8 Δεκ 2011

Ασφαλίτες στις διαδηλώσεις


«Ο χρόνος και οι εικόνες είναι σύμμαχοι του πρωθυπουργού (...) οι εικόνες (των αναρχικών με τις μολότοφ που καταπατούν το άσυλο) διότι στο μυαλό του μέσου Ελληνα όποιος υπερασπίζεται αυτό το άσυλο υπερασπίζεται και αυτούς τους εξτρεμιστές».
Ο πανηγυρισμός υπογράφεται από τον Μ. Κοττάκη στον χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο». Το όνομα είναι αδιάφορο. Κρίσιμη είναι η ομολογία: Κι αν δεν υπήρχαν οι μολότοφ έπρεπε να τις εφεύρουμε για να καταργήσουμε το άσυλο!
Το γεγονός, όμως, ότι η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα επεισόδια της Τετάρτης για να προωθηθεί αποφασιστικά η κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν μπορεί να σβήσει τα πραγματικά γεγονότα, ειδικά αυτά που μαρτυρούν πως στα κατά καιρούς επεισόδια «το ένα χέρι νίβει τ' άλλο». Προχτεσινή, μόλις, η επώνυμη καταγγελία που ήρθε να προστεθεί στη λίστα των καταγγελιών για ασφαλίτες στις διαδηλώσεις. Μόλις δύο μήνες μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο «Ρ» για τους... χαριεντισμούς ατόμων - των οποίων η στιλιστική άποψη εύκολα παρέπεμπε στους «γνωστούς - αγνώστους» - με άνδρες μονάδων των ΜΑΤ και ειδικούς φρουρούς, αλλά και τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς μεταμφιεσμένους σε φρικιά, μία ακόμη καταγγελία ήρθε στη δημοσιότητα.
Ο Νίκος Μπελαβίλας, λέκτορας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, κατήγγειλε την οργανωμένη εισβολή κουκουλοφόρων στην πορεία του τελευταίου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για το άρθρο 16. Ο Ν. Μπελαβίλας επισημαίνει πως τα άτομα αυτά βγήκαν από κλούβα της Αστυνομίας που βρισκόταν στο Μουσείο Μπενάκη. Μάλιστα, ο ίδιος υπογραμμίζει πως και στις 10 του μήνα, μετά τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ομάδα 20 «κουκουλοφόρων», έφτασαν στην πύλη της Στουρνάρη, έκοψαν - με τη βοήθεια ηλεκτρικού τροχού - την αλυσίδα της πύλης και μπήκαν στο ΕΜΠ τη στιγμή που αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν τριγύρω από το Πολυτεχνείο.
Αυτή η καταγγελία, μαζί με όλες τις άλλες, που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, κάνουν ξεκάθαρη τη συνεργασία ορισμένων ατόμων με την Αστυνομία. Αλλωστε, κατά καιρούς, έχει ειπωθεί στη Βουλή πως αστυνομικοί με πολιτικά μπαίνουν στις πορείες, γιατί «αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας».
Καθώς οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του «Πάγκαλου περιβάλλοντος» θα συνεχιστούν, αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλες δύο τρανταχτές περιπτώσεις που αστυνομικοί με κοινή περιβολή εντοπίζονται σε πορείες.
Την Πρωτομαγιά του 2002 η πορεία φτάνει έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και η περιφρούρηση απ' τα μπλοκ του ΠΑΜΕ εντοπίζει τον αστυνομικό με πολιτικά Χρήστο Γιαννακούλη μέσα στον κόσμο. Μάλιστα, προσπαθεί να τραβήξει το όπλο του αλλά αφοπλίζεται. Λίγο αργότερα, παραδίδεται στον επικεφαλής αξιωματικό, που ομολογεί πως πρόκειται για συνάδελφό του. Τέλος, κατά τη διάρκεια της πορείας για την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα, 20 με 25 άτομα εμφανίζονται από το πουθενά, με αλυσίδες και ρόπαλα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Μπροστά στους αστυνομικούς, οι παραπάνω πέρασαν δείχνοντας κάρτα ή κάτι άλλο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, μία μηχανή μεγάλου κυβισμού μαύρου χρώματος, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΠΖ - 387, με δυο επιβάτες, κυνηγούσε τους διαδηλωτές, με τον συνεπιβάτη να κρατά λοστό και να χτυπά αδιάκριτα. Η πορεία της μηχανής, όπως είχε καταγγελθεί από βουλευτές του ΚΚΕ, σταμάτησε στην περιοχή της Ιεράς Οδού κοντά σε μια διμοιρία των ΜΑΤ και επικοινώνησαν στον ασύρματο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ