8 Δεκ 2011

"Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα... "


Πλήθος αγωνιστών κατέκλυσε την Κυριακή το Περτούλι, για να τιμήσει τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ
ΠΕΡΤΟΥΛΙ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).-
Τρεις γενιές αγωνιστών από κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν ένα βροντερό "παρών" το πρωί της Κυριακής, ψηλά, περίπου στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, στο εσωτερικό του Κόζιακα, στο Περτούλι Τρικάλων, τιμώντας τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και τα 54 από την εγκατάσταση εκεί του πρώτου Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στην περιοχή.
Στο Περτούλι, σ' αυτό το ελατόφυτο πανέμορφο πλάτωμα του Κόζιακα, που έχει το πλεονέκτημα τη φυσικής οχύρωσης, εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του '43 το πρώτο γενικό στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Το χώρο αυτό, λοιπόν, επέλεξαν παλιοί αγωνιστές, αλλά και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο σύνολο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Οι παλαιότεροι, για να θυμηθούν όλα αυτά που πέρασαν μαχόμενοι για τη λευτεριά της χώρας από ντόπιους και ξένους δυνάστες, να συναντήσουν συναγωνιστές, για να δώσουν το μήνυμα, "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός". Οι νεότεροι, για να τιμήσουν τους ηρωικούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για να δουν το χώρο δράσης τους, να ακούσουν, ιστορίες και γεγονότα, από πρώτο χέρι.
Οι μορφές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη,του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη,τουΣαμαρινιώτη, αλλά και του "ανώνυμου" αγωνιστή, ζωγραφισμένες σε γιγαντοαφίσες, δέσποζαν στο χώρο της εκδήλωσης.
Οι αρετές και η αντρεία των αγωνιστών γίνονταν αντικείμενο συζητήσεων από τους παλιούς. Οι νεότεροι τους πλαισίωναν, για να ακούσουν από "πρώτο χέρι" περιστατικά από τη ζωή τους, τη δράση τους, το ήθος τους.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δεκάδες αναφορές των παλαιότερων για τους "ανώνυμους" αγωνιστές. Αναφορές για την ανδρεία που επέδειξαν στις μάχες για το πώς τραυματίστηκαν, για το πώς πέθαναν. Για το πώς χιλιάδες τέτοιοι "ανώνυμοι" αγωνιστές που πολέμησαν το φασισμό, με την "αποκατάσταση" της ελευθερίας, βασανίστηκαν, εκδιώχτηκαν, σύρθηκαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, πόσοι πήραν πάλι τα όπλα ενάντια στο νέο κατακτητή, εξαναγκασμένοι από τους ντόπιους φασίστες και τους καθοδηγητές τους "συμμάχους" Εγγλέζους και Αμερικανούς.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Πύλης Απόστολο Κατράνα,που μεταξύ άλλων εξήρε το ρόλο του ΕΛΑΣ που έδωσε εκατοντάδες μάχες κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, αλλά και για την προσφορά του στο συνολικό αγώνα της ανθρωπότητας κόντρα στο φασισμό. Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, και για τους "συμμάχους" Αγγλους, οι οποίοι φοβούμενοι την αποδοχή του ΕΛΑΣ από τον ελληνικό λαό, υπονόμευαν τη δράση του, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας άλλες ομάδες, όπως του Ζέρβα, βάζοντας τες να παρεμποδίζουν τον αγώνα του ΕΛΑΣ.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με απαγγελία ποιημάτων, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χορωδία των αντιστασιακών Λάρισας, που παρά την περασμένη ηλικία τους τραγούδησαν πολύ σθεναρά αντάρτικα τραγούδια, όπως το "βροντάει ο Ολυμπος", "ΕΑΜ - ΕΑΜ φωνή λαού" και άλλα. Σύντομο χαιρετισμό προς τους αγωνιστές απηύθυνε και ο πρόεδρος της κοινότητας Περτουλίου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Φιτσιλής πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ περιοχής Θεσσαλίας. Εκτός από την αναφορά που έκανε για τη δράση του ΕΛΑΣ, στάθηκε στην πολιτική των Αγγλων και των ντόπιων φασιστών που εξανάγκασαν τους αγωνιστές του ΕΛΑΣνα πάρουν τα όπλα και να ξαναβγούν στα βουνά ως Δημοκρατικός Στρατός. Δριμύ "κατηγορώ" - υπό τις επευφημίες και τα συνθήματα των παραβρισκόμενων - εξαπέλυσε προς όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις πάνω στο θέμα της πλήρους αναγνώρισης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Στην εκδήλωση, εκτός από τις αντιστασιακές οργανώσεις από όλες τις άκρες της Ελλάδας, παραβρέθηκαν φορείς της περιοχής, αλλά και πλήθος κόσμου. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ελένη Κουτούπα μέλος της ΚΕ του Κόμματος, τον Αχιλλέα Καταρτζή βουλευτή Τρικάλων και τον Τάκη Λιατίφη,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ