8 Δεκ 2011

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Στυγερό έγκλημα των «κεντροδεξιών» κυβερνήσεων



Εκδήλωση τιμής στους Μακρονησιώτες - θύματα της μισαλλοδοξίας και της υποτέλειας, προχτές Κυριακή, στο Λαύριο
Από την εκδήλωση και την κατάθεση στεφανιών στην εκδήλωση για τους Μακρονησιώτες στο Λαύριο
Το βάρβαρο πρόσωπο και η υποτέλεια της αστικής τάξης από τη μια πλευρά, αλλά και η αγωνιστικότητα, η αξιοπρέπεια και η εθνική περηφάνια του ελληνικού λαού και τα νιάτα της ΕΠΟΝ που μάτωναν στηΜακρόνησο από την άλλη, ήρθαν πάλι στη μνήμη την περασμένη Κυριακή το πρωί στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαυρίου, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου- ΠΕΚΑΜ - και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ στο Λαύριο, στο χώρο του Μνημείου, τιμώντας τους νεκρούς και όλους τους αγωνιστές - αγωνίστριες της Μακρονήσου.
Πέρασαν 53 χρόνια από την 29η του Φλεβάρη και το ξημέρωμα της 1ης του Μάρτη, αλλά τίποτα δεν έσβησε από τη σκέψη όλων των συγκεντρωμένων, την άνανδρη δολοφονία των 300 και πλέον στρατιωτών του Α` Τάγματος της Μακρονήσου, με εντολή του Μπαϊρακτάρη και του διοικητή Βασιλόπουλου. «Οπως και τότε όμως, έτσι και σήμερα, τόνισε ο Γιάννης Επιτρόπου, αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, οι καπιταλιστές "διά πυρός και σιδήρου" επιδιώκουν να επιβάλουν τη νέα τάξη πραγμάτων». Εστω, όμως, πρόσθεσε, κι αν υπάρχουν αγώνες χωρίς νίκη, δεν υπάρχει νίκη χωρίς αγώνα, τόνισε επαναλαμβάνοντας και την υπόσχεση πως «τη Μακρόνησο θα την κρατήσουμε παρακαταθήκη και θα συνεχίσουμε». Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει να δοθούν στα πολιτικά κόμματα τα αρχεία της Μακρονήσου και να δημιουργηθεί στο νησί πολιτιστικό μουσείο.
«Το έγκλημα άλλωστε της Μακρονήσου, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν ήταν το μόνο και ήταν ο σκληρός προπομπός ενάντια στο λαό που πάλεψε ενάντια στο φασισμό. Ενα έγκλημα που είχε την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης Σοφούλη. Ο ρόλος της Δεξιάς για το λαό που μάτωσε πολλές δεκαετίες ήταν γνωστός. Πόσο ξέρουμε, όμως το ρόλο του Κέντρου;». Και έφερε στη μνήμη το ρόλο του Πλαστήρα το 1952, που επέτρεψε τη δολοφονία του Μπελογιάννη, το ρόλο του Παπανδρέου στο βομβαρδισμό της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44 και τα μετέπειτα γεγονότα που μάτωσαν το λαό, τη δολοφονία του Λαμπράκη, το Γοργοπόταμο, αλλά και σήμερα το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυσή της, για να τονίσει σχετικά: «Ο Σημίτης δεν ξεγελάει με το να δηλώνει πως η Ελλάδα δε συμμετείχε στον πόλεμο».
Τέλος, αφού αναφέρθηκε στους νόμους που ετοιμάζονται, στοχεύοντας στο χτύπημα και την υποταγή του λαϊκού κινήματος, υπογράμμισε πως ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως θα υποτάξουν τη λαϊκή τάξη. Πρόσθεσε, ιδιαίτερα, πως «το ΚΚΕ, όπως πάντα, αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή και καλεί το λαό σε πλατιά λαϊκή συσπείρωση για τη διαφύλαξη όλων των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται και ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα».
«Ως φάρο αντίστασης κατά της βίας και της τυραννίας, αλλά και ελπίδας για τους λαούς», χαρακτήρισε τη Μακρόνησο ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Κώστας Κορτζίδης. «Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, τόνισε στο "Ρ", που οι καπιταλιστές της χώρας μας πάνε να πάρουν πίσω όλες τις κατακτήσεις, που με αγώνες και αίμα κατέκτησε ο λαός μας, ο αγώνας των Μακρονησιωτών είναι πολύ επίκαιρος».
Να πάρει η Μακρόνησος τη θέση που της αξίζει, ζήτησε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Λαυρίου Γιάννης Παρασκευής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αντιστασιακών οργανώσεων, της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, του ΠΑΜΕ,του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων της πόλης κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ