20 Μαρ 2012

Η «Γαλάζια Στρατιά» αυτοαποκαλύπτεται



Η «Γαλάζια Στρατιά» αυτοαποκαλύπτεται

Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα «meandros.net» για τον αγώνα της Εθνικής με το Καζαχστάν, που συνέπιπτε με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα φασιστοειδή «εμπνέονται» με τα τανκς
Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε να «ψηλαφούμε» το θέμα των φασιστικών πυρήνων στα γήπεδα. Μια πραγματικότητα που μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη έκταση, αποτελεί όμως σοβαρό γεγονός. Γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και το κυριότερο στη βάση αιτίας-αιτιατού και όχι απλά καταγγελτικά, επιφανειακά και αποσπασματικά (σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες), μπορεί να πάρει διαστάσεις. Ηδη τη βδομάδα που «κύλησε» φαινόμενα ρατσισμού επανεμφανίστηκαν και σε ευρωπαϊκά γήπεδα. Σε βαθμό μάλιστα που απασχόλησαν ΜΜΕ, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες.Το γεγονός λοιπόν ότι στη χώρα μας δεν έχουν ανάλογη έκταση, δε σημαίνει ότι πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε και να υποκριθούμε ότι δεν υπάρχουν. Αν αδιαφορήσουμε το «αυγό του φιδιού» θα μεγαλώσει και στην ελληνική κοινωνία.
Στο πρώτο ρεπορτάζ - το οποίο επικεντρώθηκε στους θυλάκους που υπήρξαν ή υπάρχουν στο οργανωμένο οπαδικό κίνημα των τριών ισχυρών ομάδων στην πρωτεύουσα - είχαμε επισημάνει ότι το φαινόμενο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ούτε φυσικά «γέννημα» του ποδοσφαίρου. Το δημοφιλέστατο άθλημα χρησιμοποιείται ακριβώς λόγω της μαζικότητας αλλά και κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. Φορείς απόψεων ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών και εθνικιστικών ιδεολογημάτων εκμεταλλεύονται πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα για να προωθήσουν τις δηλητηριώδεις ιδέες και πρακτικές τους. Και θεωρούν ότι οι κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων (με τις ιδιαιτερότητές τους) προσφέρουν άλλο ένα γόνιμο έδαφος για ν' αναπτυχθούν.
Νέο επίπεδο διείσδυσης μέσω της ...Εθνικής Ομάδας
Η ανάπτυξη-μαζικοποίηση είναι το ζητούμενό τους και στη βάση του καταρτίζουν και υλοποιούν τα σχέδιά τους. Η προσπάθεια λοιπόν της εξάπλωσης, μέσω σωματείων, είχε (γι' αυτούς τους φορείς) ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το περιορισμένο του ακροατηρίου. Γιατί ο αριθμός των οπαδών μιας ομάδας είναι συγκεκριμένος και βέβαια - υπό τα «λάβαρά» της - δεν είναι εύκολη η αποδοχή, από κομμάτια των «αντιπάλων» οπαδών. Γι' αυτό - εκμεταλλευόμενοι και τις συγκυρίες - προχώρησαν στο επόμενο στάδιο. Την οργανωμένη παρουσία σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και κυρίως του ποδοσφαίρου.
Βιτρίνα της προσπάθειας αυτής, η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Γαλάζια Στρατιά».Πραγματικός εμπνευστής, δημιουργός και κύριος υποστηρικτής - παρά ορισμένους, περί του αντιθέτου, αστείους ισχυρισμούς - η «Χρυσή Αυγή»... Στις γραμμές που ακολουθούν, στο φύλλο που κρατάτε στο χέρι σας αλλά και στο επόμενο, θα διαπιστώσετε την ταυτοπροσωπία των «δύο» οργανώσεων. Το κοινό - τουλάχιστον - αντιλήψεων και πρακτικών. «Χρυσή Αυγή» και «Γαλάζια Στρατιά» αποτελούν κλαδί και παρακλάδι ή πρόσωπο και προσωπείο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και άλλα - αντίστοιχης ιδεολογίας - μορφώματα δεν ενισχύουν τη δεύτερη.
Πραγματικός στόχος της οργανωμένης διείσδυσης, στις εξέδρες - όταν αγωνίζονται εθνικές ομάδες (κυρίως του ποδοσφαίρου) - είναι η (έστω και συγκεκαλυμμένη) νομιμοποίησή τους και η αξιοποίηση των μεγαλύτερων δυνατοτήτων που τους δίνει το κοινά αποδεκτό αντικείμενο, σε σύγκριση με το περιορισμένο του οπαδικού. Το επιβεβαιώνει - εμμέσως πλην σαφέστατα - ο πρόλογος, σε παρουσίαση της «Γαλάζιας Στρατιάς» από την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» (1/7/2004): «...Ετσι άλλος ήταν Ολυμπιακός, άλλος Παναθηναϊκός, άλλος ΑΕΚ, άλλος ΠΑΟΚ, άλλος Αρης κ.ο.κ., αλλά πάνω απ' όλα υπήρχε η Ελλάδα. Και αυτό το στοιχείο της ενότητας, αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, τονίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη γέννηση της "Γαλάζιας Στρατιάς"».
Οι πληροφορίες για την πρώτη - εντός γηπέδων - εμφάνιση της «Γαλάζιας Στρατιάς» διίστανται. Κάποιοι την τοποθετούν στον αγώνα με τη Φινλανδία στο ΟΑΚΑ (Οκτώβρης 2000), άλλοι στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του EURO 2004, με την Ισπανία στη «Λεωφόρο» (Σεπτέμβρης 2002). Δεν αποκλείεται και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο και να έγιναν ...δύο αρχές, για δικούς τους λόγους. Ομοφωνία πάντως υπάρχει για την πρώτη «εξωγηπεδική» παρουσία. Ηταν στις 20/11/2001, έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ, ενάντια στην κοινή υποψηφιότητα με την Τουρκία, για τη συνδιοργάνωση του EURO 2008. Μεταξύ των συνθημάτων ακούστηκε το «Τούρκοι - Μογγόλοι - δολοφόνοι». Κατά «σύμπτωση» αυτό που χρησιμοποιούν τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» και άλλα φασιστοειδή...
Συγκοινωνούντα δοχεία
Στην ίδια παρουσίαση, της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» (1/7/2004), για το παραπάνω γεγονός αναφέρεται: «Το "EURO 2008" έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη "Γαλάζια Στρατιά" να αποκτήσει και πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο ή μάλλον λόγο»... Και συνεχίζει: «Σιγά σιγά, λοιπόν, και με σαφείς πλέον προσανατολισμούς, ήρθε το ματς του προκριματικού γύρου με την Ισπανία στη Λεωφόρο». Ποιοι ήταν αυτοί οι προσανατολισμοί; «...Το πολυεθνικό μωσαϊκό να ραγίζει από τη δυνατή φωνή ενός αδέσμευτου εθνικά προσανατολισμένου συνδέσμου, που είχε βάλει σκοπό του, μεταξύ άλλων, να χαλάσει αυτό το πολυπολιτισμικό παραμύθι»... Πάντως, η προσπάθεια παραπλάνησης, θολούρας και απόκρυψης της αλήθειας δεν κράτησε πολύ (πώς θα μπορούσε άλλωστε).
Στις 9 του Σεπτέμβρη της τρέχουσας χρονιάς, η εφημερίδα «Espresso» δημοσιεύει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φ. Τσιγαρίδα, του αρχηγού της «Γαλάζιας Στρατιάς», Ηλία Παναγιώταρου. Ο αρχηγός είναι αποκαλυπτικός: «...Ο σύλλογος αυτός εξυπηρετεί και τον εθνικισμό, ο οποίος εθνικισμός δεν είναι ντροπή». Και σε σχετική ερώτηση, απαντάει: «Αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες, δεν τους χαλάμε χατίρι. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε Ελληνες εθνικιστές. Οσο για τη "Χρυσή Αυγή" γιατί να έχουν όλοι βήμα λόγου και όχι οι Ελληνες εθνικιστές; Η σχέση μας με τη "Χρυσή Αυγή" είναι πολύ καλή. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε, μας δίνουν βήμα για να εκφράζουμε τα αισθήματά μας για την Εθνική Ελλάδας. Μέλη της "Χρυσής Αυγής" είναι μέλη του συλλόγου μας και μέλη του συλλόγου μας αποτελούν μέλη της «Χρυσής Αυγής". Κι έχουμε ένα κοινό, την αγάπη για την Ελλάδα»... Και όχι μόνο...
Αναφορικά με τα επεισόδια, που ακολούθησαν την αναμέτρηση στην Αλβανία, λέει: «...Το Σάββατο το βράδυ, όμως, όλοι αφυπνίστηκαν, βγήκαν στους δρόμους να βάλουν τα πράγματα σε τάξη και χτυπούσαν όλοι μαζί προκειμένου να κερδίσουν το σεβασμό των Αλβανών»!... Πέρα από την προσπάθεια - για προφανείς λόγους - της γενίκευσης, αναδεικνύεται η «λογική» των ...φιλάθλων. Επίδειξη δύναμης και βία για απόκτηση σεβασμού... Αρα «λογική» συνέπεια αυτού είναι και η άποψη πως «δεν είναι ό,τι χειρότερο ο ναζιστικός χαιρετισμός»...
Οσο για το αν συμμετείχε η «Γαλάζια Στρατιά», το επιβεβαιώνει ...διαψεύδοντας: «Στην Ομόνοια, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν ήταν η "Γαλάζια Στρατιά" ως σύλλογος». Σε προηγούμενο σημείο της συνέντευξης, όμως, μιλώντας γενικά για τα επεισόδια εκείνης της νύχτας, αναφέρει: «Μέσα σ' αυτές τις συμπλοκές υπήρχαν ίσως και μέλη της "Γαλάζιας Στρατιάς". Εγώ όσους έψαξα εκείνο το βράδυ για να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα του αγώνα, έλειπαν έξω στους δρόμους»... Και, ενόψει επαναληπτικού, ...ενημερώνει: «Ο,τι σπείρεις θα θερίσεις. Δεν είμαστε φίλοι των Αλβανών κι ούτε θα γίνουμε. Δεν το θέλουμε. Αν προκαλέσουν, σίγουρα θα έχουμε χειρότερα επεισόδια. Ας δείξουν κόσμια συμπεριφορά για να μην επαναληφθούν τα όσα είδαμε».
Σε δελτίο Τύπου - με αφορμή τα επεισόδια - που εξέδωσε στις 5/9 η «Χρυσή Αυγή», μεταξύ άλλων, συμπληρώνει: «Το πρόβλημά τους είναι οι "ακροδεξιές οργανώσεις" ή η αναμενόμενη πρόκληση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων, που ήταν δεδομένο ότι θα λάβει χώρα; Μας θλίβει αλλά δε μας δημιουργεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι "προοδευτικοί" όλων των αποχρώσεων θα επιθυμούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα να πανηγυρίζουν στην Ομόνοια (την ήττα της Ελλάδος!) όχι μόνον οι Αλβανοί, αλλά αν ήταν δυνατόν και όλα τα έθνη του ΟΗΕ. Τους ενοχλεί τόσο πολύ που η Ελλάδα διαθέτει μία πρωτεύουσα, στην οποία οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι πρέπει να πανηγυρίζουν μόνον οι Ελληνες;»...
Το σημερινό δημοσίευμα θα το ολοκληρώσουμε με μια αποκαλυπτικότατη αγγελία που υπάρχει στην ιστοσελίδα «meandros.net» (ο διαχειριστής της υποστηρίζει ότι κάνει μόνο «hosting» (φιλοξενία) και δεν ξέρει τίποτα): «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (μάχη δρόμου!!). Αποστείλατε βιογραφικά στη Γαλάζια Στρατιά»... Προφανώς τα δύο τελευταία «προσόντα» απαιτούνται για να υλοποιηθεί το σύνθημα (που υπάρχει στην ιστοσελίδα) «Αγαπάμε την πατρίδα μας, με πράξεις κι όχι με λόγια!»... (Συνέχεια στο επόμενο φύλλο του Κυριακάτικου «Ρ»).
Σ.σ.: Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ