8 Δεκ 2011

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Ντρέπεται ο γήλιος ως διαβαίνει...



Παρουσιάζεται, αύριο Δευτέρα 16/12/2002 ώρα 6 μ.μ. στον Περισσό, ο πρώτος τόμος του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ιστορικός τόπος»
...«Ντρέπεται ο γήλιος ως διαβαίνει απ' το νησί,/ τόσο σκυφτούς ανθρώπους ν' αντικρίζει!/ Ντρέπεται για τους δημίους, μα δακρύζει/ κάποια χαράδρα όταν φωτίζει ή μια κορφή!
Εδώ ψηλά σαν κάστρα υψώνονται στο φως/ κορμιά που δε λυγούν στην καταιγίδα!/ Οι δήμιοι εδώ ας χάσουν κάθε ελπίδα,/ είναι χαράκωμα που δεν πατά ο εχθρός!
Μονάχα ο θάνατος να βγάλει από τ' αμπρί/ εμάς της λευτεριάς τους μονομάχους!/ Ροδίζει στης Μακρόνησοςτους βράχους/ του ανθρώπου η νίκη φωτοστεφάνωτη, λαμπρή!»
Τα γεγονότα, τόσο συγκλονιστικά, που καθηλώνουν τον αναγνώστη του βιβλίου τούτου. Η πραγματικότητα δε μπορεί να εκφραστεί ούτε και μ' αυτό το ποίημα - αριστούργημα του άγνωστου ποιητή, που επιλέχτηκε ως εισαγωγή στο βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ιστορικός τόπος» που γράφτηκε από ομάδα Μακρονησιωτών αγωνιστών που επέζησαν της φρίκης. Του οργίου των «αναμορφωτών» - δολοφόνων του εμφυλιοπολεμικού μοναρχοφασιστικού παρακράτους των υποτακτικών των Τσόρτσιλ και Πιουριφόι - Βαν Φλιτ. Του καθεστώτος που επέβαλε το μονόπλευρο εμφύλιο ενάντια στους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο - ντοκουμέντο, που περιγράφει, όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει, τον τιτάνιο αγώνα Αξιοπρέπειας και Περηφάνιας που υποχρεώθηκαν να δώσουν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) που αρνούνταν να αποδεχτούν ότι ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού που έδωσαν με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, που ήταν και ο αιμοδότης της Αντίστασης, ενάντια στους φασίστες κατακτητές ήταν αγώνας προδοτικός! Που αρνούνταν, δηλαδή, να δεχτούν την υποταγή στην τότε "νέα τάξη" του παρακράτους δοσίλογων συνεργατών των ναζί που εγκατέστησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον ΕΛΑΣ οι ιμπεριαλιστές.
Είναι ένα βιβλίο που, πραγματικά, έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία, για να καταγραφεί, με ολοκληρωμένο τρόπο, αυτό το ιστορικό έπος των πολλών δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, τρελάθηκαν από τα βασανιστήρια. Των εκατοντάδων αγωνιστών που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα βόλια των δημίων του μοναρχοφασιστικού παρακράτους που εγκαταστάθηκε από Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, μετά την απελευθέρωση. Τα γεγονότα, όπως αναδείχνονται μέσα από τις αφηγήσεις και τις περιγραφές του βιβλίου από τους «αυτόπτες μάρτυρες», είναι τόσο συγκλονιστικά που, κόβουν την ανάσα του αναγνώστη.
Και μπορεί από τους συγγραφείς του βιβλίου -κάποιοι από τους οποίους, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να το δουν τυπωμένο, γιατί «έφυγαν» στο μεταξύ...- να υπογραμμίζεται το χρέος απέναντι στους λαϊκούς αγωνιστές της Μακρονήσου και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που έχει κακοπάθει από τους νικητές του Εμφυλίου που έφθασαν να χαρακτηρίζουν τη Μακρόνησο, συγκαλύπτοντας τα στυγερά εγκλήματα, ως... «Νέο Παρθενώνα»! Ομως, εξίσου σημαντικό είναι ό,τι, μέσα απ' αυτό το βιβλίο δίνεται η δυνατότητα οι παλιότεροι να θυμηθούν και ξεκαθαρίσουν τι έγινε. Αλλά, κυρίως, οι νεότερες γενιές να μάθουν την ιστορική αλήθεια, να διδαχθούν και να προβληματιστούν για όσα τραγικά συνέβησαν εκείνη την εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο προλογίζει η ίδια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ενώ την παρουσίασή του θα κάνουν ο Τηλέμαχος Λουγγής πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΕ και ο Διονύσης Γεωργάτος, Μακρονησιώτης, επικεφαλής της Επιτροπής για τη συγγραφή του βιβλίου. Στο φουαγιέ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βίντεο για τη Μακρόνησο και απαγγελίες από τους ηθοποιούς Αλέκα Παΐζη, Φοίβο Ταξιάρχη και Νικήτα Τσακίρογλου, και τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα «Ιωνία» υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.

Γ. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ