμηση του (COVID-19).
«Ζήτησε ο πρόεδρος στην Νομοθετική Διάσκεψη της Εθνικής Ένωσης Πολιτειών να κάνουμε γρήγορα για την ανακάλυψη του εμβολίου.
-Κάντε μου την χάρη, μας είπε.
Πολλοί επιστήμονες του έχουν ήδη απαντήσει πως η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα πάρει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Ο πρόεδρος παρόλα αυτά πίστεψε πως η επανάληψη του αιτήματος θα αλλάξει το αποτέλεσμα.
Αυτός που αρνείται να πάρει μέτρα για την κλιματική αλλαγή, που αρνείται την εξέλιξη των εμβολίων και τους κινδύνους του καπνίσματος δεν είναι ο κατάλληλος για να διαμορφώσει το αίτημα των πολιτών.
Την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να μοιραστούν τα στοιχεία για την επιδημία, η κυβέρνηση είτε εμποδίζει την διακίνηση των πληροφοριών είτε τα επαναδιακινεί με αντιφάσεις. Τα ποσοστά όμως μετάδοσης του ιού και της θνησιμότητας δεν αλλάζουν μόνο με την επιθυμία μας και την καλή δημόσια παρουσίαση.
Η κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα-όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα-ότι η εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελεγχόμενη, όταν είναι σαφές από τα στοιχεία ότι η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και πέρα από αυτήν.
Αυτού του είδους η διαστρέβλωση και η άρνηση είναι επικίνδυνες και σίγουρα συνέβαλαν στην υποτονική αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μετά από 3 χρόνια συζήτησης για το αν οι λέξεις αυτής της κυβέρνησης έχουν κάποια αξία, οι λέξεις είναι πλέον σαφώς ζήτημα ζωής και θανάτου.
Και παρόλο που τα βήματα που απαιτούνται για την παραγωγή ενός εμβολίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν πιο αποτελεσματικά, πολλά από αυτά εξαρτώνται από βιολογικές και χημικές διεργασίες που είναι απαραίτητες.
Αλλά δεν μπορείς να προσβάλλεις την επιστήμη όποτε σου αρέσει και μετά ξαφνικά να επιμένεις σε κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει σε πρώτη ζήτηση.
Τα τελευταία 4 χρόνια, οι προϋπολογισμοί του προέδρου Τραμπ έχουν κάνει βαθιές περικοπές στην έρευνα και στην επιστήμη, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Με την περιφρόνηση αυτής της κυβέρνησης για την επιστήμη της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, και την καθυστέρηση διορισμού διευθυντή του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής — όλα για την επίτευξη πολιτικών στόχων— η επιστήμη έχει αγνοηθεί και πληγεί.
Τώρα, ο Πρόεδρος χρειάζεται ξαφνικά την επιστήμη. Αλλά μέσα στην διάρκεια των περασμένων αιώνων διευκρινίστηκαν θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το φυσικό κόσμο -εξέλιξη, βαρύτητα, κβαντική μηχανική- αρχές που εμπλέκονται μεταξύ τους θέτοντας τις βάσεις για να γνωρίζουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι τρόποι με τους οποίους οι επιστήμονες συσσωρεύουν και αναλύουν αποδεικτικά στοιχεία, εφαρμόζουν επαγωγική συλλογιστική και υποβάλλουν ευρήματα για έλεγχο με δοκιμές έχουν αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια για να μπορέσουν να δώσουν μια υπεύθυνη γνώση.
Interferon
Οι διαδικασίες αυτές εφαρμόζονται στην κρίση που έχει προκήψει με την επιδημία του COVID-19 μέσω της διεθνούς συνεργασίας με ιλιγγιώδη, πρωτοφανή ταχύτητα. Η επιστήμη δημοσίευσε δύο νέες εργασίες νωρίτερα αυτό το μήνα για το SARS-CoV-2, και περισσότερα είναι καθ’ οδόν. Αλλά οι ίδιες έννοιες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη φύση χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν τα νέα εργαλεία.
Έτσι, ζητώντας ένα εμβόλιο και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας την επιστήμη είναι μια συγκλονιστική παραφωνία.
Ένα εμβόλιο πρέπει να έχει μια θεμελιώδη επιστημονική βάση. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο. Πρέπει να είναι ασφαλές. Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει ενάμιση χρόνο-ή πολύ περισσότερο. Τα στελέχη της Βιομηχανίας Φαρμάκων έχουν κάθε κίνητρο για να φτάσουμε εκεί γρήγορα- αυτοί θα πωλούν το εμβόλιο -αλλά ευτυχώς, γνωρίζουν ότι δεν μπορείτε εσείς, να παραβιάσετε τους νόμους της φύσης για να το πετύχετε.
Ίσως θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι. Πριν από τρία χρόνια, ο πρόεδρος δήλωσε τον σκεπτικισμό του για τα εμβόλια και προσπάθησε να ξεκινήσει μια ομάδα αντιεμβολίασης. Τώρα ξαφνικά λατρεύει τα εμβόλια.
Αλλά κάντε μας τη χάρη, κύριε Πρόεδρε. Αν θέλετε κάτι, αρχίστε να αντιμετωπίζετε την επιστήμη και τις αρχές της με σεβασμό».
Στον απόηχο της εμφάνισης του Κουβανέζικου φάρμακου Interferon Alfa 2B Recombinante (IFNrec) που μειώνει τις συνέπειες του COVID-19 αλλά και των ιατρικών αποστολών της Κούβας σε χώρες που μαστίζονται από την επιδημία. Στον απόηχο της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζεται από πολλές χώρες για το εν λόγω φάρμακο και το αυξημένο κύρος της Κούβας σε όλη την υφήλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρέθηκε στην «δύσκολη» θέση να ζητήσει την βοήθεια των Αμερικάνων επιστημόνων τους οποίους, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση, έχει υποβαθμίσει και λοιδωρίσει τα τελευταία χρόνια. Η απαντησή τους ίσως έστρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναζητήσει λύσεις για το εμβόλιο στην Γερμανική εταιρεία CureVac που έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ των μονοπωλίων της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Τίποτε ακόμη δεν είναι σίγουρο εκτός από το γεγονός πως η διοίκηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια και φάρμακα από την Κούβα. Δεν τους το επιτρέπει το εγκληματικό τους εμπάργκο βάζοντας έτσι τον ίδιο τον λαό τους σε θανάσιμους κινδύνους.  Αντίθετα οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Βενεζουέλα την προηγούμενη εβδομάδα να προμηθευτεί το φάρμακο από την Κούβα όπως κατήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Tarek William Saab.