8 Δεκ 2011

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος;


Αγαπητέ "Ρίζο",
Στη συνέλευση της Κομματικής μου Οργάνωσης έκανα κριτική σ' έναν απαράδεκτο ύμνο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο σου της 11 - 2 - 96 για τον ΕλευθέριοΒενιζέλο και ζήτησα από τον καθοδηγητή μας να μεταφέρει τα σχετικά στη διεύθυνση για επανόρθωση. Κοντεύουν δυο μήνες από τότε και δε δημοσιεύτηκε τίποτα. Γι' αυτό στέλνω τούτο το γράμμα.
Εγραψε, λοιπόν, ο ανώνυμος ιστορικός τα παρακάτω ανάμεσα στ' άλλα: "Ο Ελ. Βενιζέλοςδείχνει άλλη μια φορά τη μεγαλοφυϊα του. Εχει πλήρη συναίσθηση ότι η χώρα έχει χάσει όλα τα στηρίγματα. Γι' αυτό ο πιο ιστορικός, ως τώρα, Ελληνας πρωθυπουργός παίρνει σοβαρές αποφάσεις: Προκαλεί, κυριολεκτικά, εκλογές (τις οποίες, όπως φαίνεται, και καταλλήλως προετοιμάζει) ώστε να χάσει και να αποφύγει ευθύνες".
Δε νομίζω ότι είναι σωστό μια επαναστατική εφημερίδα, όργανο του ΚΚΕ, να παινεύει τόσο απαράδεκτα έναν αστό πολιτικό και να τον ανεβάζει άκριτα στον 7ο ουρανό. Γιατί ο Ελ.Βενιζέλος υπήρξε βέβαια ευφυής και μεγάλος πολιτικός, άλλα για ποιον; Για την τάξη του, την κεφαλαιοκρατία και τους ξένους, κι όχι για τον ελληνικό λαό.
Ξεκίνησε ως αστός επαναστάτης στο Θέρισο της Κρήτης, άλλα στη συνέχεια συμβιβάστηκε και με το παλάτι και με τα αγγλογαλλικά αφεντικά.
Στο Σύνταγμα ο ξεσηκωμένος λαός της Αθήνας απαιτούσε Συντακτική Συνέλευση το 1910, για να διώξει το βασιλιά και εκείνος απαντούσε πεισματικά: "Οχι, αναθεωρητική! ", διατηρώντας τη μοναρχία.
Δεν είναι σωστό, επίσης, ότι έκανε εκλογές το 1910 για να τις χάσει! Τις έκανε για να τις κερδίσει, όπως πίστευε.
Είναι βέβαια γεγονός ότι πήρε μερικά αναγκαία φιλελεύθερα μέτρα, άλλα και πολλά περισσότερα αντιδραστικά. Είναι αυτός, ως γνωστόν, που ψήφισε το "ιδιώνυμο" για τη δίωξη του κομμουνισμού, που φόρτωσε στο λαό ασήκωτους φόρους και τελικά, οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, κάνοντάς την πραγματικά αγνώριστη.
Η μαρξιστική - κομμουνιστική κριτική, έχει βάλει τον Ελ. Βενιζέλο στη θέση που του ανήκει.
Συντροφικά
ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σημείωση "Ρ".Νομίζουμε πως είναι ολοφάνερη η παρεξήγηση του σχετικού αποσπάσματος. Αλλωστε, ποτέ δεν επιχείρησε κανείς να συμπεριλάβει τον Ελ. Βενιζέλο στους πολιτικούς εκπροσώπους της εργατικής τάξης της χώρας μας. Το αντικείμενο πάντως του αφιερώματος αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόσο στο εισαγωγικό του, όσο και σε αρκετά άλλα σημεία υπογράμμισε πως αυτές ήταν πάντα αποτέλεσμα της διαπάλης των δύο ολιγαρχών, στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος και των αντίστοιχων σχεδιασμών των "μεγάλων" δυνάμεων. Οσον αφορά την ιστορική εκτίμηση του Ελ. Βενιζέλου ή κάποιων ενεργειών του, υπάρχουν αρκετές σχετικές εκτιμήσεις και τοποθετήσεις του ΚΚΕ και προοδευτικών ιστορικών, στις οποίες μπορεί ο καθένας να ανατρέξει, χωρίς αυτό, βέβαια, να αποκλείει την όποια διαφορετική γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ