18 Μαρ 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου με γενική απεργία


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου με γενική απεργία
Φωτογραφία από τη λαϊκή διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Λισαβόνα το Φλεβάρη
Γενική απεργία έχει κηρυχθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στην Πορτογαλία. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN)έχει καλέσει τα μέλη της και το πορτογαλικό λαό να βγουν στους δρόμους της χώρας και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σκληρότατα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται από την ντόπια ολιγαρχία και την «τρόικα» ενάντια στον πορτογαλικό λαό. Μέτρα που έχουν συνεχιζόμενες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων και του λαού. Είχε προηγηθεί προηγούμενη μαζικότατη διαδήλωση στις 11 Φλεβάρη όπου 300.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων, που ...συνέπεσε με την άφιξη της «τρόικας» στη χώρα για το λεγόμενο έλεγχο της πορείας της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», δηλαδή της πρέσας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Και στην Πορτογαλία όπως και στην Ελλάδα το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την «τρόικα» δεν αφορά στις ανάγκες του λαού, αλλά στη διάσωση του κεφαλαίου.
Μέτρα που φέρνουν φτώχεια και ανεργία
Μέρα με τη μέρα η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής ολοένα και χειροτερεύει τις συνθήκες διαβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι κυρίαρχες δυνάμεις εκβιάζουν το λαό υποστηρίζοντας πως χρειάζονται «θυσίες» για το «καλό της χώρας», εξαπατώντας τους Πορτογάλους και εφαρμόζοντας ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΑΕΠ, από το Μάη του 2011 - όταν υπογράφτηκε η συμφωνία - έως και σήμερα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, δηλαδή από το 1,8% στο -3,3% που υπολογίζεται στο τέλος του 2012.
Και ενώ η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, προτείνει τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) αποκάλυψε νέα αύξηση της ανεργίας που φτάνει - επίσημα - το 20,3%, δηλαδή πάνω από 1.160.000 άνθρωποι δεν έχουν δουλειά. Ανάμεσα στους νέους το ποσοστό φτάνει το 30%, από τους οποίους οι μισοί λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Μόνο στο δεύτερο τετράμηνο του 2011 απολύθηκαν 157.600 εργαζόμενοι, ενώ έκλεισαν 40.000 μικροεπιχειρήσεις. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Συνεχίζεται η επίθεση κατά του λαού
Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ενάντια στα εισοδήματα και στα εργασιακά δικαιώματα έρχεται χέρι χέρι με την επίθεση που συντελείται με αρνητικές συνέπειες σε κάθε τομέα της ζωής των Πορτογάλων. Σε εξέλιξη είναι η επίθεση στο δικαίωμα της Υγείας καθώς αυξάνονται οι εισφορές και εφαρμόζονται περικοπές στη χρηματοδότηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας - «NHS» και το κλείσιμο αρκετών σχετικών υπηρεσιών, στο δικαίωμα στη στέγη, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που κατάσχει σπίτια και πετάει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, κυρίως όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και ηλικιωμένους. Μια επίθεση που στρέφεται κατά του δικαιώματος για δημόσιες μεταφορές, με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και μερική κατάργηση των ειδικών τιμών για φοιτητές και ηλικιωμένους. Μια επίθεση που στρέφεται κατά της Δημόσιας Παιδείας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση με περικοπές στη χρηματοδότηση, στις δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών κ.ά.
Οι τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις, που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο, αποτελούν κήρυξη πολέμου κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Είχε προηγηθεί συμφωνία στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου», μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Γενική Ενωση Εργατών (UGT) που συμμετέχει στο «διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Συμφωνία που καθιστά ευκολότερη την απόλυση, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, περικοπή των ημερών αδείας για τους εργαζόμενους από 25 σε 22 ημέρες, την κατάργηση τουλάχιστον τριών επισήμων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν. Μέτρα και τακτικές παρόμοιες με αυτά που επιβάλλονται και στον ελληνικό λαό, προφανώς με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες.
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το ΠΚΚ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης απεύθυνε το ΠΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τον πορτογαλικό λαό να συμμετάσχει στη γενική απεργία ενάντια στην επιθετική πολιτική που προωθεί την αυξανόμενη εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Ανάμεσα στα άλλα τονίζει πως έχουν περάσει δέκα μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας από τα κόμματα της άρχουσας τάξης και την τρόικα με ανυπολόγιστες συνέπειες στο λαό: Απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, εξώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιθέσεις στη Δημόσια Υγεία, στην Παιδεία, στις μεταφορές, στις εργασιακές σχέσεις κ.α.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ