20 Μαρ 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Στο σφυρί και το οδικό δίκτυο


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο σφυρί και το οδικό δίκτυο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ολα στο σφυρί: Υγεία, Παιδεία, δάση, τώρα και το οδικό δίκτυο. Είναι ο πυρήνας του διακηρυγμένου σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για το «σημαντικότερο ρόλο» που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη χαλιναγώγηση του καλπάζοντος ελλείμματος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε χτεσινή του ομιλία στο Λονδίνο ανακοίνωσε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου, την «βάπτισε» «σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της χώρας». Ως τρόπους ανεύρεσης «επενδυτών» ο Κάμερον χαρακτηρίζει τα κρατικά αποθεματικά κεφάλαια (sovereign wealth funds προφανώς ξένων χωρών), συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους ιδιώτες επενδυτές. Πρακτικά ο τρόπος που προτείνεται είναι τα διόδια. Ας σημειωθεί ότι κάποιες εταιρείες, όπως η «Carillion Plc» (CLLN), ήδη έχουν κατασκευάσει ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους.
Η ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης του οδικού δικτύου εκ μέρους του Κάμερον έγινε δύο μέρες πριν την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του προβλέπονται κονδύλια 30 δισ. λιρών για το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό - που σημειωτέον έχει ιδιωτικοποιηθεί - και μεγάλα έργα υποδομών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», το δεκαετές σχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων 20 δισ. λιρών από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ